Ventilator sau aer condiționat: Care este mai economic?

Ventilator sau aer condiționat: Care este mai economic?
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 19 aug 2022

Dorința de a menține casa răcoroasă și de a se bucura de o temperatură plăcută în timpul verii este o nevoie care persistă, an de an, mai ales în ani caniculari ca acesta. Întrebarea este cum se poate obține această atmosferă dorită fără o creștere bruscă a facturilor lunare de electricitate ale gospodăriei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Atunci când cumpărăm un aparat care să ne ajute să luptăm cu disconfortul termic, este important să ne întrebăm și ce consumă mai mult, ventilatorul sau aerul condiționat? Este important să luăm în considerare nu numai prețul aparatului, ci și modul în care acesta va afecta consumul nostru de energie electrică. De aceea, am dorit să realizăm în acest articol o comparație interesantă ventilator cameră vs aer condiționat.

Care este mai eficient din punct de vedere energetic, ventilatorul sau aparatul de aer condiționat?

Există multe opțiuni pentru răcorirea unei case: ventilator cameră de podea, ventilator cameră de tavan, aparat de aer condiționat, aparat de aer condiționat cu invertor și chiar aparat de aer condiționat portabil. Fiecare dintre aceste dispozitive are avantajele și dezavantajele sale, unele au un cost inițial mai mic, cum ar fi ventilatoarele cu stativ, care sunt cele mai accesibile sau aparatele de aer condiționat cu turn, dar pe termen lung acestea cresc consumul de energie electrică, în timp ce alte dispozitive care sunt mai eficiente din punct de vedere energetic pot fi mai scumpe, dar pe termen lung nu au un impact atât de mare asupra facturii noastre.

De asemenea, trebuie să ținem cont de faptul că, deși scopul celor două aparate este de a ne răci, funcționarea și rezultatele lor nu sunt aceleași. Prin urmare, este important să alegem în funcție de nevoile noastre, de climă, de condițiile din casă, printre altele, pentru a alege cea mai rentabilă opțiune.

Un ventilator, fie că este de podea sau de tavan, nu face decât să miște aerul, adică schimbă aerul de lângă noi cu altul, răcorindu-l într-un mod natural. Între timp, aparatul de aer condiționat absoarbe aerul cald din încăpere, îl răcește și îl expulzează înapoi în încăpere, iar la rândul său, aerul cald este expulzat în exterior.

Pe scurt, aerul condiționat consumă mult mai multă energie electrică decât un ventilator camera: un ventilator cameră de tavan poate consuma cu până la 90% mai puțină energie decât aerul condiționat. Prin urmare, un ventilator cameră nu numai că ne va împiedica să cedăm în fața unei eventuale răceli, dar ne va economisi și bani pe facturile de electricitate.

Este adevărat că ventilatorul nu face decât să miște aerul din încăpere; cu toate acestea, poate scădea temperatura cu până la 4 grade, este ușor de utilizat, nu necesită instalare și, de obicei, este silențios. Este important să ne amintim că acestea nu răcesc temperatura camerei, ci doar au un efect asupra oamenilor. Prin urmare, este inutil să îl lași pornit dacă nu te afli în cameră, deoarece temperatura nu se va schimba.

În afară de diferența de consum de energie, aerul condiționat este un aparat electric care ocupă mai mult spațiu și necesită instalare. Prețul său mai ridicat este compensat de eficiența sa în răcirea unei încăperi și de ușurința cu care poate fi programat la o anumită temperatură. Cu toate acestea, trebuie să ai grijă, deoarece temperaturile care pot fi atinse cu acest aparat pot provoca răceli severe. Experții recomandă o temperatură medie de 25ºC în interiorul unei locuințe și să nu se depășească o diferență de 12ºC față de temperatura exterioară, deoarece contrastul nu este sănătos.

Cu toate acestea, există și alte metode pentru a preveni căldura și pentru a nu abuza de aparatele consumatoare de energie.
- Ventilează camera doar dimineața devreme, folosind în restul timpului copertine albe sau reflectorizante care împiedică razele soarelui să pătrundă în timpul zilei.
- Evită umiditatea generată de dușuri și de agățarea hainelor afară.

În încheiere, nu uita totuși să te bucuri de căldura verii; iarna, de obicei, vei înjura frigul și ploaia.

viewscnt
Afla mai multe despre
ventilator
aer conditionat
emag