Țări precum Germania și Franța, afectate de gripa aviară, oferă sume tentante, iar fermierii români preferă să vândă acolo chiar dacă asta înseamnă să renunțe la anumite contracte de acasă. Potrivit estimărilor din domeniu, exporturile au ajuns la un nivel record de aproape 40% din producția totală. Comercianții dau asigurări că lucrurile vor reintra în normal
'Dacă vă duceți aminte, am mai avut acum câțiva ani, când a fost iarăși o problemă legată de gripa aviară la ferme din Olanda și din Germania. A fost iar o penurie la nivel european și atunci a fost exportul din România către acele piețe și prețurile au crescut. Da, e o piață europeană, dacă cresc prețurile în vestul Europei or să crească și la noi. Ce monitorizăm noi? Situația să nu avem creșteri speculative de preț', a afirmat președintele instituției, Bogdan Chirițoiu.
El a subliniat că în acea perioada au fost aplicate amenzi, întrucât au existat înțelegeri între producători să crească prețul, scrie Agerpres
'La vremea respectivă am avut indicii, vă aduceți aminte că am aplicat amenzi pentru că am avut dovezi că producătorii de ouă au crescut prețurile comunicând între ei, coordonându-se între ei. Eu sper că ei și-au învățat lecția și nu vor mai face așa ceva.. Monitorizăm situația cu atenție. Dar în același timp e bine că exportăm, că de obicei ne plângem că vin alimente străine la noi, că-s importuri mari. Bun, acum mă bucură faptul că avem producători români care au forță și pot să exporte în străinătate, să câștige bani, să aducă bani și în țară', a adăugat acesta.
România a devenit cel mai mare producător de ouă din regiune în anul 2024 și și-a crescut exporturile de carne de pasăre cu 17%, a declarat, pe 20 octombrie, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la dezbaterea în Camera Deputaților a moțiunii simple depuse de AUR împotriva sa.
'În anul 2024, România a devenit cel mai mare producător de ouă din regiune și și-a crescut exporturile de carne de pasăre cu 17%. Prin fermele pe care le-am dezvoltat în ultimii doi ani, asigurăm 8,7 milioane de locuri de cazare, ceea ce înseamnă că producția anuală de pui de carne a României a crescut cu 100 de milioane de pui. Astăzi, România produce 590 de milioane de pui anual, ceea ce ne asigură consumul integral din producția internă și cantități importante pentru export în țări precum Italia, Franța și Marea Britanie', a precizat Barbu.
Autoritatea de concurență a sancționat, în 2021, cu amenzi în valoare totală de 13.471.039 lei (aproximativ 2,78 milioane euro) cinci companii din domeniul producției și/sau comercializării ouălor de consum din România (Toneli Holding SA, Avicola Lumina SA, Avicola București SA, Albatros Gold SRL, Super Eggs SRL.) precum și asociația administrată de acestea (UCPR) cu argumentul că și-au coordonat politicile comerciale referitoare la livrările de produse pe piață, cu facilitarea acestor acțiuni de către asociație, cu scopul de a crește artificial prețurile produselor sau cel puțin de stopare a scăderii prețurilor.














