VIDEO Simona Halep, primul interviu după ce a fost suspendată pentru dopaj

VIDEO Simona Halep, primul interviu după ce a fost suspendată pentru dopaj
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 apr 2023

Simona Halep, fostă număr 1 mondial în tenisul feminin, suspendată din octombrie anul trecut după ce a fost depistată pozitiv la roxadustat, o substanță interzisă, a explicat într-un interviu acordat platformei Tennis Majors că a fost victima unei „contaminări a unuia dintre suplimentele sale alimentare”, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Mai mulți experți, mandatați de jucătoarea în vârstă de 31 de ani, „au stabilit că aceste urme au fost rezultatul unei contaminări, o contaminare a unuia dintre suplimentele mele alimentare, ceea ce explică foarte slaba cantitate care a fost detectată în corpul meu”, a declarat Halep, potrivit G4Media.ro

CONFIRMARE Carrefour semnează preluarea cora România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Carrefour semnează preluarea cora România

Cea mai bună jucătoare română de tenis, Simona Halep, a anunțat, la 21 octombrie 2022, pe Instagram, că a fost testată pozitiv la un control antidoping, la roxadustat, o substanță interzisă clasificată ca eritropoietină (EPO) în regulamentele Agenției Mondiale Antidoping (AMA/WADA).

Simona Halep, câștigătoarea a două titluri de Mare Șlem, la Roland Garros (2018) și Wimbledon (2019), a fost suspendată provizoriu de către Agenția Pentru Integritatea Tenisului (ITIA) și riscă până la patru ani de suspendare.

Halep a fost testată pozitiv la US Open 2022, acolo unde românca a fost învinsă în primul tur de ucraineanca Daria Snigur, cu 6-2, 0-6, 6-4.

„Nu am consumat niciodată, în mod conștient, cel mai mic produs interzis”, a răspuns Halep la întrebarea dacă a luat roxadustat, o moleculă care stimulează producția de globule roșii și este utilizată în general în tratamentul anemiei legate de bolile de rinichi.

Halep este prima jucătoare de top depistată pozitiv la un control antidoping de la suspendarea răsunătoare a Mariei Șarapova în 2016. Testată pozitiv la meldonium, rusoaica a primit în cele din urmă o suspendare de cincisprezece luni.

„Nu m-am gândit niciodată că mă voi găsi implicată într-o asemenea poveste”, a continuat, joi, Halep, care a afirmat că se simte „bine” pentru că știe că sunt este ”curată”.

Referitor la expertiza efectuată, românca a adăugat că Federația Internațională de Tenis (ITF) i-a respins probele. Ea a cerut astfel să fie audiată de o ”instanță independentă”.

Dar mai multe audieri au fost amânate sau anulate de ITF. De asemenea, a fost respinsă o cerere de ridicare a suspendării provizorii.

Dacă o nouă audiere ar putea avea loc „pe 28 mai”, Simona Halep și-a exprimat nerăbdarea: „Nu cer tratament special. Vreau doar să fiu judecată: cât mai trebuie să aștept?”, a întrebat ea.

Pe perioada suspendării provizorii, românca nu poate participa la niciun turneu. Cu toate acestea, ea a spus că vrea în continuare să joace și că se simte „la fel de puternică ca înainte, dacă nu mai puternică”.

Taxele și impozitele din București cresc cu aproape 14% în 2024. Nicușor Dan: Este doar o indexare cu rata inflației CITEȘTE ȘI Taxele și impozitele din București cresc cu aproape 14% în 2024. Nicușor Dan: Este doar o indexare cu rata inflației

Tennis Majors: Cum ați reacționat când ați auzit că un număr mare de persoane, mai mare decât de obicei în aceste cazuri, evident, au declarat că nu cred că ați fi putut lua o substanță interzisă?

Simona Halep : Am simțit susținerea oamenilor, a fanilor mei, de fapt a tuturor. Simt că ei nu cred că am luat cu bună știință ceva interzis. M-a făcut să mă simt mai puternică să revin și să muncesc mai mult pentru a reveni la nivelul la care am fost înainte, și chiar mai sus. Lucrez la asta. Îmi doresc foarte mult să revin în tenis și să joc la cel mai înalt nivel. Ei chiar mi-au (înțeles) personalitatea și felul meu de a fi. Mă face foarte fericită și îmi dă putere să lupt pentru adevăr și să mă întorc în tenis. Până acum, aceasta este cea mai grea bătălie cu care m-am confruntat în viața și în cariera mea. Am primit scrisoarea de la ITF în care mi s-a comunicat că am fost depistată pozitiv cu o cantitate extrem de mică de roxadustat. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să-i trimit un mesaj lui Patrick (Mouratoglou), antrenorul meu [cofondator al Tennis Majors], pentru a-l întreba dacă am înțeles corect că testul meu de urină a fost pozitiv. Din acest moment, am putut conta pe ajutorul său. Pentru că a fost alături de mine la fiecare pas, am putut afla adevărul.

FOTO Ce își uită românii în Uber: De la chei și telefon la animale de companie, incluzând șobolani. Cum sunt recuperate obiectele pierdute CITEȘTE ȘI FOTO Ce își uită românii în Uber: De la chei și telefon la animale de companie, incluzând șobolani. Cum sunt recuperate obiectele pierdute

Tennis Majors: Cum vă vedeți viitorul în tenis, dacă acest caz va fi rezolvat într-un sens care să vă permită să reveniți în circuit?

Simona Halep : Îmi doresc foarte mult să joc din nou, pentru că iubesc acest sport și vreau să joc din nou pentru titlurile mari. Am muncit toată viața mea pentru asta. Am continuat să joc (în timpul suspendării) pentru că aveam speranța că acest caz se va rezolva. Am avut multe amânări. Nu a fost ușor să rămân concentrat, dar am făcut tot ce am putut și am rămas cât mai concentrat să lucrez și să mă antrenez cât mai mult posibil. Până acum, tenisul a fost întotdeauna viața mea. Simt că vreau să o fac din nou atunci când mă voi întoarce. Vreau să fiu la fel de puternică ca înainte, chiar mai mult dacă este posibil. Muncesc pentru asta și știu că mă voi lupta pentru că vor fi aproape opt luni fără să joc un meci oficial și toată presiunea care a existat în legătură cu acest caz. Cred cu tărie că, dacă muncesc din greu, pot juca din nou la cel mai înalt nivel.

Tennis Majors: Numeri zilele sau încerci să le eviți?

Simona Halep : La această vârstă (31 de ani), este foarte greu să pierzi zile, săptămâni și luni. Ți-e frică de accidentări. Când nu ai meciuri oficiale, este mai riscant. Când timpul trece așa, este mai greu să revii (n.r.: Halep este acum numărul 26 mondial și era în top 10 când a fost suspendată provizoriu).

viewscnt
Afla mai multe despre
simona halep
dopaj
tenis