VIDEO Tensiune în creștere în Polonia. Zeci de mii de persoane au ieșit să protesteze față de măsurile noului guvern Tusk și față de încarcerarea unor foști miniștri

VIDEO Tensiune în creștere în Polonia. Zeci de mii de persoane au ieșit să protesteze față de măsurile noului guvern Tusk și față de încarcerarea unor foști miniștri
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 ian 2024

Zeci de mii de susținători ai opoziției s-au adunat joi în fața Parlamentului polonez pentru a protesta față de numirile făcute de noul guvern în mass-media de stat și față de încarcerarea a doi foști miniștri condamnați pentru abuz de putere, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Mitingul reflectă tensiunile tot mai mari din țară, în condițiile în care noul guvern de coaliție pro-UE condus de Donald Tusk încearcă să anuleze politicile administrației anterioare a partidului naționalist Lege și Justiție (PiS), scrie News.ro.

ANUNȚ Mobilizarea în șantier a crescut la Autostrada Moldovei. Câți kilometri pot fi deschiși CITEȘTE ȘI ANUNȚ Mobilizarea în șantier a crescut la Autostrada Moldovei. Câți kilometri pot fi deschiși

De asemenea, protestele au avut loc în contextul în care președintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, a declarat joi că a demarat procedurile de grațiere a celor doi miniștri din ultimul guvern care au fost încarcerați săptămâna aceasta pentru abuz de putere, intensificând astfel propriul său conflict cu noul guvern.

"Trebuie să câștigăm această mare bătălie pentru o Polonie suverană și independentă", a declarat în fața mulțimii liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski.

O mare de steaguri poloneze în roșu și alb se întindea dinspre Parlament, printre pancarte cu sloganuri precum "Tusk= coloana a 5-a" și "Am supraviețuit rușilor, vom supraviețui lui Tusk". Unii au scandat numele lui Duda și "Vom învinge!".

Agenția de știri de stat PAP a citat Primăria din Varșovia care a estimat numărul de persoane la aproximativ 35.000, în timp ce un purtător de cuvânt al PiS a estimat cifra la aproape 200.000.

Protestatarii au ascultat discursurile parlamentarilor PiS înainte de a porni în marș spre sediul televiziunii de stat. Noul guvern a schimbat conducerea presei de stat, în ceea ce spune că este o încercare de a restabili echilibrul în mass-media, care au devenit platforme pentru propaganda PiS în timpul celor opt ani de guvernare ai partidului.

Canalul de știri TVP Info, care l-a supus pe fostul președinte al Consiliului European, Tusk, la atacuri neîncetate de la revenirea sa în politica internă în 2021, a fost scos din emisie înainte de a reveni într-un format mult modificat.

"Cum pot oamenii să taie semnalul TV, fiecare are dreptul să aleagă ce vrea", a declarat Ela, în vârstă de 60 de ani, care a refuzat să își dea numele complet. "În plus, oamenii au fost arestați... Sunt îngrozită de ceea ce se întâmplă, de aceea am venit aici", a declarat femeia.

Fostul guvern PiS a introdus reforme despre care criticii spun că au subminat independența instanțelor și au aruncat sistemul judiciar în haos.

Noul guvern al lui Tusk încearcă să anuleze aceste reforme pentru a debloca fonduri de miliarde de euro pe care Uniunea Europeană le-a înghețat ca reacție la politicile ultimului guvern.

ULTIMA ORĂ Spark se retrage din România, cu acuzații CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Spark se retrage din România, cu acuzații

O SAGA POLITICĂ ȘI JUDICIARĂ

Anunțul lui Duda că îi va grația pe cei doi foști miniștri a fost cea mai recentă întorsătură de situație într-o saga care a lăsat țara în agitație politică de când puterea a trecut la coaliția lui Tusk, după alegerile din octombrie.

Fostul ministru de interne Mariusz Kaminski și adjunctul său, Maciej Wasik, au fost arestați marți, într-un raid spectaculos chiar în palatul prezidențial, și au fost duși la închisoare, unde cei doi politicieni au anunțat că au început o grevă a foamei, considerându-se deținuți politic.

După arestări, președintele Duda a declarat că este indignat și că "nu va avea liniște" până când Kaminski și Wasik nu vor fi eliberați. "Am decis să inițiez procedura de grațiere", a anunțat președintele joi, într-o conferință de presă. El a precizat că a solicitat procurorului general să suspende pedepsele celor doi.

Un membru al cabinetului lui Tusk a declarat că guvernul nu va sta în calea niciunui demers legal de grațiere a celor doi. "Instanțele decid, iar astfel de condamnați nu sunt diferiți de mii de alți condamnați în fiecare lună în Polonia", a declarat pentru Reuters Tomasz Siemoniak, care este și coordonatorul serviciilor speciale poloneze. "Dacă sunt grațiați în mod legal, bineînțeles că nimeni nu se va opune", a precizat el.

Este a doua oară când Duda a cerut grațierea celor doi în același caz. Kaminski și Wasik au fost condamnați pentru prima dată pentru abuz de putere în 2015 pentru că au permis agenților aflați sub comanda primului să folosească tehnici-capcană într-o anchetă. Aceștia au negat fapta și au fost grațiați de Duda, ceea ce le-a permis să ocupe posturi guvernamentale. În acel caz, legiștii au pus la îndoială faptul că Duda avea puterea de a-l grația pe Kaminski înainte ca o curte de apel să emită o decizie finală.

Anul trecut, după ce Tusk a venit la putere, Curtea Supremă a declarat că acest caz ar trebui redeschis, iar Kaminski și Wasik au fost condamnați de o instanță inferioară, în decembrie, la doi ani de închisoare. Aceștia nu au fost trimiși imediat la închisoare, deoarece a avut loc o nouă dispută juridică pentru a se stabili dacă și-au pierdut imunitatea în fața urmăririi penale în calitate de membri ai parlamentului.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
proteste