VIDEO PROFIT NEWS TV Președintele BVB: Ciclul de listări se va relua din ultimul trimestru 2022- începutul 2023. Zgomotul armelor din Ucraina a speriat străinii. Bursa românească supraperformează piețelor europene. Miliardele românilor – așteptate

VIDEO PROFIT NEWS TV Președintele BVB: Ciclul de listări se va relua din ultimul trimestru 2022- începutul 2023. Zgomotul armelor din Ucraina a speriat străinii. Bursa românească supraperformează piețelor europene. Miliardele românilor – așteptate
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 iul 2022

Conflictul de la Est și puseul de majorare a dobânzilor au determinat o temporizare a finanțărilor și au condus la griparea volumelor, spune Radu Hanga, președintele Consiliului Bursei. El anticipează că o calmare a crizei ucrainiene și o revenire a dobânzilor la niveluri mai scăzute ar urma să încurajeze antreprenorii să vină către bursă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Anul 2021 a fost unul excepțional pentru Bursa de Valori București atât din perspectiva dinamicii, cu o apreciere de 33% a indicelui reprezentativ BET, cât și a listărilor, cu 23 de companii noi care și-au adus acțiunile la tranzacționare. În acest an, listările au devenit sporadice, iar după Paște lichiditatea s-a restrâns, cu multe sesiuni în care rulajele sunt foarte mici.

Majorarea costurilor de finanțare și conflictul din Ucraina sunt principalele cauze care au cauzat acest impas, a arătat Radu Hanga, președinte al Consiliului de Administrație al BVB, la Profit News TV. El menționează existența unei temporizări atât din partea companiilor care își doresc să vină la bursă, cât și din perspectiva investitorilor care văd în dobânzile semnificativ ridicate o alternativă bună.

TTS - 1 an de la listare. Creșterea traficului fluvial dinspre Ucraina aduce afaceri sporite. Concurență acerbă pentru personal calificat: E o catastrofă! Nu găsim macaragiu. Oamenii vor să muncească în condițiile lor și pe salariul dorit CITEȘTE ȘI TTS - 1 an de la listare. Creșterea traficului fluvial dinspre Ucraina aduce afaceri sporite. Concurență acerbă pentru personal calificat: E o catastrofă! Nu găsim macaragiu. Oamenii vor să muncească în condițiile lor și pe salariul dorit

„Dobânzile mai mari atenuează puțin din atractivitatea bursei”, spune Hanga, care face trimitere și la faptul că inflația cu rată anualizată de 15% erodează resursele investitorilor în termeni reali. Pe de altă parte, este exact această inflație cea care ar urma să-i readucă pe investitori la cumpărare pe bursă: „Lumea se așteaptă că inflația, până la urmă, va genera o creștere a prețului activelor, inclusiv a acțiunilor cotate.”

Zgomotul armelor din Ucraina a speriat investitorii străini

Un alt aspect care a condus la griparea volumelor este reprezentat de confruntările militare din Ucraina. „Suntem în proximitatea unei zone de conflict”, spune Hanga. Chiar dacă pentru noi este altceva, pentru că trăim aici și vedem că suntem aproape de normalitate, nu la fel văd lucrurile și investitorii de portofoliu nerezidenți. „Din punct de vedere al perspectivei externe, când te uiți mai de departe, România și toată Europa Centrală și de Est este o zonă într-o arie de conflict.” Astfel, capitalul este mai reținut, iar oamenii sunt mai conservatori din punctul de vedere al investițiilor.

Care este orizontul revenirilor bursiere

Acești factori care au micșorat apetitul antreprenorilor și investitorilor de a se întâni pe platforma Bursei de la București ar urma însă să se estompeze într-un orizont previzibil. „Eu mă gândesc că puseul acesta de creștere a dobânzilor ar trebui să fie relativ limitat în timp”, spune Hanga. Cel care provine din zona Grupului Băncii Transilvania, care operează cea mai mare instituție de credit din România, menționează chiar discuții conform cărora acum vedem un vârf în ceea ce privește inflația și costurile de finanțare ce ar urma să se atenueze din a 2-a parte a anului.

„Dacă aceasta se va întâmpla, sigur va fi cuplată de o reluare a trendului de revenire a dobânzilor la un nivel mai scăzut”, a declarat președintele Consiliului BVB. Atunci, și companiile vor fi din nou interesate de accesarea bursei. „Este foarte important acum să se stabilizeze volatilitatea din piața monetară.”

OMV Petrom a profitat de explozia prețurilor la carburanți: marjă de rafinare record CITEȘTE ȘI OMV Petrom a profitat de explozia prețurilor la carburanți: marjă de rafinare record

Discuții ale Profit.ro cu brokeri din piață relevă că sunt firme interesate să-și aducă acțiunile la tranzacționare, dar acum sunt într-o stare de stand-by. Hanga spune că, ușor-ușor, acestea vor iniția procedurile de acces pe bursă. „Cred că o să fie în continuare listări – nu în ritmul în care am văzut anul trecut – și ne așteptăm că din trimestrul 4 al anului acesta, începutul anului viitor, să vedem o reluare a trendului de listări mai numeroase.”

Bursa românească supraperformează piețelor europene

Cu creșteri consistente ale acțiunilor companiilor din sectorul producției de energie, unde acestea au fost beneficiare ale prețurilor mai ridicate, BVB a avut o evoluție care a bătut indici bursieri ai piețelor dezvoltate sau ale celor din regiune. Hanga menționează aici o contribuție a creșterii numărului de investitori de retail, dar și achizițiile constante ale fondurilor de pensii. „Aceasta a susținut cererea”, spune președintele Bursei.

El invocă faptul că indicele BET-TR, care include și repartizările de dividende, este în teritoriu pozitiv de la începutul anului, iar indicele BET este al 6-lea ca performanță din Europa. Într-adevăr, un grafic comparativ pentru parcursul din 2022 a unor burse importante arată indicele celor mai lichide acțiuni românești cu performanță mai bună decât indicii principali de la Paris, Frankfurt, Varșovia, Budapesta și Praga.

VIDEO PROFIT NEWS TV Președintele BVB: Ciclul de listări se va relua din ultimul trimestru 2022- începutul 2023. Zgomotul armelor din Ucraina a speriat străinii. Bursa românească supraperformează piețelor europene. Miliardele românilor – așteptate

Faptul că nu am plecat de la niveluri de evaluare exagerate a influențat această performanță, explică Hanga. „Nefiind atât de sus, nu am avut scăderile care s-au văzut în alte piețe.”

Miliardele românilor – așteptate pe bursă

Este și baza de plecare pentru o revenire a lichidității pe bursă, atât în piața secundară, cât și în cea primară. „E foarte importantă evoluția din punct de vedere geopolitic a situației din Ucraina și este foarte important ca lucrurile să înceapă să se liniștească acolo”, spune președintele BVB, care face trimitere și la celălalt aspect ce a ținut în jos tranzacțiile de pe bursă. „O scădere a inflației și o reluare a trendului descendent al dobânzilor vor fi un element care va susține reluarea evoluției pozitive a bursei.”

În vederea acestui lucru, instituția pe care o conduce este cu ochii la resursele populației. „Creșterea în continuare a economisirii și a depozitelor, a sumelor disponibile în bănci o să constituie, de asemenea, un element de suport.” Într-adevăr, la nivelul lunii mai a acestui an, la ultima centralizare oficială a Băncii Naționale a României, depozitele gospodăriilor populației se ridicau la 283,04 miliarde lei, în creștere cu 27,26% față de cele înregistrate în sistemul bancar la finalul anului 2019.

De la globalizare, la conștientizarea importanței legăturilor locale

Antreprenorii români ar trebui să știe să le capteze atenția proprietarilor acestor depozite cu propriile lor povești de business. Investitorii străini interesați ne vor găsi, dar acum nu este o etapă în care aceștia să scruteze toate zările după oportunități de plasamente.

Criza din 2008-2009 și apoi cea a datoriilor suverane a țărilor din sudul Europei au arătat cât de importantă este finanțarea prin intermediul instituțiilor locale, iar noul șoc coronavirus a evidențiat dificultăți în lanțurile de aprovizionare. „Ai început să realizezi că depinzi de produsele pe care le produc companiile de lângă tine”, spune Hanga.

Bursa de Valori București – ca hub ce conectare a companiilor românești cu capitalul local – este poziționată pentru a beneficia de această fragmentare ce există la nivel mondial. „Nu cred că va fi un trend veșnic; cred că lumea va deveni – mergând înainte – un loc tot mai global, însă din acest punct de vedere în perioada aceasta suntem în reflux. Suntem într-o perioadă în care lumea devine mai puțin globală”, a conchis Hanga întervenția sa pentru Profit News TV.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
radu hanga
ucraina
inlatie
dobanzi