Schimbarea perspectivei, din stabil în negativ, reprezintă un semnal cât se poate de clar transmis de agenția de rating S&P: avem nevoie de măsuri de reducere a deficitului bugetar, un buget cumpătat, un stat mai suplu, pentru a putea restabili echilibrul bugetar și întări credibilitea fiscală a țării, transmite ministrul Finanțelor.
Agenția de evaluare financiară S&P a înrăutățit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă și a confirmat calificativul la "BBB-", ultima treaptă din categoria recomandată investitorilor, în cadrul unei evaluări la început de an, stabilită suplimentar față de cele două analize considerate obișnuite în cursul unui an pentru emitenții suverani, în primăvară și în toamnă. În decembrie, agenția Fitch a luat decizia de a înrăutăți perspectiva ratingului de țară de la stabilă la negativă din cauza deteriorării situației finanțelor statului.
Ministerul Finanțelor a anunțat investitorilor străini un deficit prognozat la 7% din PIB, 133-134 miliarde de lei, pentru anul 2025, potrivit unui document analizat de Profit.ro. Ministrul Finanțelor, Barna Tanczos, a afirmat anterior că vizează să construiască bugetul cu o țintă de deficit ESA (stadard UE) dar și cash (standard național) de 7% din PIB, circa 133 miliarde lei, pentru anul 2025.
ING Bank se așteaptă la un an dificil pentru România, în contextul în care deficitul bugetar foarte ridicat trebuie redus și alegerile prezidențiale urmează să fie reluate în mai. Dacă nu se ține de reducerea deficitului în acest an, în limitele agreate cu Comisia Europeană, ratingul suveran ar putea fi scăzut sub nivelul recomandat investițiilor. Nevoia de finanțare ar urma să scadă ușor față de 2024, însă presiunea pe piața internă va crește, ca urmare a majorării emisiunilor de obligațiuni în lei, estimează ING.
Monte dei Paschi di Siena (MPS), cea mai veche bancă din lume, a anunțat că lansează o ofertă de preluare a unei rivale mai mari, Mediobanca, prin care o evaluează la 13,3 miliarde de euro, arată AFP.
Banca Națională a României (BNR) a anunțat joi un curs de referință de 4,9763 lei pentru un euro, de la un curs de 4,9768 lei înregistrat miercuri.
Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 5,96%, de la 5,94%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.
Banca Națională a României (BNR) a anunțat miercuri un curs de referință de 4,9768 lei pentru un euro, de la un curs de 4,9764 lei înregistrat marți.
Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 5,94%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor continuă să piardă pe bandă rulantă în speța rambursării creditelor în anuități. Unele dosare ajung la final, însă în unele cazuri instanțele de judecată nu s-au pronunțat pe fond în procese începute cu aproape doi ani în urmă.