VIDEO Bojdeuca lui Creangă, vizitată anual de zeci de mii de persoane, va fi reabilitată

VIDEO Bojdeuca lui Creangă, vizitată anual de zeci de mii de persoane, va fi reabilitată

Captură Video

Profit.ro
Profit.ro
scris 3 nov 2021

Bojdeuca lui Ion Creangă, situată în zona Țicău din municipiul Iași, va fi reabilitată, contractul de achiziție publică a lucrărilor, în valoare de 2,67 milioane de lei, fiind semnat de conducerea Consiliului Județean Iași.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Șefii Consiliului Județean Iași au anunțat că a fost semnat contractul de achiziție publică a lucrărilor de construcții pentru reabilitarea Ansamblului Muzeal "Ion Creangă", arată news.ro.

Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

Restaurarea Bojdeucii din Țicău face parte din proiectul "Călător pe Meridiane Culturale", implementat de Consiliul Județean Iași, alături de  Consiliul Raional Fălești și Primăria Orașului Fălești, ca parteneri.

Câștigătorul licitației este SC Iasicon SA, iar valoarea contractului este de 2,67 milioane de lei fără TVA. Finanțarea a fost obținută prin Programul Operațional Comun România - Republica Moldova - proiecte HARD, Obiectivul Tematic 3 - Pentru promovarea culturii locale și protejarea patrimoniului istoric.

Securizarea muncii de la distanță CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță

"Salvăm un simbol al Iașiului cultural pentru a putea să îl transmitem și generațiilor viitoare. Bojdeuca este cel mai vizitat muzeu din Iași. În 2019, înainte de pandemie, au fost peste 50.000 de vizitatori. O parte dintre cei care îi calcă pragul vin de dincolo de Prut, pentru că aici descoperă o parte a moștenirii de suflet care ne leagă. Cu atât mai mare este satisfacția că putem să o reabilităm printr-un proiect transfrontalier de care vor beneficia și două obiective din orașul Fălești. Este vorba despre restaurarea drumului istoric de acces din pavaj de granit Ștefan cel Mar” și de reabilitarea Muzeului de Istorie și Etnografie Lazăr Dubinovschi”, a declarat președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.

Directorul adjunct al Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) Iași, Anca Buzea, a afirmat că este un proiect extrem de important pentru Iași și că MNLR se va implica ”pentru ca această restaurare să fie într-adevăr o punere în valoare a patrimoniului cultural al Iașiului”.

Durata contractului este de 18 luni de la data de începere a lucrărilor. Acestea presupun atât restaurarea bojdeucii, cât și reabilitarea și modernizarea clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului și accesului pietonal, reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat.

Bojdeuca lui Ion Creangă este o casă situată în zona Țicău a municipiului Iași, în care a locuit scriitorul între anii anii 1872 și 1889. Casa a devenit muzeu memorial în 1918 și este înscrisă în Lista monumentelor istorice.

VIDEO TVR Iași

viewscnt
Afla mai multe despre
creanga
bojdeuca