Producătorul de medicamente Zentiva a raportat în 2020 o cifră de afaceri de 602,32 milioane lei, mai mare cu 8% față de 2019, în timp ce profitul net a urcat cu 40%, la 61,3 milioane lei, potrivit rezultatelor raportate BVB.
În prezent, Zentiva România este cel mai mare producător de generice cu prescripție de pe plan local, în volume vândute. În 2019, compania a avut o cifră de afaceri de 559 milioane lei și un profit net de 43,75 milioane lei, relatează News.ro.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
"Zentiva raportează preliminar pe anul 2020 o cifră de afaceri de 602 milioane lei, în creștere cu 8% față de anul precedent, și un profit net de 61,3 milioane lei, în creștere față de perioada anterioară cu 40,1%, în principal pe fondul impactului favorabil al modificărilor legislative legate de introducerea taxei diferențiate de clawback și indexarea prețurilor pentru produsele decontate de stat cât și din îmbunătățirea randamentului operațional, atât în sectorul comercial, cât și în cel de producție", arată compania.
Zentiva are o capitalizare de 2,02 miliarde lei și este deținută de Zentiva Group din Cehia.
Sicomed București a fost înființată în 1962 ca Intreprinderea de Medicamente București. Începând cu data de 24 ianuarie 2006, societatea și-a schimbat denumirea din Sicomed SA în Zentiva. În martie 2009 Sanofi Aventis a achiziționat 97% din acțiunile Zentiva NV, compania mamă.

La sfârșitul lunii octombrie 2016, Grupul Sanofi a anunțat, după o analiză a tuturor opțiunilor disponibile, inițierea procesului de separare a diviziei sale de medicamente generice din Europa. Zentiva SA a fost inclusă începând cu această dată în acest proces de separare, proces care a fost finalizat la 30 septembrie 2018, când Advent International NV a achiziționat divizia de medicamente generice din Europa a Grupului Sanofi.
Grupul european Zentiva este unul dintre cei mai importanți producători de medicamente generice din Europa. Are o echipă de peste 4.700 de angajați și o rețea de locații de producție, inclusiv fabricile de top din Praga, București și Ankleshwar. Fabrica din România functionează neîntrerupt din 1962, de la fondarea sa.