Numărul românilor care aleg să-și continue studiile în străinătate a crescut constant în ultimii 15 ani, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Alexandru Ghiță, Președinte FINS, singurul serviciu de finanțare din România ce oferă credite gândite pentru studenții care vor să plece la studii în străinătate.
„Circa 5.000-6.000 de oameni pleacă la studii în străinătate în fiecare an. Cam două treimi pleacă la studii de licență și o treime la studii de master. Marea Britanie a fost destinația preferată a românilor timp de mai bine de un deceniu, dar, în urma Brexitului, numărul celor care pleacă spre Marea Britanie a scăzut semnificativ, până la 80-90%. În acest moment destinația numărul 1 pentru români este Olanda. Dar merg și în altă parte, în Țările Nordice, Belgia, Germania, Italia, Franța, Spania, Austria, cam în toată Europa de Vest”, mai spune acesta, adăugând că marea majoritatea a românilor aleg universitățile de științe aplicate.
Cei care doresc să studieze în afara țării sunt nevoiți să-și acopere atât costurile de școlarizare, cât și cele de trai.
„Marea majoritatea pleacă la universitățile de stat din UE, care au taxe de școlarizare fie gratuite, fie foarte mici. De exemplu, în Olanda primul an la licență este 1.000 de euro, iar anul doi și trei costă 2.000 de euro, pentru că taxele de școlarizare sunt puternic subvenționate de către guvernele țărilor respective.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
În ceea ce privește costurile de trai, chiria ocupă cea mai mare pondere, urmată de mâncare, transport, întreținere, utilități și alte mici cheltuieli necesare. Marea provocare e chiria. Dacă mergi să studiezi într-un oraș mare, chiria poate să fie mai scumpă.
Un buget minimal pleacă de la 12-14.000 de euro și poate să crească până la zeci de mii de euro în funcție de cât de mare e taxa de școlarizare sau cheltuielile. Majoritatea bugetelor pe care le vedem noi sunt undeva în zona 15-18.000 de euro”, precizează Alexandru Ghiță.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Andrei Popescu, fondator Ophset, startup care a dezvoltat o tehnologie pentru captarea dioxidului de carbon cu ajutorul algelor: Explorăm dezvoltarea unui markeplace pentru certificate de carbonÎn ultimii doi ani, FINS a finanțat peste 200 de studenți din Europa, iar anul acesta este previzionată o creștere de cel puțin 50% a cererilor de finanțare.
Valoarea totală a creditelor de studii acordată de FINS până în prezent a ajuns la 4 milioane de euro. Cererile de finanțare vin în proporție de 65% pentru programe de licență și 35% pentru programe de Master.
„Ce vedem adesea în rândul celor cu care discutam prima oară ideea de credit este că există mai degrabă o aversiune față de credit, nu neapărat fundamentată pe ceva concret. Dar, când ajungem să ne uitam efectiv la procesul ăsta de creditare personalizat și la ce presupune prin informații și dialog, lucrurile se clarifică.
Dăm soluția asta de creditare unor oameni care nu au un istoric de job sau de venituri. În marea majoritate a cazurilor dăm un credit fără să le cerem o garanție imobiliară, pentru sume de până la 25.000 de euro. Nu le cerem un cont debitor sau un girant.
Pentru cea mai mare parte a portofoliului nostru de credite avem două linii de garantare de la Fondul European de Investiții. Dacă un credit devine neperformant putem apela la Fondul European de Investiții care să ne ofere lichiditate pe expunerea față de creditul respectiv într-o proporție semnificativă”, mai spune președintele FINS.