VIDEO Fermierii polonezi amenință că vor paraliza țara, după ciocniri violente cu poliția în fața Parlamentului

VIDEO Fermierii polonezi amenință că vor paraliza țara, după ciocniri violente cu poliția în fața Parlamentului
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mar 2024

Zeci de mii de fermieri și susținătorii lor au avertizat că vor paraliza Polonia, după ciocniri violente cu poliția în fața Parlamentului din Varșovia, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Protestatarii s-au adunat mai întâi la Biroul premierului din capitala poloneză, au dat foc la cauciucuri și au aruncat cu petarde, cerând oprirea importurilor ieftine și neaplicarea unor reglementări de mediu despre care spun că le afectează mijloacele de trai, scrie News.ro.

Cea mai mare bancă din Rusia a decis cum va da credite întreprinderilor: Cu inteligența artificială CITEȘTE ȘI Cea mai mare bancă din Rusia a decis cum va da credite întreprinderilor: Cu inteligența artificială

Protestatarii au ars un sicriu pe care scria "Fermier, a trăit 20 de ani, ucis de Green Deal" pe strada din fața biroului lui Tusk. Au sunat din claxoane și au fluturat steaguri poloneze.

Ei au mărșăluit apoi spre Parlament, unde un martor Reuters a văzut poliția folosind bastoane, spray-uri iritante, gaze lacrimogene și grenade de diversiune împotriva manifestanților, în timp ce unii protestatari au aruncat cu pietre, pavele și petarde în forțele de securitate.

"Din cauza agresiunii fizice împotriva agenților de poliție din partea unora dintre persoanele care protestau (...) a fost necesar să se recurgă la măsuri coercitive directe", a scris poliția din Varșovia într-o postare pe X.

Ministrul polonez de Interne, Marcin Kierwinski, a declarat într-o postare pe X că "23 de provocatori au fost reținuți".

Imagini difuzate de presa locală au arătat mai mulți protestatari intrând cu forța în incinta Parlamentului, înainte de a fi scoși afară de poliție.

Tomasz Obszanski, lider al unui sindicat al fermierilor și organizator al protestului, a declarat pentru Reuters că poliția a început să blocheze plecarea protestatarilor la finalul demonstrației. "Totul era pașnic și, dintr-o dată, poliția a apărut de nicăieri, s-au auzit bubuituri puternice, poliția a început să folosească gaze (lacrimogene) și pur și simplu să provoace oamenii care plecau de la protest", a declarat Obszanski, liderul sindicatului NSZZ RI Solidarnosc care reunește fermierii individuali.

New York trimite militari la metrou CITEȘTE ȘI New York trimite militari la metrou

Obszanski a estimat că numărul protestatarilor a fost de ordinul zecilor de mii, în timp ce oficialii orașului Varșovia au declarat că aceștia au fost în jur de 30.000.

Fermierii din întreaga Uniune Europeană au cerut modificarea restricțiilor impuse de planul "Green Deal" al blocului comunitar pentru combaterea schimbărilor climatice și vor, de asemenea, reimpunerea taxelor vamale la importurile de produse agricole din Ucraina, la care s-a renunțat după invazia Rusiei.

Obszanski a declarat că fermierii pleacă de la Varșovia cu mâinile goale după ce solicitarea lor de a se întâlni cu premierul polonez Donald Tusk a fost respinsă și a avertizat că vor fi luate măsuri suplimentare. "După ceea ce s-a întâmplat astăzi, va exista o paralizie a întregii țări. Polonia se va bloca, pentru că un fermier polonez nu va permite să fie tratat într-un asemenea hal, să fie batjocorit", a declarat Obszanski.

Imaginile de la televiziune au arătat cum tractoare de la periferia Varșoviei au fost oprite să intre, în timp ce fermierii au blocat drumurile în alte părți ale țării.

Premierul Tusk i-a invitat sâmbătă pe liderii fermierilor la discuții.

Fermierii, care și-au respectat promisiunea de a se întoarce în Varșovia după ce mii dintre ei au mărșăluit prin oraș cu o săptămână înainte, au fost susținuți de cel mai mare sindicat polonez NSZZ Solidarnosc, precum și de vânători și lucrători forestieri.

Tusk se confruntă cu un exercițiu de echilibru delicat, încercând să răspundă preocupărilor fermierilor și, în același timp, să își mențină sprijinul ferm pentru Kiev într-un an în care se confruntă atât cu alegeri locale, cât și europene.

El a declarat că perturbările de pe piață nu au fost cauzate doar de importurile din Ucraina, ci și de cele din Rusia și aliatul său Belarus, iar luni a declarat că Polonia intenționează să ceară UE să interzică importurile de produse agricole rusești și belaruse.

viewscnt
Afla mai multe despre
fermieri
polonia
varsovia