În 2020, în plină pandemie, Ionuț Leahu, fondatorul rețelei de clinici dentare Dr. Leahu (n.red. acum Regina Maria Dental Clinic), a făcut pasul curajos către piața internațională, deschizând o clinică la Londra. Însă, în ciuda investiției semnificative și a eforturilor depuse, această aventură s-a transformat într-o lecție costisitoare, pe care antreprenorul o numește „cel mai scump MBA din lume”.
Compania a inaugurat prima sa clinică internațională, Implant Expert Liverpool Street, situată în centrul Londrei, cu o investiție de peste 400.000 de lire sterline, care a fost finanțată printr-o emisiune de obligațiuni pe Bursa de Valori București. Clinica dispunea de patru cabinete complet echipate și un centru de radiologie cu aparat 3D, deservite de o echipă de 12 persoane, dintre care șase medici.
Cu toate acestea, contextul pandemic și birocrația britanică au pus piedici semnificative dezvoltării afacerii.
„Să deschizi o clinică în pandemie într-o altă țară nu este niciodată o idee bună. A fost cel mai scump MBA din lume pe care l-am plătit cu experiența din Londra, în care a trebuit să văd care e limita capacității mele ca antreprenor și ca CEO să pot să dezvolt în ciuda unei pandemii și a unei țări care a venit cu niște reguli absolut ciudate față de ce eram noi obișnuiți”, a declarat Ionuț Leahu, la Profit.ro TV.

Diferențele culturale și economice au fost, de asemenea, provocări majore.
„Dacă eram îngrijorat de birocrația din România, acolo nu se compară. Oamenii aceia din Londra chiar știu să facă birocrație”, a adăugat el.
În plus, costurile ridicate ale serviciilor stomatologice în Marea Britanie au făcut dificilă oferirea unor prețuri competitive pentru pacienții români din diaspora.
„Mi-am dat seama că mă lupt cu sistemul englez. Nu ai cum să nu joci complet după regulile lor și asta înseamnă și niște prețuri foarte ridicate pentru serviciile stomatologice de acolo. Și atunci, am decis să ne întoarcem la bază, care este să avem serviciile pentru diaspora, în care comunicăm foarte mult online cu pacientul până să vină la noi, vine, stă 2-3 zile, își rezolvă problemele și își poate vedea de viață”, mai spune acesta.
În cele din urmă, clinica din Londra a fost închisă, iar Leahu a decis să-și concentreze eforturile pe piața din România.
„Timpul mi-a arătat că a fost o decizie foarte bună, pentru că avem foarte mult de crescut în țara noastră”, a spus el.

Astfel, rețeaua Dr. Leahu s-a extins semnificativ pe plan național, ajungând să fie cea mai extinsă rețea din domeniul stomatologiei din România.
Această experiență a oferit antreprenorului lecții valoroase despre adaptabilitate și importanța înțelegerii pieței locale înainte de extinderea internațională. Deși aventura londoneză nu a avut succesul scontat, ea a contribuit la consolidarea viziunii și strategiei de dezvoltare a rețelei Dr. Leahu în România.
În 2021, fondul de investiții Morphosis Capital a intrat în acționariatul rețelei de clinici stomatologice Dr.Leahu, oferind un sprijin important pentru expansiunea accelerată pe piața locală.

Ulterior, în vara anului 2023, rețeaua Dr. Leahu a fost preluată de Rețeaua privată de sănătate Regina Maria, tranzacție în urma căreia fondul Morphosis Capital a ieșit complet din acționariat iar fondatorul Ionuț Leahu a rămas cu un pachet de 49%.
După această achiziție, rețeaua privată de sănătate a creat o divizie dedicată stomatologiei, sub brandul Regina Maria Dental Clinic