Pentru a evita insolvența, Florian Mateiță, Partener RomInsolv, le recomandă antreprenorilor în primul rând o „foarte bună autocunoaștere” a situației financiare companiilor lor.
„Autocunoașterea îți permite să iei decizii de restructurare atunci când încă mai ai resurse. Și cele două importante resurse de care ai nevoie ca să faci o restructurare este să ai o resursă de lichiditate, adică să ai încă suficientă capitalizare care să-ți permită depășirea problemelor cât mai independent de voința celorlalți, de deciziile altora și încredere”, spune, la Profit.ro TV, Florian Mateiță, adăugând că, în afaceri, capitalul de încredere este esențial.
„Fără încredere, nu funcționează. Contractele, știm foarte bine, sunt pentru momentul în care te cerți. Contractele, atâta timp cât lucrurile merg, cât există predictibilitate și cât există încredere că cel cu care ai semnat contractul își face treaba și dacă apar sincopele, comunică din timp, le acoperă și face eforturi să fie totul bine, sunt doar un ghid. Sunt niște margini destul de largi în care cele două părți își desfășoară o activitate profitabilă de ambele părți. În momentul în care dispare încrederea, atunci se pun contractele pe masă și încep bătăile”, completează acesta.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Deschiderea unei proceduri de insolvență trebuie să îndeplinească niște criterii foarte clare, precum datoriile să depășească 50.000 de lei, cu un termen de depășire la scadență mai mare de 60 de zile.
„Din punct de vedere tehnic, probabil că 70% din economia țării este în insolvență. Datoriile astea, pe măsura ce ele se adună, dar se și rezolvă, te mai împrumuți, mai iei un credit, termenul de plată în economia românească a crescut. Numărul de incidente de plată a crescut, de asemenea.
Dar, cu toate acestea, până la urmă, doi sunt cei care deschid procedura de insolvență. Odată la cererea debitorului, ori dacă el nu cere, varianta cealaltă este la cererea creditorului. Dacă nu cere niciunul, înseamnă că probabil există încă speranță, există încă o brumă de încredere”, mai spune Florian Mateiță.

Specialistul le mai recomandă antreprenorilor să fie atenți la scăderea vânzărilor, acesta fiind un prim semnal în direcția insolvenței.
„Aici mă refer la vânzări față de perioada anterioară, când știm că dacă ai ajuns la o anumită cifră de afaceri, ai ajuns și cu un anumit nivel al cheltuielilor. Acel nivel al cheltuielilor de obicei însoțesc cifra de afaceri. Când cifra de afaceri față din nivelul anterior începe să scadă, scad vânzările, de multe ori reacția este târzie și se consumă resursele de care ai nevoie.
Este posibil că cel mai important lucru pe care eu îl sesizez în toată tragedia asta a vitezei cu care îți dai seama că trebuie să faci ceva este păstrarea oamenilor buni. În toate companiile care au dificultăți financiare și care nu iau măsuri la timp, apar tensiuni. Pentru că încep acuzele.
Și uite, așa apare o discuție, o ceartă în interior, pe care dacă tu, ca antreprenor, nu o gestionezi, ajungi în situația să-ți pierzi fix oamenii buni și care ajung fix la competiție. După care, va trebui să faci restructurare. Așa că, scăderea vânzărilor trebuie să fie înțeleasă bine de tot”, explică acesta.

Florian Mateiță mai spune și că „profituri fabuloase pe hârtie”, nu reprezintă un plan de vânzare bun.
„Poți să ai profituri fabuloase pe hârtie, să te angajezi la impozite, dar să nu ai lichiditate pentru că nu ți-au fost plătite. Iar asta este drama economiei românești, care în lanț depinde de creditul furnizor. Dacă cineva are o sincopă, totul se propagă”, subliniază acesta
„Așa cum spuneam, cel mai important lucru este autocunoașterea. Adică, înainte de a lua măsuri haiducești, de a intra în panică, de a transmite panică în interiorul organizației, este nevoie să știi de fapt ce s-a întâmplat, să îți dai seama, să realizezi, dar foarte cinstit și cu argumente ce ar trebui făcut pe termen scurt pentru a fi echilibrată situația.
După care, când credibilitatea a redevenit la un nivel rezonabil și există perspectivă, adică poate și obiectivul pe care ți l-ai fixat e deja palpabil, să poți să creionezi un plan de restructurare pe un termen mediu. Restructurarea nu trebuie să dureze mai mult de un an, doi, poate trei, dacă e o întreprindere mare”, adaugă Florian Mateiță.