Comisia Europeană propune majorarea cu 3,4 miliarde euro a prefinanțării prin REACT-EU pentru statele care primesc refugiați ucraineni. România, între țările "din prima linie”

Comisia Europeană propune majorarea cu 3,4 miliarde euro a prefinanțării prin REACT-EU pentru statele care primesc refugiați ucraineni. România, între țările "din prima linie”
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 23 mar 2022

Comisia Europeană a propus majorarea cu 3,4 miliarde de euro a prefinanțării totale acordate statelor membre prin programul REACT-EU, cu scopul de a sprijini țările care primesc și găzduiesc refugiați din Ucraina, printre care și România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

După adoptarea de către colegiuitori, această injecție imediată de lichidități, în combinație cu flexibilitatea introdusă de Acțiunea de coeziune pentru refugiații din Europa (CARE), va accelera accesul statelor membre la fonduri pentru infrastructură, locuințe, echipamente și servicii în domeniul ocupării forței de muncă, al educației, al incluziunii sociale, al asistenței medicale și al îngrijirii copiilor, potrivit Comisiei.

Pentru toate statele membre, Comisia propune majorarea prefinanțării de la 11% la 15% din tranșa REACT-EU pentru 2021.

DOCUMENT Guvernul are bani în plus pentru primari, în programul de investiții Anghel Saligny CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul are bani în plus pentru primari, în programul de investiții Anghel Saligny

În plus, pentru statele membre din prima linie (Ungaria, Polonia, România și Slovacia) și statele membre care au primit cel mai mare număr de persoane din Ucraina în raport cu populația lor națională (peste 1% între 24 februarie 2022 și 23 martie 2022 - Austria, Bulgaria, Cehia și Estonia), Comisia propune majorarea procentului la 45%.

Această creștere totală a prefinanțării se ridică la 3,4 miliarde de euro, sumă care urmează să fie plătită statelor membre după aprobarea propunerii de către colegiuitori.

REACT-EU face parte din programul NextGenerationEU și oferă 50,6 miliarde de euro în anii 2021 și 2022 ca finanțare suplimentară pentru programele politicii de coeziune pentru perioada 2014-2020.

României i-au fost alocate, anul trecut, fonduri de 56 milioane de euro prin intermediul REACT-EU, pentru sprijinirea persoanelor devaforizate, prin acordarea de mese calde, achiziția de rechizite școlare, sau de trusouri pentru nou-născuți.

În februarie, Comisia a aprobat o sumă suplimentară de 234 milioane de euro prin intermediul REACT-EU, fonduri destinate sprijinirii elevilor defavorizați, creării de noi locuri de muncă, precum și acordării de prime pentru lucrătorii din domeniul sănătății în contextul pandemiei.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
prefinantare react-eu
programul react-eu romania
refugiati ucraineni
razboi ucraina