PROFIT NEWS TV Andreea Nica, CFA România: Nu merită să amânăm consumul. Vom cumpăra aceste bunuri și servicii din ce în ce mai scump

PROFIT NEWS TV Andreea Nica, CFA România: Nu merită să amânăm consumul. Vom cumpăra aceste bunuri și servicii din ce în ce mai scump
Andreea Guţu
Andreea Guţu
scris 15 feb 2022

Andreea Nica, membră a Consiliului Director al Asociației CFA România, a estimat, la PROFIT NEWS TV, că prețurile bunurilor de larg consum și ale serviciilor ar putea înregistra creșteri și mai mari până la finalul anului, drept urmare este un moment bun atât pentru achiziții, cât și pentru economisire, chiar dacă puterea banilor scade. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

„Dacă ar fi să ne gândim rațional, pentru că nu sunt așteptări de reducere a inflației, ci din contră, nu ar merita teoretic să amânăm consumul pentru că vom cumpăra aceste bunuri și servicii din ce în ce mai scump. Așa că, dacă avem de făcut achiziții, momentul cel mai important este acum. În același timp pentru familiile care nu au economii pentru trei luni, șase luni de cheltuieli lunare, e oportun să se gândească să facă aceste economii, chiar dacă puterea de cumpărare a banilor scade. E foarte bine să îi ai în astfel de momente de inflație”, a spus Andreea Nica, adăugând că, fără economii, este posibil ca unele familii să se afle în imposibilitatea de a-și acoperi cheltuielile doar din venitul lunar. 

Având în vedere că inflația este așteptată să depășească nivelul de 10% anul acesta, conform prognozelor Băncii Naționale a României (BNR), prețurile actuale la bunurile alimentare și nealimentare, dar și la servicii, ar fi cele mai mici prețuri de pe piață în 2022, poate chiar și în 2023. 

PROFIT NEWS TV Viorel Mohorea, SVN: Inflația mare poate stimula achiziția de apartamente. Au fost cumpărate 11.000 de locuințe cu scopul închirierii doar în Capitală. \ CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Viorel Mohorea, SVN: Inflația mare poate stimula achiziția de apartamente. Au fost cumpărate 11.000 de locuințe cu scopul închirierii doar în Capitală. "La nivelul Bucureștiului estimăm o creștere a prețurilor locuințelor cu circa 15%."

Rata anuală a inflației a crescut de la 8,2% în decembrie la 8,4% în ianuarie, după un nou avans puternic al costului produselor nealimentare. Analiștii estimau o scădere a inflației la 7,7%. Prețurile de consum au înregistrat o nouă creștere generalizată în ianuarie, arată datele publicate de Statistică. Inflația lunară a fost de 1,5%, după scumpirea produselor nealimentare cu 1,7%. Cel mai mult s-a scumpit față de finele lui 2021, din nou, energia. Prețul gazelor naturale a sărut cu 6,2%, cel al energiei termice cu 6,4%, în timp ce curentul s-a scumpit cu 0,8%, iar prețul carburanților a avansat cu 3,6%. Serviciile s-au scumpit față de decembrie cu 1,4%, în timp ce costul alimentelor a crescut cu 1,2%.

Față de ianuarie 2021 alimentele s-au scumpit cu 7,2%, cele mai mari creșteri de prețuri fiind la produsele de morărit și panificație (10,2%), legume (10,5%), ulei (25,6%) și zahăr (11,2%). Serviciile s-au scumpit cu 5,7%, cele mai mari creșteri fiind în cazul facturilor la apă, canal și salubritate, de 12%, în timp ce serviciile poștale s-au scumpit cu 22,5%. BNR prognozează că la finele lunii martie inflația va ajunge la 8% și apoi va depăși 11% după ce vor expira facilitățile pentru facturile la energie la finele lunii aprilie.

PROFIT NEWS TV Startup-ul 2Space, care și-a propus să construiască o rachetă de transport a nanosateliților în spațiu, vrea o nouă rundă de finanțare: Proiectul overall o să coste 1,5-2 milioane de euro. Va fi un fel de taxi pentru sateliți CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Startup-ul 2Space, care și-a propus să construiască o rachetă de transport a nanosateliților în spațiu, vrea o nouă rundă de finanțare: Proiectul overall o să coste 1,5-2 milioane de euro. Va fi un fel de taxi pentru sateliți

În aprilie creșterea anuală a prețurilor de consum este așteptată să ajungă la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 16 ani.

„Într-un moment precum acesta este bine să avem economii ca să nu depindem în fiecare lună de venituri. În același timp e bine să limităm o supraeconomisire pentru că banii își pierd puterea de cumpărare. E bine să ne uitam și la ce variante avem în zona de investiții. Dacă ne uităm la piața de capital, anumite companii reușesc să transfere această inflație către consumatorul final și să obțină marje de profit bune. Dacă avem economii mari în sistemul bancar putem să ne uităm la cum să le diversificăm astfel încât să păstrăm puterea de cumpărare a banilor noștri”, a mai spus Andreea Nica, la PROFIT NEWS TV. 

viewscnt
Afla mai multe despre
andreea nica
creste inflatia
inflatie 2022
preturi consum
preturi bunuri alimentare 2022
preturi bunuri nealimentare 2022