Bursele asiatice și cele europene și-au continuat luni dimineață declinul, cel mai semnificativ de la momentul Brexit-ului, iar petrolul a coborât la 45 de dolari pe baril, în urma îngrijorării manifestate pe piețe că băncile centrale au început să pună sub semnul întrebării eficacitatea politicilor de relaxare monetară.
Însă nu numai bursele europene și asiatice au fost afectate, ci și piața futures a acțiunilor companiilor americane. Obligațiunile suverane ale Portugaliei au înregistrat cea mai mare scădere din rândul obligațiunilor statelor membre ale zonei euro, în timp ce randamentele obligațiunilor Ausraliei și Noii Zeelande au atins nivelul maxim al ultimului trimestru, relatează Bloomberg.
FED se teme că economia SUA s-ar putea încălzi
Explicația ieșirii dintr-o perioadă de calm relativ a piețelor financiare este aceea că piețele se tem că bancherii centrali s-au “plictisit” de politicile monetare laxe. Anticipațiile investitorilor au fost alimentate și de declarațiile președintelui Rezervei Federale din Boston, Eric Rosengren, care vineri a declarat că economia SUA s-ar putea încălzi, dacă FED va amâna prea mult adoptarea unei politici monetare mai restrictive.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Declarația lui Rosengren vine doar la o zi de la cea a președintelui Bănci Centrale Europene, Mario Draghi, care a surprins piețele prin excluderea adoptării unor noi măsuri de stimulare a economiei europene. Vineri, indicele S&P 500 s-a depreciat cu 2,5%. Ultima dată când S&P 500 s-a deplasat, într-o direcție sau alta, cu mai mult de 1 procent într-o zi a fost în urmă cu 45 de zile.
Deprecieri considerabile ale acțiunilor
Luni dimineață, la ora 8:14, ora Londrei, indicele Stoxx Europe 600 se depreciase cu 1,8%, iar MSCI Asia Pacific cu 2%. Deprecieri similare, de peste 2%, au fost înregistrate și pe piețele din Australia, Hong Kong, Noua Zeelandă și Coreea de Sud.
Samsung Electronics Co. a pierdut nu mai puțin de 7% pe bursa sud-coreeană supă ce autoritățile americane și gigantul IT au solicitat deținătorilor de smartphone-uri Note 7 să-și închidă device-uri din cauza riscului ca acestea să ia foc. Cotațiile BHP Billiton Ltd., cea mai mare companie minieră din lume, s-au depreciat cu 4% pe piața din Sidnei.
Cotațiile futures de pe S&P 500 pierduseră și ele luni dimineață 0.7%, după ce vineri se depreciaseră cu 2,5%.
Randamentele titlurilor de stat s-au apreciat
Randamentul obligațiunilor de stat portugheze cu o maturitate de zece ani a crescut cu 6 puncte de bază, până la 3,22%, în timp ce cel al obligațiunilor similare emise de Germania a câștigat trei puncte de bază, ajungând la 0,04%. O mișcare similară au înregistrat și obligațiunilor cu aceeași maturitate ale Australiei (randament în creștere cu 9 punct de bază, până la 2,05%) și cele ale Noii Zeelande (randament în creștere cu 11 puncte de bază, până la 2,45%)
Și randamentul titlurilor de stat americane a înregistrat aprecieri de 8 puncte de bază, ajungând la 1,67%.
Petrolul a coborât la 45 de dolari pe baril
Petrolul West Texas Intermediate (WTI - de referință pe piața americană) a pierdut 1,7%, ajungând la 45,1 dolari pe baril, după ce producătorii americani și-au majorat producția, ceea ce va alimenta fenomenul de supraproducție prezent pe piața globală a petrolului.