900.000 de români economisesc în prezent pentru o pensie privată facultativă (Pilonul 3), în timp ce alți cca. 96.000 și-au primit deja banii din acest sistem după primii 18 ani de funcționare efectivă, împliniți în cursul lunii mai 2025, potrivit calculelor APAPR.
Fondurile de pensii BCR au investit, până la finele anului 2024, suma de 13,8 milioane de euro în fondul de private equity CCL CEECAT Fund II SCSp (CEECAT), unul din investitorii care va ceda acum grupului german Schwarz participația deținută în lanțul românesc de supermarketuri La Cocoș.
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 5,88 miliarde de lei, la finalul lunii aprilie 2025, în creștere cu 17% comparativ cu nivelul înregistrat la aceeași dată a anului anterior, conform unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Banii care se vor acumula în fondurile de pensii private se vor dubla în următorii cinci ani și, în acest context, apar anumite provocări legate de destinația acestora, care nu pot fi rezolvate doar prin noi listări la bursă, a transmis Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România, la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a V-a.
Românii cu pensii private, Pilonul II (obligatorii, administrate privat) și Pilonul III (opționale, administrate privat), își vor putea încasa banii prin retragere programată, sume plătite pentru o perioadă limitată de timp - până la rambursarea întregului activ personal - sau prin pensii viagere, achitate pe întreaga durată de viață a membrului sau a supraviețuitorului, în cazul pensiei viagere cu componentă de supraviețuitor, prevede un proiect de lege analizat de Profit.ro și care va reglementa mecanismele de plată a pensiilor private, inclusiv a fondurilor constituite special în acest scop.
Cel mai mare fond suveran din lume, din Norvegia, va transmite în această săptămână Uniunii Europene că ”o reglementare mai bună și mai simplă” este esențială pentru reformele piețelor de capital, considerate urgente de oficialii europeni, transmite CNBC.
Ministerul Finanțelor lansează astăzi la bursă a cincea ediție FIDELIS din 2025, care se va desfășura în perioada 6 - 16 iunie și va oferi dobânzi de până la 8,35% la emisiunile în lei și de până la 6,50% la cele în euro, în timp ce donatorii de sânge vor putea cumpăra titluri de stat cu scadența la 2 ani.
Pilonul 2 de pensii private obligatorii a generat un câștig net de 51,4 miliarde de lei (10,1 miliarde de euro), în primii 17 ani de funcționare efectivă, împliniți în cursul lunii mai 2025, potrivit calculelor APAPR prezentate azi pe portalul www.pilonul2.ro, potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania. Valoarea medie a unui cont personal din Pilonul 2 de pensii a ajuns azi la 20.000 lei, cifră care s-a dublat în ultimii 4 ani și jumătate.
Ministerul Finanțelor lansează a cincea ediție FIDELIS din 2025, care se va desfășura în perioada 6 - 16 iunie și va oferi dobânzi de până la 8,35% la emisiunile în lei și de până la 6,50% la cele în euro, în timp ce donatorii de sânge vor putea cumpăra titluri de stat cu scadența la 2 ani.
Majoritatea oamenilor încep să economisească pentru pensie atunci când își găsesc un loc de muncă cu normă întreagă, dar copiii de școală primară din Germania ar putea avea un avans timpuriu, transmite CNBC.