Volodimir Zelenski: Pregătim noile opțiuni de apărare ale Ucrainei. Cu avioanele, mai avem de lucrat

Volodimir Zelenski: Pregătim noile opțiuni de apărare ale Ucrainei. Cu avioanele, mai avem de lucrat
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 feb 2023

Președintele Volodimir Zelenski, care miercuri și joi a fost într-un mini-turneu european ce l-a dus la Londra, Paris și Bruxelles - unde a avut ocazia să-i întâlnească pe toți liderii celor 27 de țări UE, le-a spus vineri ucrainenilor că a obținut „acorduri foarte importante” și a primit „semnale bune” în ceea ce privește „noile opțiuni de apărare” pe care le are Ucraina, dar în legătură cu avioanele de luptă a recunoscut că „mai este de lucru” până a le putea obține.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„În unele privințe, a fost o săptămână foarte grea, dar cu siguranță una foarte semnificativă”, a spus Zelenski în mesajul video adresat vineri seara, potrivit News.ro.

„Azi a avut loc o nouă reuniune a Statului Major. Situația de pe linia frontului a fost examinată în detaliu, în special în regiunea Donețk -Bahmut și în alte puncte fierbinți. Sunt zone dificile. La ședința Statului Major am analizat situația cu aprovizionarea cu arme, situația generală cu apărarea statului”, a spus președintele ucrainean.

El a anunțat că Kievul se pregătește deja pentru o nouă reuniune în format Ramstein, un grup de contact în materie de apărare al țărilor care ajută Ucraina. „Am vorbit despre aceasta, despre noile opțiuni de apărare pe care ar trebui să le deschidem pentru Ucraina împreună cu partenerii noștri”, a spus Zelenski.

El a menționat apoi maratonul său diplomatic. Tema principală a discuțiilor a fost armamentul: „Londra, Paris, Bruxelles - peste tot în aceste zile am vorbit despre cum să ne consolidăm trupele. Există acorduri foarte importante și am primit semnale bune”, a declarat Zelenski. „Acest lucru este valabil atât pentru rachete cu rază lungă de acțiune și tancuri, cât și pentru următorul nivel al cooperării noastre - avioane de luptă”, a adăugat Zelenski. „Dar mai trebuie să lucrăm în continuare la acest aspect”, a recunoscut el referindu-se la avioane.

RAMI Dacia planifică să intre pe nișa apelor minerale, investiție de 20 milioane euro CITEȘTE ȘI RAMI Dacia planifică să intre pe nișa apelor minerale, investiție de 20 milioane euro

„Am fost foarte încântat să aud și să văd că băieții noștri din Marea Britanie învață rapid să conducă tancuri Challenger. Am fost foarte fericit să văd cât de dornici sunt britanicii ca noi să câștigăm. Toate acestea ne inspiră. Sunt recunoscător prim-ministrului, parlamentului britanic și tuturor britanicilor. Și, bineînțeles, Majestății Sale Regele”, a continuat Zelenski.

El a menționat și întâlnirea pe care a avut-o în Franța cu președintele Emmanuel Macron și cu cancelarul Olaf Scholz. Dacă despre liderul francez a declarat într-un interviu recent că „s-a schimbat” în atitudinea sa față de Rusia, despre Olaf Scholz a dezvăluit într-un alt interviu că trebuie să facă eforturi constante pentru a-l convinge să ajute Ucraina și că are cu Berlinul o relație „cu suișuri și coborâșuri”.

„În Franța a avut loc o întâlnire fundamentală cu președintele Macron și cancelarul Scholz. Noi trei am avut o discuție și a fost o conversație onestă. Ar fi incorect să dezvăluim detaliile sale, dar putem spune că ne-am auzit reciproc. Franța - Ucraina, Germania - Ucraina. Partenerii au auzit poziția noastră, argumentele noastre. Va exista mai mult sprijin și îi mulțumesc domnului președinte și tuturor francezilor, domnului cancelar și tuturor germanilor pentru asta. Se simte că există înțelegerea faptului că protecția Ucrainei înseamnă protecția intereselor și a partenerilor noștri”, a declarat Zelenski.

El a mai spus că la Bruxelles a avut negocieri cu liderii UE nu numai în cadrul Consiliului European, ci și în cadrul unor reuniuni ad-hoc care au avut loc după summit. „În general, m-am întâlnit cu toți liderii Uniunii Europene. Iar acum, sarcina noastră comună este să luăm tot ceea ce am discutat și am convenit și să transformăm în rezultate concrete, în documente concrete și în noi linii de cooperare concrete”, a punctat Volodimir Zelenski.

viewscnt
Afla mai multe despre
zelenski
razboi ucraina