Uniunea Europeană "s-a împușcat în plămâni" cu sancțiunile impuse Rusiei, spune Viktor Orban

Uniunea Europeană "s-a împușcat în plămâni" cu sancțiunile impuse Rusiei, spune Viktor Orban
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iul 2022

Uniunea Europeană "s-a împușcat în plămâni" prin sancțiunile greșit concepute împotriva Rusiei și care, dacă vor fi continuate, riscă să distrugă economia europeană, a afirmat prim-ministrul ungar Viktor Orban, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"La început, am crezut că ne-am împușcat doar în picior, dar acum este clar că economia europeană s-a împușcat în plămâni și că se zbate pentru aer" a spus Orban într-un interviu la postul public de radio Kossuth.

Retailerii ruși de electronice au început să vândă telefoane second hand din cauza ofertei restrânse CITEȘTE ȘI Retailerii ruși de electronice au început să vândă telefoane second hand din cauza ofertei restrânse

El a adăugat că Ucraina are nevoie de ajutor, însă liderii europeni ar trebui să-și reconsidere strategia, pentru că sancțiunile au cauzat daune ample economiei europene fără a slăbi Rusia sau a aduce războiul mai aproape de final, scrie Agerpres.

"Sancțiunile nu ajută Ucraina, în schimb sunt rele pentru economia europeană și, dacă se va continua în acest fel, vor omorî economia europeană. Ceea ce vedem acum este de nesuportat", a afirmat Orban.

"Momentul adevărului trebuie să vină la Bruxelles, când liderii vor admite că au făcut un calcul greșit, că politica de sancțiuni s-a bazat pe presupuneri eronate și trebuie schimbată", a adăugat el.

"Nimeni nu a crezut la 24 februarie că războiul dintre Ucraina și Rusia nu va fi doar un conflict, ci va marca sfârșitul unei ere și intrarea în noua eră de război în istoria europeană, în care va trebui să luptăm pentru lucruri pe care până acum le consideram de la sine înțelese", a mai spus premierul ungar, citat de MTI.

Războiul se poartă în economia mondială și în special în cea europeană, pe toate fronturile, după cum o arată prețurile în creștere la energie, a arătat el.

Una din "marile bătălii" va fi lupta pentru resurse energetice, costul vieții și costuri accesibile ale utilităților. O alta este probabil să fie o "luptă pentru locuri de muncă", dat fiind că politica de sancțiuni și războiul împing economia europeană spre recesiune, a avertizat el.

Deși Ungaria se confruntă în continuare cu un deficit de forță de muncă, Orban a sfătuit "pe oricine are o slujbă să o prețuiască și să facă tot ce poate ca să o păstreze, pentru că se așteaptă ca lunile următoare să aducă recesiune economică în Europa".

Creșterea prețurilor la gaz și electricitate a obligat guvernul ungar să anunțe miercuri eliminarea plafonării prețurilor la utilități în cazul consumurilor peste medie (renunțând astfel la una din politicile emblematice ale lui Orban), interzicerea exportului de combustibili, inclusiv gaz, și majorarea producției interne de gaz de la 1,5 la 2 miliarde de metri cubi.

Potrivit economiștilor de la Morgan Stanley, eliminarea plafonului la prețurile utilităților ar putea majora cu 1,5 puncte procentuale inflația, ajunsă deja la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, exacerbată și de un forint slab, notează Reuters.

Decizia lui Orban de a accelera adoptarea legii privind majorarea impozitelor pentru sute de mii de firme mici în această săptămână, ca parte a eforturilor de a aduce sub control deficitul bugetar, a provocat o serie de proteste la Budapesta. 

viewscnt
Afla mai multe despre
viktor orban
rusia
uniunea europeană