Zabka, cel mai mare retailer de proximitate din Polonia, vândut de proprietarul Profi și Regina Maria, primește o injecție de 25 milioane euro de la BERD

Zabka, cel mai mare retailer de proximitate din Polonia, vândut de proprietarul Profi și Regina Maria, primește o injecție de 25 milioane euro de la BERD
scris 18 mai 2017

Retailerul polonez de proximitate Zabka, unul dintre cei mai importanți de pe această piață, va primi o injecție de capital de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în valoare de până la 25 milioane de euro, fondurile urmând să fie folosite pentru investiții “verzi”.

Zabka a fost achiziționat recent de mai multe fonduri din portofoliul CVC Partners de la Mid Europa Partners, proprietarul lanțului de magazine Profi și al operatorului de servicii medicale private Regina Maria, în schimbul unei sume estimate la circa 1 miliard de euro.

Tranzacția, anunțată în luna februarie și finalizată în aprilie, a fost cea mai mare din istoria retailului alimentar polonez și cel mai important exit al unui fond de private equity de pe piața din Polonia. Potrivit presei poloneze, Mid Europa a devenit proprietarul Zebka în 2011, în urma unei investiții de 400 milioane euro.

Banca Internațională de Investiții, cu sediul la Moscova, a participat cu 75 milioane lei la creditul acordat Mid Europa pentru preluarea Profi CITEȘTE ȘI Banca Internațională de Investiții, cu sediul la Moscova, a participat cu 75 milioane lei la creditul acordat Mid Europa pentru preluarea Profi

Investiția BERD la Zabka “va sprijini consolidarea guvernanței corporatiste și stabilirea standardelor în “inovații verzi”, prin investiții care nu afectează mediul înconjurător”, arată banca într-un comunicat.

Zabka este cel mai mare retailer de proximitate din Polonia și al șaselea mare retailer din sectorul alimentar, cu o rețea de 4.600 de magazine în franciză operate de 3.200 de antreprenori.

Mid Europa este unul dintre cele mai importante fonduri de investiții active în Europa Centrală și de Est, administrând active de peste 4 miliarde de euro.   

Tranzacția de 533 milioane de euro prin care a preluat, în noiembrie anul trecut, lanțul de magazine Profi de la Enterprise Investors a fost cea mai mare de pe piața de retail alimentar din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
zabka
berd
capital
achizitie
mid europa
cvc partners