Uniunea Europeană aprobă aderarea Croației la zona euro la 1 ianuarie 2023

Uniunea Europeană aprobă aderarea Croației la zona euro la 1 ianuarie 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iul 2022

Croația urmează să devină - la 1 ianuarie 2023 - al 20-lea stat membru al zonei euro, după intrarea în ultima etapă a punerii în circulație a monedei euro în această țară, anunță Consiliul European.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rata conversiei urmează să fie de 7,53450 kune un euro, precizează Consiliul European.

România nu îndeplinește niciunul dintre criteriile necesare trecerii la moneda euro, potrivit Comisiei Europene, care arată că, din cele 7 state care s-au angajat juridic să adopte euro, doar Croația a înregistrat progrese suficiente.

Concluzia este prezentată în Raportul de convergență din 2022, ce evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia în direcția aderării la zona euro. Acestea sunt cele șapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor

Croația îndeplinește toate cele patru criterii principale necesare, și anume criteriul privind finanțele publice, criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung, criteriul privind cursul de schimb și criteriul referitor la stabilitatea prețurilor.

Toate statele analizate, cu excepția României, îndeplinesc criteriul privind finanțele publice. De altfel, România este singurul stat membru care face obiectul unei proceduri de deficit excesiv, notează Comisia.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună

Croația și Suedia sunt singurele țări care îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea prețurilor. Bulgaria, Republica Cehă, Croația și Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung, iar Bulgaria îndeplinește și criteriul cursului de schimb, alături de Croația.

Comisia mai notează că legislațiile din statele membre analizate nu sunt pe deplin compatibile cu obligația de conformitate prevăzută la Articolul 131 din Tratatul privind Funcționarea UE, excepție făcând legislația națională din Croația.

.

viewscnt
Afla mai multe despre
ce
euro