BNR a revizuit în jos prognoza de inflația. Rata intră în țintă la finele anului. Un risc vine din evoluția prețului petrolului

BNR a revizuit în jos prognoza de inflația. Rata intră în țintă la finele anului. Un risc vine din evoluția prețului petrolului
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 8 aug 2018

Banca Națională a României a redus cu 0,1 puncte procentuale, la 3,5%, prognoza privind rata anuală a inflației la finele acestui an și cu 0,3 puncte procentuale, la 2,7%, prognoza privind nivelul inflației la finele anului viitor. Inflația urmează, astfel, să intre în intervalul țintă de 1,5-3,5% al BNR și să se mențină în acesta pe parcursul anului următor, spune guvernatorul Mugur Isărescu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Rata anuală a inflației a fost de 5,4% în iunie, potrivit ultimelor date publicate de Statistică. Inflația a crescut puternic, de la un nivel apropiat de 0 până la jumătatea anului trecut.

„Rata inflației va rămâne în intervalul țintit de la finele lui 2018 până la cel al lui 2019”, a declarat guvernatorul.

Este anticipată o temperare a inflației generate de factorii exogeni, precum prețurile volatile și administrate, explică Isărescu. Pe de altă parte, cresc presiunile inflaționiste de fond, precum costul forței de muncă și costul materialelor.

EXCLUSIV DOCUMENT CJPC Constanța a sancționat Bancpost pentru cesiunea creditelor în Olanda și dispune restituirea dobânzilor plătite de consumatori. Un funcționar avertizează că daunele suferite de consumatori depășesc 300 de milioane de euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT CJPC Constanța a sancționat Bancpost pentru cesiunea creditelor în Olanda și dispune restituirea dobânzilor plătite de consumatori. Un funcționar avertizează că daunele suferite de consumatori depășesc 300 de milioane de euro

„Rămân presiuni inflaționiste în economie. Nu jubilăm. Avem costuri de producție semnificativ mai mari. Să nu se ducă în prețuri, ele trebuie contrabalansate de creșteri de productivitate”, adaugă guvernatorul.

Astfel, rata inflației de bază ajustate va rămâne în jurul a 3%, explică Isărescu.

„Trec șocurile exogene și inflația anuală va reveni spre ținta noastră, sperăm să intre în intervalul de 1,5-3,5%. avem motive, statistice, economice, să credem acest lucru. Bineînțeles, dacă nu vor apărea în toamnă alte șocuri”, spune guvernatorul.

Un risc vine din evoluția prețului petrolului. 

"Prognoza este de scădere a prețului țițeiului. Le luăm de la instituțiile specializate. Este un element de incertitudine. Prețul țițeiului nu este un preț oarecare, este precum cursul de schimb. Se duce în combustibili, costuri de producție, bunuri de consum. Afectează tot, și credibilitatea. Dacă greșești pe baza unei prognoze care nu se adeverește la prețul țițeiului îți pierzi credibilitatea", spune Isărescu și explică faptul că prognoza pe cotațiile petrolului este achiziționată de la firme specializate și nu este realizată direct de BNR.

Banca Națională a României a păstrat, luni, la 2,5% dobânda cheie și a furnizat pieței lichiditate de peste 10 miliarde de lei, acționând împotriva așteptărilor analiștilor, care vedeau o întărire a politicii monetare, în contextul inflației aflate peste țintă. Dobânzile interbancare și randamentele titlurilor de stat au scăzut și leul s-a depreciat față de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
prognoza inflatie