JTI: Cine va suporta prejudiciile aduse industriei și ANAF de incertitudinile legate de directiva tutunului?

Entertainment   
JTI: Cine va suporta prejudiciile aduse industriei și ANAF de incertitudinile legate de directiva tutunului?

Guvernul a decis inițierea unei ordonanțe de urgență pentru transpunerea directivei tutunului, după ce un proiect de lege inițiat tot de executiv a fost adoptat de prima cameră sesizată, de-abia marți, la mai mult de 2 săptămâni de la termenul la care dirctiva ar fi trebuit să intre în vigoare, 20 mai, termen cuprins și în textul proiectului de lege.

Proiectul de lege urmează a fi transmis Camrei Deputaților, pentru a-și continua procesul legislativ (avize de la câteva comisii, raport comun al comisiilor economică și de sănătate, vot în plen, trimis la președinție spre promulgare și publicare în Monitorul Oficial). Pentru a urgenta procesul de transpunere a directivei și a evita declanșarea unei noi proceduri de urgență, guvernul a decis inițierea unei ordonanțe de urgență care să concureze, practic, propriul poriect de lege.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit unui comunicat al uneia dintre companiile afectate de aceste bâlbâieli ale executivului, producătorul de tutun JTI, “incertitudinile în creștere generează prejudicii atât industriei de profil, cât și bugetului de stat, în condițiile în care managementul stocurilor este din ce în ce mai dificil, iar ANAF înregistrează deja fluctuații la încasările din acciza la țigarete. Nu putem să nu întrebăm: cine va suporta aceste prejudicii?”

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Fumatul pe terase și în spații separate, pierdut pe parcurs din cauza unei noi OUG de transpunere a Directivei tutunului CITEȘTE ȘI Fumatul pe terase și în spații separate, pierdut pe parcurs din cauza unei noi OUG de transpunere a Directivei tutunului

Potrivit JTI, cum Proiectul de Ordonanță de urgență prevede intrarea în vigoare și conformarea producției la data publicării acesteia în Monitorul Oficial, iar Normele de aplicare urmând să fie adoptate în termen de 30 de zile de la această dată, rezultă că trecerea la noile cerințe de producție ar trebui făcută intempestiv, la data publicării Ordonanței. Cum această dată nu poate fi anticipată, industriei nu i se oferă nicio șansă pentru a-și finaliza activitățile necesare noii producții (introducerea în procesul de fabricație a noilor materiale și echipamente). “În plus, între data intrării în vigoare astfel cum este prevăzută de Proiectul de Ordonanță de Urgență și apariția Normelor, producția va fi blocată, nemaiputând produce conform actualelor prevederi ale legii și necunoscând conținutul Normelor de aplicare”, susține JTI.

Ca exemplu, producătorul de tutun oferă o contradicție neclarificată de către reprezentanții Ministerului Sănătății, cea a culorii cu care trebuie tipărite textele avertismentelor de sănătate: cu alb, sau cu alb și roșu? “În fișierele transmise producătorilor de către Ministerul Sănătății la începutul lunii februarie, textul este alb pe fond negru (în conformitate cu Decizia Comisiei 2015/1842), iar în Anexa la Proiectul Legii de transpunere/ Proiectul Ordonanței de urgență, textul este scris cu alb și roșu (conform Directivei delegate 109/2014/UE)”, susține compania.

JTI solicită acordarea unei perioade de tranziție pentru conformarea producției la noile cerințe, prin prevederea unui termen de intrare în vigoare rezonabil, ulterior publicării Normelor de aplicare a Ordonanței de Urgență, și a unor dispoziții tranzitorii care să permită continuarea producției conform actualei legi până la data intrării în vigoare a noului act normativ, luând în considerare că modificarea ambalajelor, tipărirea acestora de către furnizori și adaptarea tehnologică a producției pentru piața locală nu se poate face peste noapte.

În plus, remarcă JTI, textul Proiectului de Ordonanță permite Ministerului Sănătății să decidă, prin Ordin, în privința standardizării pachetelor produselor din tutun (așa-numitele pachete generice, ca în Australia) măsură echivalentă confiscării mărcilor. “Subliniem că, din perspectiva ierarhiei actelor normative și a tehnicii legislative, un ordin nu poate modifica o lege, acest lucru putându-se face numai printr-un act normativ cu rang de lege. În țările unde astfel de măsuri extreme au fost avute în vedere (Marea Britanie, Irlanda), propunerile au fost adoptate nu prin legislație secundară (ordin de ministru), ci au trecut printr-un proces legislativ firesc, dată fiind complexitatea implicațiilor unor astfel de reglementări. Menționăm că România s-a opus în toate cazurile în care state membre au notificat intenția de introducere a pachetelor generice”, precizează comunicatul JTI.

În plus, introducerea pachetelor generice ar putea crea un precedent periculos și pentru alte industrii, din alte domenii, după cum a avertizat și Consiliul Investitorilor Străini.

“Această prevedere deschide calea unor reglementări excesive, generatoare de prejudicii extreme, precum atingeri grave ale drepturilor de proprietate intelectuală ale titularilor de mărci, afectarea drastică a concurenței, a libertății economice și investițiilor străine, lăsate astfel la discreția unui minister și sporind și mai mult incertitudinile pieței legale, putând genera o nouă schimbare a pachetelor în viitorul apropiat.”, susține JTI.

Compania producătoare de tutun susține că a atras atenția în repetate rânduri Guvernului cu privire la consecințele întârzierii procesului de transpunere a Directivei, iar în februarie 2016 a solicitat adoptarea proiectului de transpunere prin Ordonanță de urgență, pentru a avea timp de conformare a producției și a evita blocarea funcționării unui sector economic cu o contribuție importantă la bugetul de stat. “Guvernul a refuzat la momentul respectiv orice dialog cu producătorii legali, iar solicitările nu au primit nici măcar un răspuns formal. Reamintim că Ministerul Sănătății informa în august 2015, că “și-a asumat promovarea legii de transpunere spre adoptare de către Executiv până cel târziu pe 15 octombrie 2015”, însă proiectul a fost publicat spre dezbatere publică abia pe 29 decembrie 2015, iar în Senatul României a ajuns pe 4 martie a.c., cu cinci luni întârziere.”, se precizează în comunicatul JTI.

viewscnt
Afla mai multe despre
tutun
fumat
directiva
pachete
jti
oug