Uniunea Europeană interzice exporturile în Rusia de mașini scumpe, șampanie, bijuterii și alte bunuri de lux

Uniunea Europeană interzice exporturile în Rusia de mașini scumpe, șampanie, bijuterii și alte bunuri de lux
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mar 2022

Uniunea Europeană a interzis exporturile în Rusia de mașini scumpe, șampanie, bijuterii și alte bunuri de lux folosite de elitele care îl susțin pe președintele Vladimir Putin, pentru a sancționa stilul lor de viață somptuos în contextul războiului dus în Ucraina.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O listă cu produse și bunuri de lux aprobată de statele membre ale UE a fost publicată în Jurnalul Oficial. Ea are 14 pagini și vizează produsele din sectoarele petrecerii timpului liber, luxului și tehnologiilor din UE, scrie Agerpres.

Care sunt țările care pot înlocui gazul rusesc pentru a scăpa Europa de șantajul Rusiei CITEȘTE ȘI Care sunt țările care pot înlocui gazul rusesc pentru a scăpa Europa de șantajul Rusiei

"Unele țări nu sunt convinse încă de sancțiuni, însă încercăm să le explicăm că nu au niciun interes să ajute la ocolirea lor", a recunoscut marți un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Măsurile publicate constituie a patra serie de sancțiuni adoptată de Uniunea Europeană împotriva Moscovei de la decizia Kremlinului de a invada Ucraina.

Cincisprezece oligarhi și industriași, printre care miliardarul Roman Abramovici, proprietarul clubului englez de fotbal Chelsea, au fost adăugați pe lista neagră a rușilor ale căror averi din UE au fost înghețate. Abramovici, apropiat al lui Vladimir Putin, a fost deja sancționat de Marea Britanie.

UE a interzis de asemenea importul de "bunuri esențiale în sectorul fierului și oțelului" și exportul de produse de lux.

Pe lista bunurilor interzise spre export în Rusia se află șampania, vinurile, alcoolul, trufele, caviarul, parfumurile și produsele cosmetice, articolele din piele, hainele și lenjeria, pantofii, mănușile și pălăriile, perlele și diamantele, produsele electronice și smartphone-urile, ceasurile și instrumentele muzicale, mașinile și motocicletele, articolele sportive și consolele video, iahturile, antichitățile și obiectele de artă.

"Cei care susțin mașina de război a lui Putin nu mai trebuie să profite de stilul lor de viață somptuos în timp ce peste oamenii nevinovați din Ucraina cad bombe", a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Exporturile noastre de astfel de produse spre Rusia s-au ridicat la 3,5 miliarde de euro anul trecut. Este o parte relativ redusă din exporturile totale de produse de lux ale UE spre întreaga lume, care se ridică la circa 80 de miliarde de euro pe an", a precizat Comisia Europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeană
rusia
sanctiuni