Vladimir Putin presează: Nord Stream 2 este pregătit să tempereze prețurile gazelor în Europa

Vladimir Putin presează: Nord Stream 2 este pregătit să tempereze prețurile gazelor în Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 dec 2021

Președintele rus Vladimir Putin susține, pe fondul exploziei prețurilor la gaze, că gazoductul submarin Nord Stream 2, dorit de Moscova, dar încă neavizat, va contribui la calmarea creșterii prețurilor la gaze în Europa și că este gata să înceapă exporturile acum că a doua porțiune a conductei a fost umplută, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Nord Stream 2, finalizat în septembrie, dar care așteaptă aprobarea de reglementare din partea Germaniei și a Uniunii Europene, se confruntă cu rezistența Statelor Unite și a mai multor țări, inclusiv Polonia și Ucraina, care spun că va crește influența Rusiei asupra Europei, scrie News.ro

Banca Transilvania - Perspective macroeconomice România 2022. Euro se duce spre 5 lei CITEȘTE ȘI Banca Transilvania - Perspective macroeconomice România 2022. Euro se duce spre 5 lei

Conducta era programată să fie finalizată în 2019, dar construcția a fost suspendată în urma amenințării cu sancțiuni din partea administrației americane a lui Donald Trump și a retragerii ulterioare a companiei elvețiene-olandeze Allseas de la instalarea conductelor.

Rusia a trebuit să finalizeze gazoductul cu propria sa flotă.

Putin a declarat miercuri că a doua porțiune a conductei duble a fost umplută cu gaz.

”Aș dori să felicit Gazprom și partenerii dumneavoastră din Nord Stream 2 pentru finalizarea lucrărilor și crearea acestei rute mari suplimentare și că este gata de lucru”, a declarat Putin la o ședință de guvern, la care a participat șeful Gazprom Alexei Miller.

Conducta de 11 miliarde de dolari a fost construită de grupul gigant Gazprom. controlat de Kremlin, iar jumătate din cost a fost plătit de companii energetice europene, și anume Uniper din Germania și Wintershall Dea, parte a grupului BASF, Shell, OMV și Engie.

Certificarea legăturii de-a lungul albiei Mării Baltice din Rusia către Germania nu este așteptată înainte de sfârșitul primei jumătăți a anului 2022.

Prețurile gazelor pentru Europa au atins niveluri record, deoarece redresarea economică și cererea robustă de energie au tensionat aprovizionarea.

Unii politicieni și experți au dat vina pe Rusia că și-a restrâns exporturile de gaze, în timp ce așteptarea continuă pentru aprobarea de reglementare, pe fondul unui conflict mai amplu cu Occidentul în privința Ucrainei, care se teme că Moscova va lansa o invazie militară.

Rusia a negat planurile de a ataca Ucraina. Putin a spus că lansarea Nord Stream va reduce prețul gazului în Europa, precum și în Ucraina, prin creșterea livrărilor de gaze.

"Acest lucru, cu siguranță, va avea un impact imediat asupra prețului de pe piață, la fața locului. Și toate țările, consumatorii din acele țări care consumă gazul rusesc, desigur, o vor simți singure", a spus Putin.

Presiunea tot mai mare asupra prețurilor gazelor din Europa a crescut în urma inversării fluxului în conducta Yamal - Europa, o altă rută majoră pentru gazul rusesc către Europa, către est la începutul acestei luni. Gazele au trecut miercuri din Germania în Polonia prin intermediul acestei conducte pentru a noua zi consecutiv, au arătat datele operatorului de rețea german Gascade.

viewscnt
Afla mai multe despre
vladimir putin
nord stream 2