PROFIT NEWS TV Criza forței de muncă se adâncește în HoReCa. CEO TED’s Coffee: Nu mai găsim angajați, nu mai avem cu cine să lucrăm, au dispărut cu desăvârșire. Compania aduce muncitori asiatici: A fost un soi de disperare

Profit News TV   
PROFIT NEWS TV Criza forței de muncă se adâncește în HoReCa. CEO TED’s Coffee: Nu mai găsim angajați, nu mai avem cu cine să lucrăm, au dispărut cu desăvârșire. Compania aduce muncitori asiatici: A fost un soi de disperare

Industria de HoReCa a pierdut circa 400.000 de angajați pe fondul pandemiei, antreprenorii confruntându-se cu probleme fără precedent în a găsi forța de muncă necesară continuării activității. Importul de personal nu este suficient și nu se potrivește fiecărui tip de activitate, atrage atenția Vasi Andreica, CEO-ul lanțului de cafenele TED’s Coffee. 

„Avem iar probleme cu personalul, care a dispărut cu desăvârșire. Problemele sunt mult mai grele decât înainte. Nu mai găsim angajați, chiar dacă facem programe de retenție, cursuri. Sunt foarte rari. Cei care erau înainte nu mai vor să lucreze în industrie și s-au reprofilat, pentru că au fost foarte tare loviți”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Vasi Andreica.

Urmărește-ne și pe Google News

La fel ca și mulți alți antreprenori din industrie a apelat și el la importul de personal din Asia, în momentul de față având 7 muncitori străini. Potrivit datelor Work From Asia, una dintre companiile cu cea mai mare experiență pe piața serviciilor de recrutare a personalului asiatic din țară, activă pe piață din 2010, România va importa circa 100.000 de muncitori străini anul acesta.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

„Spre deosebire de orice alt domeniu care folosește muncitori străini, la noi sunt anumite particularități în ceea ce privește limba, contează și cum arăți, pentru că ai de-a face cu clientul. Nu ești în spate să cureți cartofi. Și cumva trebuie să investim mai mulți bani. În cazul nostru nu e atât de simplu să aducem oameni. Trebuie un program de training”, precizează acesta.

PROFIT NEWS TV Ciprian Dascălu, economist-sef BCR: Am intrat cu un deficit bugetar foarte ridicat în criza Covid. Acum a venit nota de plată CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ciprian Dascălu, economist-sef BCR: Am intrat cu un deficit bugetar foarte ridicat în criza Covid. Acum a venit nota de plată

CEO-ul TED’s Coffee poartă discuții pentru a mai aduce un lot de 10 muncitori asiatici. 

„Să vedem, pentru că s-a scumpit foarte tare biletul de avion. Foarte târziu am luat decizia de a apela la modul ăsta de angajați. A fost un soi de disperare. Pentru că, real vorbind, nu mai ai cu cine să lucrezi. Aveam cafenele care putea fi redeschise și am întârziat cu o lună pentru că nu am avut personal. Situația e destul de complicată”, mai spune Vasi Andreica, adăugând că lipsa de personal reprezintă doar o parte din provocările prin care afacerile din HoReCa. 

După doi ani de pandemie, în care multe dintre afaceri fie s-au închis, fie au funcționat la o capacitate redusă, acum industria este lovită de scumpirile din ultimele luni. 

„Costurile operaționale au crescut cu 25-30%. Impactul este destul de serios. E o situația foarte fluidă. În fiecare zi se întâmplă câte ceva, în fiecare zi ne anunță câte un furnizor că nu poate să ne livreze sau că ne livrează, dar mult mai scump. Și nu poți să transferi totul în preț la client”, afirmă el.

PROFIT NEWS TV Ministrul Agriculturii - Ce criză alimentară să fie în România? Noi aruncăm mâncare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ministrul Agriculturii - Ce criză alimentară să fie în România? Noi aruncăm mâncare

Pentru anul acesta, Vasi Andreica și-a propus să analizeze toate locațiile deschise pentru a vedea care merită să rămână funcționale în continuare și care nu, fie vor fi relocate, fie închise. 

„Venim după 2 ani de criză în care am avut reale probleme în a menține business-ul pe linia de plutire. Avem nevoie de o refacere a fundamentului pentru a relua creșterea accelerată din 2019. Trebuie să refacem departamentele care nu mai există. Sunt posturi neacoperite. Anul ăsta va fi un an de analize. Intenționăm să închidem sau să relocăm anumite locații care nu vor performa până la finalul anului”, mai spune acesta.

„Noi am reluat extinderea rețelei, dar nu la modul cum era programată acum doi ani. Avem în lucru astăzi 3 locații în București. Investiția se ridică la circa 250.000 de euro”, precizează CEO-ul TED’s Coffee.

viewscnt
Afla mai multe despre
ted’s coffee
vasi andreica
lipsa forta de munca horeca
muncitori străini
muncitori asiatici