ULTIMA ORĂ DOCUMENT Guvernul a scris OUG de eliminare a cărbunelui din sistemul energetic național

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Guvernul a scris OUG de eliminare a cărbunelui din sistemul energetic național
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 1 iun 2022

Guvernul a elaborat un proiect de ordonanță de urgență de eliminare a cărbunelui din sistemul energetic național, la care s-a angajat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care prevede interzicerea construirii de noi centrale alimentate cu acest combustibil fosil, încetarea producției de energie electrică pe bază de lignit și huilă, precum și retragerea din exploatare și închiderea definitivă și ireversibilă, până la 31 decembrie 2030, a unei capacități energetice totale instalate pe bază de lignit și huilă de 4.920 MW.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"Capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de lignit și huilă rămase în funcțiune după închiderea definitivă și ireversibilă, a 1.695 MW, la 31 decembrie 2021, se retrag din exploatare și se închid definitiv și ireversibil, după cum urmează: a) 660 MW pe bază de lignit, până la 31 decembrie 2022; b) 1.425 MW, din care 1.375 MW pe bază de lignit și 50 MW pe bază de huilă, până la 31 decembrie 2025; c) 1.140 MW, din care 990 MW pe bază de lignit și 150 MW pe bază de huilă, până la 31 decembrie 2030", se menționează în draftul de act normativ.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor

Potrivit aceleiași surse, capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de lignit ale Complexului Energetic Oltenia, respectiv grupurile energetice Turceni 4 în perioada 2023 – 2025, Ișalnița 7 în perioada 2024 – 2025 și Rovinari 6 în anul 2025, în total 975 MW putere instalată, vor constitui rezervă tehnică în perioada 2023 – 2025, pentru asigurarea funcționării sigure și stabile a sistemului electroenergetic național (SEN).

Tot în rezervă tehnică vor fi menținute grupurile energetice Rovinari 4, Rovinari 5 și Turceni 5, în total 990 MW putere instalată, de la CE Oltenia (2026-2030).

Just Eat Takeaway.com iese de astăzi din România CITEȘTE ȘI Just Eat Takeaway.com iese de astăzi din România

"Capacitatea de producere a energiei electrice pe bază de huilă din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, respectiv grupul energetic Paroșeni 4, cu o putere instalată de 150 MW, va asigura, până la finalul anului 2030, neutralizarea huilei rezultată ca urmare a lucrărilor de punere în siguranță a zăcămintelor de huilă", mai stipulează proiectul de OUG.

Acesta interzice dezvoltarea unor noi cariere de lignit și mine de huilă, acordarea de noi licențe de exploatare a resurselor minerale de lignit și huilă, continuarea producției la carierele de lignit și minele de huilă care deservesc capacitățile energetice menționate, după data de închidere definitivă și ireversibilă, inițierea de acte normative pentru redeschiderea minelor, carierelor sau a unor părți din perimetrele de exploatare ale lignitului și huilei, aprobate la închidere, și aprobă încetarea producției și executarea lucrărilor de punere în siguranță și a lucrărilor de închidere ireversibilă și ecologizare pentru carierele de lignit și minele de huilă care deservesc capacitățile energetice ce vor fi închise.

Mercedes își lărgește gama de camioane electrice cu eActros Long Haul. Va fi camionul electric cu cea mai mare autonomie din Europa CITEȘTE ȘI Mercedes își lărgește gama de camioane electrice cu eActros Long Haul. Va fi camionul electric cu cea mai mare autonomie din Europa

Pentru capacitățile de producție de energie pe bază de cărbune și exploatările miniere de lignit și huilă care se închid, Guvernul va putea institui măsuri de sprijin, constând în ajutoare de stat.

"În scopul atenuării consecințelor sociale ale închiderii definitive și ireversibile a capacităților de producere a energiei electrice pe bază de lignit și huilă, precum și ale exploatărilor miniere aferente, se pot asigura măsuri de protecție socială a persoanelor care și-au pierdut locurile de muncă prin disponibilizare, urmare a concedierilor colective prin aplicarea programului de decarbonizare, precum și măsuri pentru reconversie profesională și recalificare. Persoanele care și-au pierdut locurile de muncă urmare a închiderii definitive și ireversibile a capacităților de producere a energiei electrice pe bază de lignit și huilă, precum și a închiderii definitive și ireversibile a exploatărilor miniere aferente au prioritate la cursurile de reconversie profesională și recalificare prevăzute în Planul Național de Formare Profesională, precum și a nevoilor de formare profesională identificate la nivelul Planurilor Teritoriale pentru o Tranziție Justă și pot beneficia de finanțare nerambursabilă pentru achiziția de sisteme fotovoltaice cu o putere instalată de 3-5 kW", mai prevede proiectul de OUG.

Companiile din Spania, obligate să răspundă în cel mult 3 minute când sunt sunate de clienți. Termen de 2 ore pentru rezolvarea plângerilor! CITEȘTE ȘI Companiile din Spania, obligate să răspundă în cel mult 3 minute când sunt sunate de clienți. Termen de 2 ore pentru rezolvarea plângerilor!

Guvernul s-a angajat vara trecută față de autoritățile europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că în cel mult un an va elabora, dezbate, adopta, trece prin Parlament și publica în Monitorul Oficial o lege de eliminare treptată, în decurs de 10 ani, a cărbunelui din sistemul energetic național.

"Până cel târziu în Q2 2022 va intra în vigoare o lege care va cuprinde un calendar de înlocuire a cărbunelui, inclusiv măsuri privind închiderea/conservarea minelor și măsuri pentru recalificare și reconversie profesională și alte măsuri cu impact socio-economic asupra comunităților afectate", se arăta în document.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Guvernul a scris OUG de eliminare a cărbunelui din sistemul energetic național
ULTIMA ORĂ DOCUMENT Guvernul a scris OUG de eliminare a cărbunelui din sistemul energetic național

viewscnt
Afla mai multe despre
eliminare carbune sistemul energetic national
decarbonare sistem energetic
inchidere centrale carbune
inchidere mine carbune
pnrr energie