Cu o istorie de mai bine de două decenii, JT Grup Oil din Constanța, companie care se ocupă cu importul, depozitarea și distribuția de produse petroliere, a devenit un nume de referință pe piața locală în domeniul în care activează, făcându-și loc printre jucătorii mari ai industriei petroliere. Compania rulează afaceri de sute de milioane de lei, cu un profit care a atins aproape 6 milioane de lei în 2023, ajungând recent la cota bursei ca o companie cu o capitalizare de 25 milioane euro.
„Istoria companiei a început în 2001. Am fondat compania împreună cu Bogdan Aldea, care este și CEO-ul. Cumva totul a fost natural. Eu am fost întotdeauna cu dezvoltarea companiei, iar el cu partea executiva și cu coordonarea activității. Nu prea am avut timp să ne gândim unde vrem să ajungem la momentul ăla. Atunci, la început, era o chestiune de supraviețuire.
Eram într-o piață extrem de volatilă, atunci se privatizau companii mari, se vindeau, se cumpărau, apăreau, dispăreau. Era o nebunie totală. Într-o piață în care noi eram mititei, ne doream și noi să creștem mari. Iar singura soluție era să ne batem cu jucătorii mari. Și de atunci am tot evoluat”, spune, la emisiunea PROFIT NEWS TV, Jean Paul Tucan, acționar majoritar al JT Grup Oil.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Investiția inițială în companie a fost din sursele proprii ale celor doi fondatori, undeva la 20-30.000 de euro.
„Eu mi-am vândut casa, Bogdan apartamentul și așa am început. Am făcut o stație peco, am vândut-o, am făcut un complex, apoi am început să facem distribuție la nivel mare, județean. Eu am scos dividende din această companie în ultimii10 ani sub 10% din profitul net. Deci, absolut toți banii au rămas în companie și am dezvoltat-o”, povestește acesta.
Compania s-a dezvoltat de la an la an și din reinvestirea profiturilor, dar și prin finanțare bancară.
„Nu te poți dezvolta fără capital. întotdeauna trebuie să ai un echilibru. Compania trebuie să se crediteze cât poate să plătească. Nu trebuie să fim aventurieri. Matematica e simplă. Dacă ai nevoie de 10 milioane, ia 8 dacă poți. Și vezi să-i dai înapoi. Noi nu am avut niciun incident de-a lungul anilor cu nicio bancă.
Am avut însă o relație extrem de bună cu băncile străine, dar nu cu băncile românești. Dar, în același timp, ne-au și sugrumat. Nu ne-au suprafinanțat cât am fi avut nevoie să ne dezvoltăm. Acum deja suntem băieți mari, ne descurcăm, ne finanțează furnizorii, avem alte pârghii prin care să dezvoltăm compania, nu mai suntem chiar așa de sufocați de sistemul bancar”, mai spune Jean Paul Tucan.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Prima Development Group: Ce construim astăzi e de trei ori mai rezistent la seism decât ce se construia înainte de ‘90. Tendința peste tot e ca suprafața locuințelor să scadăRecent, JT Grup Oil (JTG) s-a listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București, după o ofertă publică închisă la jumătatea lunii iunie și în care compania a atras suma de 19,91 milioane lei de la investitori. Banii fost deja utilizați pentru achiziția unui stoc de carburanți înainte de majorarea accizei și care urmează să fie vândut, mutare ce se regăsește deja în valoare adăugată pentru companie.
„Cu banii de la investitori, a doua zi am cumpărat un vapor de motorină. I-am investit în marfă din care am avut un câștig substanțial”, afirmă acesta.
El adaugă că pe viitor compania va evolua „cu o săgeată ascendentă extremă de bruscă”, mai ales după finalizarea propriului terminal din Portul Constanța.
JT Terminal va avea la finalizare, la începutul anului următor, o capacitate de 31.500 de tone și 8 rezervoare, dintre care deja 2 rezervoare au fost ridicate.
„Pentru companie acest terminal e ”master of piece”, este visul nostru dintotdeauna. Știam că asta e ținta noastră finală. O companie petroliera care face distribuție, care face import fără să aibă terminal, e o companie care merge într-un picior. Întotdeauna depinde de actualul terminal, care e oricum mereu foarte aglomerat, este incapabil să rezolve toate problemele de logistică, este scump, dar nu-l avem decât pe el. Nu avem altă soluție.
Când avem terminalul nostru, nu mai avem o problemă de accesibilitate la marfă, de rapiditate, calitate și nici nu mai ești stresat dacă poți sau nu să descarci marfa aia. Poți să încarci zi și noapte. E exact ce îi mai lipsea companiei noastre ca să fie total integrată. Sperăm ca în februarie să aducem primul vapor. De atunci, lucrurile vor fi ca rachetele lui Elon Musk, zboară”, mai spune Jean Paul Tucan, adăugând că după finalizarea terminalului cifra de afaceri va crește „de foarte multe ori”, pentru că vor putea aduce marfă la prețuri competitive, cu o calitate foarte bună și oricând au nevoie de ea.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Sorin Anagnoste, ASE FABIZ: Estimarea noastră este că în 5-6 ani ASE - BBS va deveni o școală triple crown / Costin Ciora, BBS Knowledge: Un Executive MBA e o experiență în sineEl subliniază totodată și importanța strategică pe care a dobândit-o România pe fondul izbucnirii conflictului în Ucraina.
„România nu e afectată. România este beneficiara. Un port se construiește în ani mulți și el se distruge într-o secundă cu câteva rachete. Ca să construiești capabilitățile care au fost distruse în Ucraina durează ani. România este beneficiara directă. Enorme investiții s-au făcut la noi.
Ce s-a realizat în ultimii 2 ani de zile în Portul Constanța și în infrastructura din România e ceva fantastic. Eu nu cred că s-a încheiat, ci că de abia a început, de abia acum guvernanții au înțeles importanța strategică a Portului Constanța. Abia acum și-au dat seama că pe aici intră 80 % din mărfurile din România. Volumele de mărfuri care intră în țara asta sunt cel mai ieftin de adus pe vapor”, precizează acesta.