PROFIT NEWS TV Andreea Nica, membru în Comitetul Director al CFA România: Creștere economică de 2,9% este un nivel optimist și mult peste al altor economii europene. Inflația, ratele de dobândă și cursul euro/leu vor crește în următoarea perioadă

Profit News TV   
PROFIT NEWS TV Andreea Nica, membru în Comitetul Director al CFA România: Creștere economică de 2,9% este un nivel optimist și mult peste al altor economii europene. Inflația, ratele de dobândă și cursul euro/leu vor crește în următoarea perioadă

Andreea Nica, membru în Comitetul Director al CFA România, susține că o creștere economică de 2,9% pentru anul acesta este o prognoză mult prea optimistă, având în vedere condițiile actuale. 

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a revizuit în scădere la 2,9% estimarea de creștere a economiei românești pentru acest an, de la 4,3% cât previziona anterior.  

Urmărește-ne și pe Google News

Noua prognoză a fost anunțată anterior de Profit.ro.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Estimările publicate de CNSP sunt în linie cu previziunile instituțiilor financiare internaționale care au revizuit în scădere semnificativă țintele de creștere ale economiei românești în acest an.

„O creștere de 2,9% rămâne un nivel optimist și mult peste al altor economii europene, în condițiile în care, în Europa, creșterea economică în multe state este chiar negativă în acest trimestru”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Andreea Nica. 

PROFIT NEWS TV Șeful Poștei Române - Nu dăm afară oameni, dar probabil vor fi unii angajați care nu vor dori să își schimbe activitatea și vor fi concediați CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Șeful Poștei Române - Nu dăm afară oameni, dar probabil vor fi unii angajați care nu vor dori să își schimbe activitatea și vor fi concediați

Cel mai probabil, continuă ea, va exista o scădere în ceea ce privește creșterea economică în industrie, pe fondul majorării prețurilor la utilități.

„Dacă ne uităm la modul cum au evoluat prețurile din industrie s-ar putea să fim în situația în care se creează acest ciclu vicios în care prețurile sunt prea mari să ne mai permitem să cumpărăm și să consumăm diferite produse și servicii. Creșterea prețurilor la materiile prime antrenează creșteri în lanț pe care consumatorul final s-ar putea să nu le mai poată susține și să vedem o reducere a consumului populației, dar și posibilități de investiții mai reduse din partea companiilor”, mai spune aceasta.

Creșterea prețurilor în producția industrială se va resimți și la nivelul companiilor, care s-ar putea să reducă bugetul de investiții pentru anul acesta, ceea ce va afecta creșterea economică a țării. 

„Companiile sunt extrem de importante pentru că ele sunt cele care pot antrena o creștere economică bună în România. În momentul în care ai investiții poți să speri la creștere economică. Deci avem nevoie pentru companii de o stabilitate, poate de suport guvernamental. Dar, în condițiile în care nici Guvernul nu se bazează pe venituri prea mari la buget, să asiguri suport pentru industrie este destul de complicat”, precizează Andreea Nica. 

PROFIT NEWS TV Președintele Concurenței, despre Legea speculei: Vom introduce și confiscarea profiturilor incorecte! CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Președintele Concurenței, despre Legea speculei: Vom introduce și confiscarea profiturilor incorecte!

Ea estimează că inflația, ratele de dobândă și cursul de schimb euro/leu vor continua să crească până la finalul anului. 

„În martie am avut o inflația de 10,15% și probabil că o să crească în următoarea perioadă, antrenată de creșterea prețului la energie, dar și la produsele agricole. Nu vedem o relaxare din acest punct de vedere. Vedem, de asemenea, și o creștere a ratelor de dobândă și a cursului de schimb pentru euro/ron. Noi vedem posibilitatea unui curs de peste 5 ron pentru euro/ron”, adaugă aceasta.

În ceea ce privește rating-ul de țară, Andreea Nica nu vede o modificare în acest sens. 

„O reducere a rating-ului de țară ar fi extrem de complicata din punct de vedere economic pentru România, pentru că ar exploda ratele de dobândă la care se împrumută statul, care și așa sunt destul de mari. Dobânda pentru datoria publică este un element important în ceea ce priește cheltuielile în bugetul public și avem nevoie să ne îndatorăm pentru că nu putem să ne acoperim cheltuielile publice doar prin ceea ce colectăm”, explică ea. 

viewscnt
Afla mai multe despre
andreea nica
cfa romania
inflatie
crestere economica
rating tara
rate dobanda
curs valutar