Echipa Ministerului Finanțelor a sunat, astăzi, clopoțelul la Bursa de Valori București (BVB), la deschiderea oficială a ședinței de tranzacționare dedicată listării Programului de titluri de stat FIDELIS lansat în luna mai. Ediția desfășurată în perioada 9–16 mai 2025 a înregistrat investiții de aproximativ 1,2 miliarde lei, prin 12.665 de ordine de subscriere.
Profitabilitatea administratorilor de pensii private (Pilonul II) s-a îmbunătățit în 2024 față de anul precedent, de la 107,79 milioane de lei la 238,54 milioane de lei, potrivit datelor agregate de Profit.ro. În privința cifrei de afaceri - practic veniturile din comisioanele încasate de la clienți - acest indicator a cunoscut un avans de 49,9%, de la 292,06 milioane de lei la 437,7 milioane de lei.
Compania care operează în România restaurantele KFC are un nou acționar cu masă critică din zona fondurilor de pensii.
BT Pensii va administra de acum înainte FPF BRD Medio, sub denumirea de Pensia Mea Plus, în urma primirii aprobării din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru preluarea administrării fondului de pensii facultative de la BRD Pensii (BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private).
Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) și facultative (Pilonul III) vor putea aloca până la 10%, respectiv 15% din active în fonduri mutuale deschise, de la 5% în prezent, conform schimbărilor anunțate anterior de Profit.ro și aprobate acum de Guvern.
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 5,81 miliarde de lei, la finalul lunii februarie 2025, în creștere cu 19% comparativ cu nivelul înregistrat la aceeași dată a anului anterior, conform unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 157,7 miliarde lei, la finalul lunii februarie 2025, în creștere cu 21% față de nivelul înregistrat la aceeași dată din 2024, potrivit statisticii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Premierul Ciolacu a arătat că, după ce anul trecut era acuzat că vrea să naționalizeze Pilonul II, datele actuale arată că s-a atins un record lunar absolut la contribuțiile salariaților la Pilonul II, iar creșterea activelor la final de 2024 este de aproape 20%.
Fondurile de pensii private din România au cumulat active în cuantum de 156,44 miliarde lei la finalul lunii decembrie 2024, în creștere cu 19% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, potrivit raportului privind evoluția sistemului de pensii private în anul 2024, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) și facultative (Pilonul III) vor putea aloca până la 10%, respectiv 15% din active în fonduri mutuale deschise, de la 5% în prezent, conform schimbărilor pregătite de autorități și analizate de Profit.ro.