OMV Petrom și-a redus producția de hidrocarburi, majorând astfel dependența de importuri în contextul în care UE a decis deja impunerea unui embargo total țițeiului rusesc

OMV Petrom și-a redus producția de hidrocarburi, majorând astfel dependența de importuri în contextul în care UE a decis deja impunerea unui embargo total țițeiului rusesc
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 8 iul 2022

Cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, OMV Petrom, și-a redus producția de hidrocarburi în cel de-al doilea trimestru cu peste 10%, majorând astfel dependența de importuri în contextul în care UE a decis deja impunerea unui embrago total țițeiului rusesc transportat pe cale maritimă începând cu luna decembrie, pregătindu-se totodată și pentru o întrerupere a alimentării cu gaze rusești.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

OMV Petrom a produs în cel de-al doilea trimestru 120,1 mii barili echivalent petrol (bep) pe zi, cu 13,6 mii bep/zi sau 10,2% sub nivelul din perioada similară a anului trecut și cu 1,1 mii bep/zi sau 1% mai puțin decât în primul trimestru al acestui an.

Banca Ungariei crește de urgență dobânzile până aproape de 10% în încercarea de a salva forintul CITEȘTE ȘI Banca Ungariei crește de urgență dobânzile până aproape de 10% în încercarea de a salva forintul

În ceea ce privește producția de petrol, aceasta s-a diminuat cu 7,3 mii bep/zi sau 11,26% comparativ cu trimestrul al doilea al anului trecut și cu 0,8 mii bepo/zi sau 1,37% raportat la trimestrul precedent din acest an.

Producția de gaze s-a diminuat și ea, însă mai puțin abrupt, cu 6,3 mii bep/zi sau sau 9,14% față de cea din perioada aprilie-iunie 2021 și cu 0,4 mii bep/zi sau 0,63% comparativ cu cea din primele trei luni ale acestui an.

O evoluție similară au avut și vânzările de țiței ale companiei, care s-au redus de la 67,7 mii bep/zi în trimestrul al doilea al anului trecut și 61,5 mii bep/zi în primele trei luni ale acestui an la 60,8 mii bep/zi.

Și vânzările de gaze au avut de suferit acestea coborând de la 60,2 mii bep/zi în perioada aprilie-iunie 2021 și 55 mii bep/zi în primele 3 luni ale acestui an la 54,8 mii bep/zi în cel de-al doilea trimestru.

Vânzările totale de produse rafinate s-au majorat în schimb, de la 1,24 milioane tone în trimestrul al doilea al anului trecut și 1,21 milioane tone în primul trimestru al acestui an, la 1,32 milioane tone în cel de-al doilea trimestru.

OMV Petrom a profitat de explozia prețurilor produselor energetice și a raportat pentru perioada ianuarie-martie 2022 cel mai mare profit net trimestrial din istorie, de 1,75 miliarde lei, cu o pătrime peste precedentul record trimestrial, de 1,41 miliarde lei, înregistrat în ultimul trimestru al anului 2018.

Mai puțin de 800.000 de companii au depus situațiile financiare aferente anului 2021, până pe 30 iunie, cel mai mic număr din ultimii patru ani CITEȘTE ȘI Mai puțin de 800.000 de companii au depus situațiile financiare aferente anului 2021, până pe 30 iunie, cel mai mic număr din ultimii patru ani

Profitul net raportat de companie, de 1,75 miliarde lei, este cu 337 milioane lei sau 23,88% peste precedentul record, cel din trimestrul al patrulea al anului 2018, de 1.41 miliarde lei și cu 560 milioane lei sau aproape 50% peste cel din ultimul trimestru al anului trecut.

Raportat la profitul net din primul trimestru al anului trecut, 573 milioane lei, acesta s-a triplat (creștere de 205%).

În România, producția de hidrocarburi din primul trimestru al acestui an scăzuse cu 8,6%, la 10,91 mil barili echivalent petrol (bep), echivalentul a 121,3 mii bep/zi (T1/21: 11,95 mil bep sau 132,7 mii bep/zi), sau 7,9% excluzând optimizarea portofoliului. Producția de țiței și condensat în România se diminuase cu 5,9%, la 5,25 mil bbl, în principal din cauza declinului natural accentuat și a transferului unor zăcăminte marginale către Dacian Petroleum. Producția de gaze naturale se redusese în primele 3 luni ale anului cu 11%, la 5,67 mil bep, fiind influențată de declinul natural accentuat al principalelor zăcăminte (Totea Deep și Lebădă Est), al sondei 4461 Totea Sud și de transferul unor zăcăminte marginale către Dacian Petroleum.

Drept urmare, Directoratul OMV Petrom a propus plata unui dividend special, în valoare brută de 0,0450 lei pe acțiune, ceea ce conduce la o valoare totală a dividendelor speciale de 2.549 milioane lei.

OMV Petrom a anunțat că nu mai importă țiței rusesc în vederea procesării, însă această decizie vine cu cu un cost. CEO-ul OMV Petrom, Cristina Verchere, a anunțat că renunțarea la procesarea țițeiului rusesc în favoarea celui de altă proveniență, majorează costurile de achiziție ale OMV Petrom cu 16 dolari pe baril. Potrivit acesteia, 30% din țițeiul rafinat la Petrobrazi provine din import.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrom
producție
gaze
țiței
hidrocarburi