Zelenski enumeră România printre statele care au ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană: „Nu putem vorbi deschis despre toate acum”

Zelenski enumeră România printre statele care au ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană: „Nu putem vorbi deschis despre toate acum”
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 nov 2023

Președintele Volodimir Zelenski a menționat România printre țările cărora le-a mulțumit pentru că au ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană, în condițiile în care iarna se apropie și este de așteptat ca Moscova să-și intensifice atacurile asupra infrastructurii ucrainene.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

„Suntem aproape la jumătatea lunii noiembrie și trebuie să fim pregătiți pentru posibilitatea ca inamicul să mărească numărul de lovituri cu drone sau rachete asupra infrastructurii noastre. Rusia se pregătește pentru iarnă. Iar în Ucraina, toată atenția noastră ar trebui să se concentreze asupra apărării, asupra răspunsului la teroriști, asupra a tot ceea ce poate face Ucraina pentru a le permite oamenilor noștri să treacă mai ușor peste această iarnă și pentru a crește capacitățile soldaților noștri”, le-a spus Zelenski ucrainenilor, în mesajul său zilnic adresat națiunii, conform News.ro.

O aeronavă Tarom a suferit o pană la una din roți în momentul aterizării la Budapesta. Nu au existat răniți în timpul incidentului CITEȘTE ȘI O aeronavă Tarom a suferit o pană la una din roți în momentul aterizării la Budapesta. Nu au existat răniți în timpul incidentului

În acest context, el a mulțumit țărilor care au ajutat Ucraina cu apărarea aeriană, enumerând mai multe state, între care și România: „Statele Unite, Germania, Franța, Marea Britanie, Norvegia, Italia, România, Suedia, Olanda, Slovacia, Cehia, Bulgaria, Polonia, statele baltice și alte țări”.

„Apărarea aeriană a Ucrainei este deja mai puternică decât anul trecut”

Zelenski a spus că aceste țări au contribuit cu sisteme Patriot, NASAMS, IRIS-T, RAVEN, Hawk și alte sisteme de rachete care ajută la apărarea antiaeriană.

„Nu putem vorbi deschis despre toate acum, dar apărarea aeriană a Ucrainei este deja mai puternică decât anul trecut.
Are diferite capacități, dar, din păcate, nu protejează încă pe deplin întregul teritoriu. Dar lucrăm pentru a o face și mai puternică”, a afirmat Volodimir Zelenski.

El a spus că fiecare țară care ajută Ucraina să își consolideze apărarea aeriană „ajută la protejarea unor vieți” și le-a cerut ucrainenilor, tuturor celor „ale căror voci sunt auzite în lume”, jurnaliștilor, tuturor celor care susțin Ucraina în lume să ajute la consolidarea apărării.

„Să ajute! Suntem capabili să trecem cele mai dificile teste. Dar numai când suntem împreună, în unitate, când avem grijă unii de alții și când milioane de oameni își ajută apărătorii și țara. Este imperativ să fim uniți și recunoscători”, a pledat Zelenski, în condițiile în care se vorbește din ce în ce mai mult despre o „oboseală” a Occidentului în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei.

VIDEO Au început testele pentru darea în trafic a primului tronson din Autostrada Bucureștiului, construit de Umbrărescu CITEȘTE ȘI VIDEO Au început testele pentru darea în trafic a primului tronson din Autostrada Bucureștiului, construit de Umbrărescu

România a oferit, de la începutul războiului în Ucraina, 15 „pachete” de ajutoare militare, susține Zelenski

În 10 octombrie, Volodimir Zelenski a făcut prima sa vizită oficială în România, fiind primit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Zelenski avea programat un discurs în Parlament, însă acesta a fost anulat, scrie Hotnews.ro.

Într-un interviu acordat atunci mai multor televiziuni românești, Zelenski a spus că România a sprijinit Ucraina, de la începutul războiului cu Rusia, cu 15 „pachete” de ajutoare militare. Nu este clar ce înseamnă acest lucru și ce ajutor concret a oferit țara noastră, însă Zelenski a mulțumit poporului român pentru sprijin.

El a spus că discuțiile pe care le-a avut cu oficiali români în vizita sa de la București s-au concentrat și în jurul celui de-al 16-lea pachet pe care România l-ar putea oferi drept sprijin. Zelenski s-a adresat direct poporului român, spunând că este foarte recunoscător pentru tot ajutorul oferit:

  • „Deci, în primul rând, am vorbit despre cel de-al 16-lea pachet din partea Guvernului român, pentru a sprijini Ucraina pe câmpul de luptă. Suntem foarte recunoscători oamenilor. Așa cum ați spus, e prima conversație cu poporul (român, n. red.), așa că le mulțumim oamenilor, poporului din România, în primul rând.
  • Trebuie să știți că voi decideți cum să ajutați Ucraina, ca în toate țările din lume. Pentru că guvernul, liderii, de asemenea, caută în societate acest sprijin. Și președintele vostru, sunt foarte recunoscător, Guvernul vostru... Și sunt recunoscător, pentru că ei se bazează pe sprijinul dumneavoastră. Așa că sunt foarte recunoscător că ați acordat un sprijin atât de puternic Ucrainei”.

Guvernul României nu a vorbit niciodată în spațiul public despre ajutorul concret pe care țara noastră l-a oferit Ucrainei. De altfel, fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu spunea într-un interviu în care reporterul BBC încerca să afle ce sprijin a oferit țara noastră către Ucraina că România nu face publice aceste lucruri pentru că „aceasta este politica Guvernului nostru”.

viewscnt
Afla mai multe despre
volodimir zelenski
ucraina
romania