Cele mai bune extensii VPN pentru accesarea conținutului blocat

Cele mai bune extensii VPN pentru accesarea conținutului blocat
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 27 apr 2016

VPN-ul este o tehnologie folosită, în general, de utilizatorii avansați. Cel puțin până acum. Viitorul, însă, o va aduce în prim plan tuturor utilizatorilor, pe măsură ce avantajele sale vor deveni din ce în ce mai apreciate și mai cunoscute publicului larg.

Semnul că VPN-ul va deveni o tehnologie general valabilă și cunoscută a fost dat recent de Opera, care a devenit primul browser care oferă suport VPN integrat.

Urmărește-ne și pe Google News

Virtual Private Network, pe scurt VPN, reprezintă, așa cum sugerează și numele, o rețea de servere ce poate fi accesată privat, pe baza datelor de logare. O astfel de rețea poate fi folosită pentru accesarea resurselor interne sau pentru redirecționarea traficului.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Primul caz este folosit în general de companii care, în acest fel, oferă acces la resursele interne angajaților care lucrează de la distanță. Accesibilă pe bază de nume și parolă, rețeaua privată configurată astfel nu poate fi accesată de persoanele neautorizate, nici dacă aceștia cunosc adresa server-ului.

Al doilea caz, redirecționarea traficului, este cel care se adresează publicului larg și oferă mai multe avantaje celor care-l folosesc.

În primul rând, VPN-ul oferă un nivel mai mare de intimitate și securitate. Utilizatorul nu se mai conectează direct la internet, ci prin intermediul unei rețele private. Asta înseamnă că traficul este filtrat de VPN, iar un atac informatic sau o tentativă de furt a informațiilor personale nu va avea succes, întrucât atacatorul nu va comunica direct cu device-ul utilizatorului.

În al doilea rând, folosind un VPN, utilizatorul poate accesa nemărginit conținut restricționat pe criteriu geografic.

De exemplu, utilizatorii din țări guvernate de regimuri care restricționează accesul la informația online, pot accesa site-uri blocate în țara lor.

Un exemplu de interes pentru țara noastră este accesarea conținutului care nu poate fi accesat din România. Concret, folosind un VPN cu IP de Statele Unire, un utilizator din România poate vedea filmele disponibile pe Netflix doar Americanilor.

Una dintre cele mai simple și la îndemână modalități de a folosi un VPN, fie că vrem intimitate și securitate sau acces la conținut restricționat, este reprezentată de extensiile VPN pentru browser-ele web, în special Chrome și Firefox.

Oferta de extensii care furnizează acces la un VPN este foarte bogată, dar alegerea trebuie făcută cu grijă, pentru că nu toate oferă servicii de calitate și nu toate sunt gratuite. De asemenea, dacă serverele folosite sunt foarte aglomerate sau prost configurate, încărcarea site-urilor se va face mai încet.

ZenMate
Prima pe lista soluțiilor pe care le recomand, ZenMate, este o extensie pe care o folosesc cu succes de câțiva ani.

Funcțiile de bază ale extensiei sunt gratuite. După ce îți faci cont, condiție obligatorie pentru folosirea ZenMate, tot ce ai de făcut este să alegi țara al cărei IP să fie folosit.

IP-urile de România, Statele Unite, Germania și Hong Kong sunt gratuite. Cei care vor să folosească alte IP-uri, precum cele de Marea Britanie, Canada, Franța și restul țărilor disponibile, vor fi nevoiți să plătească un abonament.

Din experiență, pot spune că IP-urile și opțiunile disponibile gratuit sunt suficiente pentru majoritatea utilizatorilor.

Cele mai bune extensii VPN pentru accesarea conținutului blocat

O funcție foarte utilă este așa-numita Smart Location. Aceasta permite schimbarea automată a țării în funcție de site-urile accesate. De exemplu, poți folosi IP de România în mod normal, pentru ca în momentul în care intri pe Netflix să se treacă automat la un IP de Statele Unite. În acest sens, vor fi create reguli care vor stabili ce țara folosită pentru o anumită adresă.

Facilitățile de securitate și intemitate, precum blocarea malware-urilor și a cookie-urilor externe sunt disponibile doar pe bază de abonament. Un abonament lunar costă acum 7,5 lei, dar prețul variază destul de mult, în funcție de ofertele de la un anumit moment.

Extensia ZenMate funcționează pe browser-ele Chrome, Firefox și Opera.

Hola
Hola este o extensie complet gratuită care permite accesarea conținutului restricționat. Nu are funcții de securitate și intimitate dar este foarte bună pentru accesarea conținutului disponibil doar în anumite regiuni geografice.

Lista de țări ale căror IP-uri pot fi folosite este extrem de bogată și include, pe lângă țări importante precum Statele Unite sau Marea Britanie, nume precum Burkina Faso sau Burundi. Și toate pot fi folosite gratuit.

Cele mai bune extensii VPN pentru accesarea conținutului blocat

Utilizarea este extensiei este cât se poate de simplă și rapidă, rezumându-se la alegerea țării dorite.

Hola funcționează prin partajarea conexiunii la internet a utilizatorilor săi. Un utilizator din România va folosi lățimea de bandă a unuia din Statele Unite atunci când alege să folosească un IP de America (și invers).

DotVPN
Deși nu dispune de o listă de țări la fel de bogată precum Hola, DotVPN este o soluție demnă de luat în calcul. Pe lângă accesul la conținutul bllocat, aceasta mai oferă, tot gratuit, facilități care sporesc intimitatea utilizatorilor.

Pentru a folosi DotVPN este necesară crearea unui cont, operațiune implementată cât se poate de simplu, care constă doar în introducerea adresei de mail și alegerea unei parole. Odată creat contul, este activat automat un IP de Statele Unite.

Cele mai bune extensii VPN pentru accesarea conținutului blocat

În afară de Statele Unite, lista de oferită de DotVPN include alte 11 țări printre care Marea Britanie, Rusia, Franța și Germania. Schimbarea țări de origine a IP-ul se face cu doar două click-uri.

DotVPN oferă și o serie de facilități suplimentare, precum accesul la conexiuni mai rapide și opțiuni de securitate, care sunt incluse într-un abonament de 4,5 euro pe lună. Pentru utilizatorul obișnuit, însă, opțiunile disponibile gratuit ar trebui să fie suficiente.

Browsec VPN
Browsec are o interfață similară ZenMate, iar asta și pentru că facilitățile sunt similare.

Nu este obligatorie crearea unui cont pentru folosirea serviciului, deși această opțiune există. VPN-ul este activat imediat după instalarea extensiei, fără a fi necesară vreo acțiune din partea utilizatorului în acest sens.

Cele mai bune extensii VPN pentru accesarea conținutului blocat

Tot ce poate face utilizatorul este să schimbe zona IP-ului folosit. În mod normal, se poate alege între 4 țări: Statele Unite, Marea Britanie, Olanda și Singapore.

O listă cu alte 7 țări este disponibilă celor care aleg opțiunea Premium. Pentru 3,33 de dolari pe lună Browsec oferă, în afară de mai multe țări, viteză mai bună prin prioritizarea traficului.

Gom VPN
Pentru cei care vor doar să acceseze conținutul blocat, fără să se complice cu liste de țări și alte opțiuni de care nu au nevoie, Gom VPN este o soluție la îndemână.

Se conectează folsind un IP de Statele Unite și nu oferă acces la IP-urile altor țări și nici opțiune de intimitate sau securitate. Folosirea extensiei este doar o chestiune de activare / dezactivarea a VPN-ului. Fără nimic altceva.

Gom VPN este un serviciu gratuit, disponibil atât pe cele mai populare browsere de desktop, precum Firefox ori Chrome, cât și ca aplicație pentru Android și iOS.

Cele mai bune extensii VPN pentru accesarea conținutului blocat

Lista de opțiuni în ceea ce privește extensiile de VPN era foarte bogată. În afară de cele amintite mai sus, în magazinele de extensii ale browser-elor web se mai regăsesc câteva zeci de produse similare.

Betternet, Hotspot Shield, SurfEasy VPN și TunnelBear VPN sunt doar câteva din extensiile care mai pot fi încercate și care au o bază suficient de mare de utilizatori, dovadă a serviciilor bune oferite.

Fie că va rămâne la nivel de extensie sau va fi integrat în mod implicit în browser-ele web, VPN-ul este pe punctul de a face pasul de la o funcție folosită de un număr redus de utilizatori avanasați, la o opțiune mainstream, folosită și poate chiar înțeleasă de toată lumea.

Și asta pentru că utilizatorii, indiferent de afinitatea față de zona tehnică, sunt din ce în ce mai preocupați de aspecte pe care le-au tratat superficial până acum, precum securitatea și intimitatea online sau dreptul de acces nerestricționat la informație.

viewscnt
Afla mai multe despre
vpn
chrome
firefox
android
ios
netflix