Dezvoltarea mixtă și noile hub-uri de birouri

Dezvoltarea mixtă și noile hub-uri de birouri

Mihai Păduroiu, CEO Office Division, One United Properties

Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 21 nov 2023

Tendința generală pe piața de birouri este de restrângere a activității corporațiilor, pe măsură ce munca de acasă devine o normă, în special în rândul companiilor din domeniul IT. Profit.ro a prezentat deja cazul gigantului american Oracle, care renunță la 40% din suprafața de birouri ocupată de cei peste 5.000 de angajați ai săi din România, și decizia BCR de a renunța la peste un sfert din birourile sale centrale din București.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Totuși, sunt și cazuri, precum cel al americanilor de la Adobe, care au decis să își mute birourile în complexul U Center din cartierul Tineretului și, prin această mișcare, să își crească cu 60% centrul din România. De asemenea, One United Properties a semnat cu Infineon Technologies, lider german în proiectarea și producția de semiconductori, un contract de închiriere cu o valoare de 57 de milioane de euro. Chiriașul ar urma să se mute din 2026 într-o clădire nou construită de One, special pentru gigantul tech german, peste drum de stația de metrou Pipera.

Se constată astfel și o tendință puternică a companiilor care profită de oportunitatea creată de perioada de pandemie pentru a-și redesena întreaga strategie imobiliară corporativă și pentru a se muta din clădiri de generație mai veche în unele noi, moderne, pentru a face upgrade.

One United Properties, Profit News TV și Profit.ro vă prezintă campania București 2028, în care vom descoperi împreună cum realizăm dezvoltarea urbană responsabilă

VEZI AICI ȘI Orașul de 15 minute, între idee și realitate

Se pune tot mai mult accent pe birourile moderne, certificate la cel mai înalt nivel și cu facilități diversificate în împrejurimi. În continuare, investitorii străini mizează pe România pentru extinderea afacerilor, semn că piața de birouri a ajuns la un anumit nivel de maturitate.

Orașul de 15 minute, între idee și realitate CITEȘTE ȘI Orașul de 15 minute, între idee și realitate

Necesitatea de a accesa funcții integrate precum rezidențialul și retailul în cadrul aceluiași complex, reducând astfel timpul de navetă și oferind facilități în apropierea casei, transformă dezvoltările mixte de birouri în noi hub-uri.

De asemenea, calitatea mediului de lucru a devenit una dintre temele predominante pe agenda tuturor companiilor în căutare de spații pentru birouri, de aceea omul de afaceri Liviu Tudor a decis să investească circa un milion de euro în cercetarea și dezvoltarea unui standard de certificare a clădirilor menit să creeze un mediu mai sigur pentru angajații care se întorc la birouri, în contextul pandemiei de COVID-19. Mai mult, clădirea de birouri clasă A One Tower, dezvoltată de One United Properties, a obținut certificarea LEED v4 Platinum și se diferențiază de celelalte proiecte certificate LEED din România cu cel mai mare punctaj obținut, 86 de puncte, conform versiunii actuale a standardului. 

„În ultimii ani, piața de birouri a suferit cele mai mari fluctuații, și în contextul pandemiei. Remarc două direcții importante: se caută birouri care nu îndeplinesc doar partea de aspect estetic, ci se pune accent și pe o proiectare de așa manieră încât să acopere cele mai înalte standarde. Se folosește tehnologia verde în noile birouri desenate, cu accent pe eficiență energetică. Folosirea designului biofilic ajută atât prin aportul de aer proaspăt, cât și prin diminuarea amprentei de dioxid de carbon“, spune Elena Oancea, cofondator Lemon Interior Design.

Birourile moderne trebuie să fie eficiente, să aibă emisii de carbon cât mai scăzute și să nu afecteze mediul înconjurător, standarde care pot fi atinse printr-o serie de investiții încă din faza de proiectare a unei clădiri. Mai exact, investiții ce țin de tehnologiile implementate, de calitatea echipamentelor, trasabilitatea acestora, de finisaje, dar mai ales de performanța energetică a întregii clădiri.

One United Properties a intrat pe segmentul de birouri în noiembrie 2017 prin achiziția One North Gate. One se concentrează pe dezvoltarea de birouri de clasa A. În prezent, portofoliul comercial consolidat al companiei, care include proiectele office și retail (inclusiv Bucur Obor și One Gallery), are o valoare de piață de 449 milioane de euro și este estimat să atingă, în 2025, o valoare de piață de 779 milioane de euro. 

Bucureștiul după blocurile gri. Cum clădim capitala viitorului? CITEȘTE ȘI Bucureștiul după blocurile gri. Cum clădim capitala viitorului?

Portofoliul de birouri al One United Properties însumează o suprafață totală închiriabilă de peste 147.000 de metri pătrați și include One Tower, One Cotroceni Park Office fazele 1 și 2 și One Victoriei Plaza.

„Toate clădirile One, construite în ultimii ani, au cel mai înalt nivel de certificare verde. În cadrul One Cotroceni Park, funcțiunea de birouri este competată de cea rezidențială, împreună cu cea comercială. Cele 900 de apartamente și cei peste 80.000 de metri pătrați de birouri beneficiază de peste 20.000 de metri pătrați de funcțiuni comerciale distribuite în 3 galerii. Vom avea aici cea mai mare școală publică din Sectorul 5, un centru de educție British Council și, cel mai probabil, și o grădință. Astăzi, companiile prioritizează, în primul rând, sustenabilitatea și calitatea biroului. În cadrul dezvoltărilor noastre mixte, am căutat să acomodăm nevoia de flexibilitate, de tehnologie și de wellness“, spune Mihai Păduroiu, CEO Office Division, One United Properties.

viewscnt
Afla mai multe despre
one united properties
bucurești