Moldova Agroinbank (maib), cea mai bancă din Republica Moldova, cu planuri de listare la BVB, a intrat pe piața IFN-urilor din România, relevă datele analizate de Profit.ro.
Banca Națională a României a menținut neschimbată rata de politică monetară, în linie cu așteptările analiștilor. Banca centrală pomenește de ieșiri semnificative de capital, care au afectat semnificativ toți indicatorii (dobânzi, curs, rezerva valutară), generate de „perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere”. BNR atrage atenția că un plan credibil de scădere a deficitului bugetar este crucial.
Cursul valutar oficial, de referință, anunțat vineri de BNR a ajuns la 5,1033 lei pentru un euro, față de 5,1032 lei înregistrat joi.
Indicele ROBOR la 3 luni crește la 7,39%, de la 7,29% Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.
Banca Națională a României va menține neschimbate dobânzile la ședința de politică monetară de astăzi, anticipează economiștii băncilor. Prudența este cuvântul cheie pentru BNR în această perioadă, cred analiștii, în condițiile multiplelor riscuri politice și fiscale.
Ministerul Finanțelor a emis din nou datorie pe termen scurt pe piața internă, adunând 868 de milioane de lei de la bănci. Finanțele au preferat să emită exclusiv datorie pe termen scurt în ultimele două săptămâni, în condițiile randamentelor crescute.
Cursul valutar oficial, de referință, anunțat joi de BNR a ajuns la 5,1032 lei pentru un euro, față de 5,1036 lei înregistrat miercuri.
Indicele ROBOR la 3 luni crește la 7,29%, de la 7,20% Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.
Raiffeisen Bank România, aflată în topul celor mai mari 5 instituții de credit locale după active, parte a grupului austriac omonim, ce are încă operațiuni masive în Federația Rusă, le-a închis conturile mai multor cetățeni ruși care locuiesc și lucrează în România.
Grupul Banca Transilvania a încheiat primul trimestru din 2025 cu un profit net de 877 de milioane de lei, în scădere cu 22,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul creșterii costurilor operaționale, îndeosebi a celor cu provizioanele și salariile. Rezultatele trebuie interpretate în contextul fuziunii cu OTP Bank, arată BT. Banca atrage atenția cu privire la incertitudinile politice din ultima vreme.