DOCUMENT Nazare cere șefilor din Ministerul Finanțelor, în contextul protestelor, ca angajații să respecte programul de lucru, precum și operarea în pontaje doar a timpului lucrat

Taxe și Consultanță   
DOCUMENT Nazare cere șefilor din Ministerul Finanțelor, în contextul protestelor, ca angajații să respecte programul de lucru, precum și operarea în pontaje doar a timpului lucrat

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a solicitat șefilor din Minister Finanțelor să se asigure că angajații își respectă programul, în contextul protestelor spontante inițiate de angajați ai Finanțelor, ai ANAF și altor instituții subordonate, arată o adresă internă, obținută de Profit.ro.

De asemenea, ministrul solicită și ca pontajele să reflecte orele lucrate, ceea ce ar însemna că cei care au protestat să nu fie pontați, inclusiv în iunie sau iulie, luni în care au avut loc proteste.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În ultimele săptămâni, angajați din sectorul public, inclusiv angajați ai Ministerului Finanțelor, ANAF și ai Vămii, au protestat față de reducerea unui spor răspândit în sectorul public, cel de condiții vătămătoare, dar și față de alte măsuri de austeritate anunțate prin programul de guvernare.

Autorizarea jocurilor de noroc va fi descentralizată. Bolojan: Primăriile vor stabili dacă vor jocuri de noroc și zonele unde pot fi organizate CITEȘTE ȘI Autorizarea jocurilor de noroc va fi descentralizată. Bolojan: Primăriile vor stabili dacă vor jocuri de noroc și zonele unde pot fi organizate

"În ultima perioadă, au fost semnalate, punctual, situații în care ritmul activității la nivelul Ministerului Finanțelor a fost influențat de absențe colective sau întreruperi neplanificate ale programului. Astfel, în data de 30.06.2025 și data de 01.07.2025 o parte din angajații ministerului și-au întrerupt activitatea și au declanșat un protest spontan, ca reacție la aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 36/2025 și a altor informații false/nefondate primite de aceștia cu privire la măsuri de care ar putea fi afectați (spre ex. comasarea Ministerului Finanțelor cu Ministerul Economiei, întocmirea preavizelor la acea dată pentru întreg personalul ministerului).

Aceste acțiuni nu au fost notificate în prealabil conform prevederilor art.146 din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, cu modificările și completările ulterioare, neputând fi considerate grevă, ceea ce poate conduce la interpretarea că a fost organizat un protest spontan. Dintre măsurile întreprinse deja pe fondul acestor proteste în data de 01.07.2025, având în vedere nemulțumirile angajaților ministerului, am discutat cu aceștia, în contextul planului de măsuri de reducere a deficitului bugetar, transmițând si un comunicat de presă în acest sens. Discuția cu o parte din colegii din Ministerul Finanțelor a fost fermă și onestă, și am afirmat că traversăm o perioadă care impune măsuri de reducere a cheltuielilor aparatului bugetar, lucru care creează în mod firesc neliniște și totodată înțelegând presiunea pe care o resimt aceștia. Subliniez faptul că orice formă de întrerupere a activității trebuie să respecte cadrul legal privind dialogul social și dreptul la exprimare organizată, inclusiv în contextul sindical", se arată în adresa ministrului, obținută de Profit.ro.

Cererile ministrului pentru șefii din minister

Având în vedere implicațiile asupra bunei funcționări a instituției, asigurarea unei corelări echitabile între plata salariului și prestarea muncii, necesitatea respectării disciplinei muncii, în calitate de coordonatori/conducători ai structurilor vă rog să aveți în vedere următoarele:

  • respectarea programului de lucru de către toți angajații nu este doar o obligație, ci și o condiție esențială pentru stabilirea, acordarea și justificarea corectă a drepturilor salariale. Acest aspect reflectă nu doar conformitatea cu prevederile legale, ci și respectul reciproc între colegi, precum și față de beneficiarii direcți sau indirecți ai activității noastre.
    Munca suplimentară efectuată, la solicitarea superiorului ierarhic, peste durata normală a timpului de lucru de către angajați, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se compensează numai cu timp liber corespunzător.
  • operarea în pontajele lunare a perioadelor de timp în care angajații din subordine au prestat efectiv atribuțiile de serviciu. Aceste aspecte trebuie avute în vedere inclusiv la pontajele aferente lunilor iunie și iulie 2023.
  • monitorizarea lucrărilor repartizate, respectarea termenelor de realizare ale acestora, precum și dispunerea măsurilor conform prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

Contăm pe implicarea dumneavoastră activă în păstrarea unui climat profesional echilibrat și a unei relații de respect reciproc între angajați.

DOCUMENT Reformele din pachetele 2 și 3 pregătite de Guvern: Analiză CA-uri, restructurări companii, reorganizare ANAF, înăsprirea regimului insolvenței, sistem de scoring fiscal, vânzare de acțiuni la CEC, Romgaz și companii din energie CITEȘTE ȘI DOCUMENT Reformele din pachetele 2 și 3 pregătite de Guvern: Analiză CA-uri, restructurări companii, reorganizare ANAF, înăsprirea regimului insolvenței, sistem de scoring fiscal, vânzare de acțiuni la CEC, Romgaz și companii din energie

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
proteste