Statul ar trebui, în problema pensiilor speciale, să modifice radical vârsta de pensionare a beneficiarilor acestor drepturi și să le permită, prin prelungirea perioadei profesionale active, să cotizeze mai mult timp, pentru a putea să le ofere, la final, o pensie de stat care să se apropie de nivelul actual al pensiei speciale, afirmă, la Profit TV, directorul general al BCR Pensii, Radu Crăciun.
"Sunt uimit de modul anapoda în care acest subiect este abordat în ultima vreme. În momentul în care vrem să abolim pensiile speciale, înseamnă că dorim să introducem principiul contributivității pentru beneficiarii acestor pensii. Acest principiu spune că beneficiarii vor primi pensii corelate cu salariile lor și numărul de ani în care au contribuit la pensia publică. Dar acești beneficiari ies acum la pensie la 45-50 de ani. E clar că cineva care are o pensie calculată pe principiul contributivității, în condițiile în care a lucrat până la 50 de ani, va avea o pensie modestă. Așa că reacția beneficiarilor pensiilor speciale nu ar trebui să ne mire deloc. Este o reacție disperată, care decurge din faptul că viața lor activă profesională este foarte scurtă, iar numărul de puncte de pensie acumulate va fi redus și, implicit, și pensia lor va fi foarte mică", spune Radu Crăciun la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 17.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.
El vede rezolvarea problemei pensiilor speciale prin resetarea vârstei de pensionare a beneficiarilor de aceste drepturi și asigurarea unei perioade de contributivitate care să permită acordarea unei pensii mari.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
"Am văzut cu toții suficiente filme americane și am văzut care este vârsta judecătorilor din instanțele americane. Dacă oamenii care beneficiază de pensii speciale se vor pensiona în rând cu restul lumii, s-ar putea să putem să acordăm pensii speciale, dar nu timp 30 de ani, cum se întâmplă acum, ci pentru 15 ani. Din acel moment nu se mai poate invoca faptul că atentăm la independența justiției prin faptul că veniturile beneficiarilor vor fi foarte mici. Este păcat că niște oameni, care se află la maturitatea vârstei lor profesionale, sunt trecuți pe linie moartă și statul nu beneficiază încă 10 ani de tot ce ei au învățat până în acel moment", a spus șeful BCR Pensii.
El a adăugat că problema pensiilor speciale nu este pensia în sine, ci faptul că statul plătește o pensie foarte mare într-un interval de timp foarte lung.
Majorarea pensiei de stat
Crăciun crede discuția legată de creșterea pensiilor de stat cu 40% s-a prelungit nepermis de mult, în condițiile în care era evident că nu ar fi fost deloc înțelept ca statul să pună în aplicare măsura.
"În plus, urma evaluării agenției S&P și mesajele ar fi trebuit să fie mai ferme, indicând faptul că știm ce avem de făcut și că vom face acest lucru. Din păcate, se pare că agenda electorală a prevalat și atunci s-a preferat transmiterea unor mesaje confuze, care nu ne-au ajutat deloc. De asemenea, tot în această categorie intră și amenințarea unei moțiuni de cenzură cu privire la majorarea pensiilor de stat. Trebuie să recunosc că am fost surprins plăcut de disponibilitatea agenției S&P de a lua în considerare la modul cel mai serios promisiunile făcute de guvernul Orban în cadrul întâlnirilor care au avut loc. În mod clar ratingul are la bază o serie de așteptări și ipoteze pe care agenția le-a luat în clcul, dar pentru care nu are nicio garanție. România a câștigat timp până la alegerile generale, acela va fi un moment al adevărului, în care agenția va dori să vadă promisiunile îndeplinite și cred că ratingul va fi reevaluat. Sub nicio formă România nu-și permite o majorare a pensiilor cu 40% fără să-și asume automat și o scădere a ratingului și o decădere din categoria recomandată investițiilor (investment grade - n.r.) și din acest motiv sper ca să prevaleze înțelepciunea și spiritul măsurii", a afirmat șeful BCR Pensii.
CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Sturza, elefant.ro: Ne îndreptăm spre o criză financiară, cei care au intrat în 2019 pe imobiliare și-au prins urechile în ușă. Perspective de vânzare a elefant.ro. "Vânzările s-au dublat, dar mă sperie!"Pandemia a afectat performanțele pensiilor private, dar situația este pe cale să se redreseze
În opinia sa, 2019 a fost un an paradoxal pentru industria fondurilor de pensii privare, în care administratorii au ieșit pe minus, în timp ce contributorii, viitorii pensionari, au avut un an excepțional.
"Paradoxal, 2019 a fost un an prost pentru administratori, dar excepțional de bun pentru contributori, pentru participanții la fonduri. A fost obținut un randament remarcabil pe parcursul întregului an 2019. Performanța administratorilor este separată de performanța fondurilor de pensii, tocmai pentru a da un plus de siguranță sistemului. Cu un ochi plângem, cu unul râdem", a afirmat reprezentantul BCR Pensii.
Pe fondul impactului pandemiei asupra piețelor financiare, anul 2020 a început sub auspicii dificile pentru industria fondurilor de pensii private, dar situația este pe cale să se redreseze, spune Crăciun.
CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Vicepreședinte ANIS: Angajații din IT nu vor avea probleme, dar avem nevoie de pachete de măsuri pentru studenți în zona tehnică, să devenim atractivi pentru Ucraina, Filipine, Moldova"Anul 2020 a început sub auspicii dificile, mai ales din februarie, în contextul crizei generate de pandemie. Piețele financiare au căzut fără a face diferență între active riscante, mai puțin riscante, mai toate activele au scăzut, fie că a fost vorba de aur, de titluri de stat, de acțiuni. În acest context, portofoliul fondurilor a scăzut, a fost afectat, a avut de suferit într-o primă fază. Vestea bună este că lucrurile sunt pe cale să se redreseze. Raportat cu 1 ianuarie, randamentele sunt doar de minus 1,5 - 2%, ceea ce înseamnă că au fost recuperte o bună parte din scăderile pe care le-am înregistrat la începutul pandemiei. Pe participanți ar trebui să-i intereseze performanța pe termen mediu și lung a fondurilor de pensii și să facă abstracție de volatilitatea inerentă care poate să apară pe termen scurt", a arătat șeful BCR Pensii.
El a adăugat că, la sfârștitul lunii mai, performanța medie anuală a fondurilor de pensie din ultimii 5 ani, se situa între 3,5-4,5% pe an, cifre care includ și efectele pandemiei.
"La 10 ani, avem o performanță de 6-6,5% pe an, inclusiv cu efectele pandemiei", a mai spus Crăciun.