Piața bate Guvernul. Prima ofertă de gaze sub prețul reglementat de 120 lei/MWh pe care statul ar vrea să-l introducă

Piața bate Guvernul. Prima ofertă de gaze sub prețul reglementat de 120 lei/MWh pe care statul ar vrea să-l introducă
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 27 mar 2024

Scăderea de mai multe luni a prețului gazelor pe piața liberă sub cel reglementat a început să se reflecte și în ofertele făcute de furnizori clienților casnici. Astfel, Nova Power&Gas este deocamdată, conform analizei Profit.ro, singurul furnizor care are o ofertă, numai pentru clienții noi însă, la un preț de furnizare de 110 lei/MWh, sub cel de 120 lei/MWh, pe care Guvernul ar vrea să-l introducă pentru a înlocui vechiul preț reglementat de 150 de lei/MWh la care producătorii sunt obligați să vândă furnizorilor gazele necesare acoperirii consumului clienților casnici și CET-urilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Noua ofertă Nova Power&Gas este valabilă pentru perioada 26 martie-8 aprilie, iar contractul are o durată de 6 luni, ca și în cazul precedentei oferte a companiei.

Grecii de la PPC - nou anunț către clienții din România foști la Enel. Sunt închise unele centre CITEȘTE ȘI Grecii de la PPC - nou anunț către clienții din România foști la Enel. Sunt închise unele centre

Prețul este însă unul variabil, depinzând de evoluția cotațiilor pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), probabil, dar care însă oricum nu poate depăși, cu tot cu taxe, plafonul impus de Guvern de 310 lei/MWh.

Prețul final, cu tot cu taxe, va fi de 210,73 lei/MWh (pentru un client din București), cu o treime sub plafonul impus de guvern.

Și înainte de această ofertă, Nova Power&Gas era singura companie care avea o ofertă sub prețul reglementat, de 150 de lei/MWh impus producătorilor la vânzarea de gaze către furnizorii clienților casnici și CET-urilor.

ULTIMA ORĂ Explozie la o unitate Hidroelectrica CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Explozie la o unitate Hidroelectrica

Vechea ofertă a companiei era tot pe 6 luni, la un preț de achiziție de 125 lei/MWh, și un preț final sub cel plafonat, de 228,58 lei/MWh.

Prețul gazelor cu livrare în trimestrele al doilea și al treilea ale acestui an se situează deja cu 15% sub cel reglementat, de 150 de lei/MWh, la care producătorii sunt obligați de guvern să vândă gaze furnizorilor pentru acoperirea consumului clienților casnici și CET-urilor. Perspectivele sunt de reducere în continuare a cotațiilor, fiind încheiat chiar și un contract cu livrare în iarna viitoare, la 128 lei/MWh, a rezultat dintr-o analiză mai veche a Profit.ro.

Ulterior, prețul gazelor pe piața liberă a urcat semnificativ, atingând nivelul maxim al ultimelor 40 de zile, în urma publicării de către Ministerul Energiei a proiectului de OUG prin care se păstrează un preț reglementat, chiar dacă mai scăzut, la gazele vândute de producători furnizorilor pentru acoperirea consumului clienților casnici și CET-urilor.

O explicație ar fi aceea că actorii de pe piața internă anticipează că păstrarea unui preț reglementat, chiar dacă mai redus, de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh, la care producători vor fi obligați să vândă furnizorilor gaze pentru acoperirea consumului clienților casnici și CET-urilor, va diminua cantitatea de gaze disponibilă pe piața liberă.

viewscnt
Afla mai multe despre
oferte
gaze
pret reglementat
piața libera