CONFIRMARE RoTLD introduce din martie 2018 un tarif de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile “.ro”. De când încep să curgă termenele

CONFIRMARE RoTLD introduce din martie 2018 un tarif de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile “.ro”. De când încep să curgă termenele
scris 11 aug 2017

Registrul Român de Domenii “.ro” (RoTLD) a anunțat oficial, confirmând astfel informațiile transmise anterior de Profit.ro, că va introduce din martie anul viitor un tarif de înregistrare și de mentenanță anuală pentru domeniile “.ro”.

“Sistemul de domenii “.ro” va fi aliniat la necesitățile serviciului de mentenanță anuală la data de 01.03.2018. Începând cu 01.03.2018, deținătorii (registranții) de domenii “.ro” vor putea să achite contravaloarea serviciului de mentenanță pentru perioada dorită de minimum 1 an și maximum 10 ani. Tariful practicat de registrul de domenii “.ro” va fi de 6 euro/an, fără TVA (tariful care va fi oferit registrarilor acreditați RoTLD). Valoarea tarifului a fost stabilită la nivelul pieței europene din domeniu, ajustată la veniturile și la puterea de cumpărare a românilor”, se arată în anunț.

Tariful practicat de ICI București (vânzare directă pe site-ul www.rotld.ro) va fi de 12 euro/an, plus TVA.

La finalul anului trecut, Profit.ro a anunțat că RoTLD va introduce un tarif de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile ".ro”.

La acel moment, taxa era pregătită să fie introdusă din luna iulie a acestui an.

ANCOM: Conexiunile 4G s-au dublat în 2016, la fel și consumul de internet mobil CITEȘTE ȘI ANCOM: Conexiunile 4G s-au dublat în 2016, la fel și consumul de internet mobil

Potrivit anunțului RoTLD afișat vineri, data de expirare a domeniilor “.ro” va fi calculată ținând cont de principiul conform căruia vechea taxă de înregistrare trebuie să acopere minimum 5 ani de mentenanță.

Astfel, domeniile înregistrate înainte de 1 martie 2013 vor primi minimum 3 luni perioadă de grație pentru plata serviciului de mentenanță, astfel încât primele domenii vor expira începând cu 1 iunie 2018.

“Se vor adăuga 5 ani la data cea mai recentă dintre data înregistrării domeniului și data ultimului transfer al dreptului de utilizare (domain trade). Exemplu: dacă domeniul a fost înregistrat în data de 01.01.2015 și între timp nu a existat niciun transfer al dreptului de utilizare, atunci domeniul va expira pe 01.01.2020. Daca domeniul este înregistrat în 01.01.2015 și transferat în 01.01.2017, atunci domeniul va expira în 01.01.2022”, se spune în anunț.

Operațiune: Telekom preia Telemobil, Germanos și Sunlight. Fuziunea devine efectivă din 1 decembrie CITEȘTE ȘI Operațiune: Telekom preia Telemobil, Germanos și Sunlight. Fuziunea devine efectivă din 1 decembrie

Dacă data de expirare rezultată este anterioară datei de 01.06.2018 (ex. domeniul înregistrat în 01.01.2010 va avea data de expirare 01.01.2015), data de expirare va fi distribuită pe o perioadă de 6 luni, începând cu 01.06.2018 pană în 30.11.2018 pe baza lunii calendaristice a datei de înregistrare, prin gruparea a câte două luni și păstrarea zilei calendaristice, potrivit anunțului.

“Această distribuție a domeniilor mai vechi de 5 ani pe o perioadă de 6 luni a avut în vedere oferirea posibilității ca fiecare deținător de domenii “.ro” să poată să reînnoiască domeniul în situația în care dorește acest lucru”, se precizează în anunț.

Potrivit RoTLD, unul dintre principalele considerente care au stat la baza deciziei de introducere a serviciului de înregistrare și de mentenanță anuală a fost alinierea la practica europeană.

În Europa, în mod treptat, toate țările au trecut la înregistrarea pe perioadă limitată de timp a domeniilor cod de țară și reînnoirea în cazul în care solicitantul dorește folosirea în continuare a numelui. În prezent, susține RoTLD, România este singura țară din Europa care nu a introdus un tarif de mentenanță anuală pentru domenii de Internet.

De asemenea, RoTLD consideră că decizia a avut la bază și respectarea bunelor practici și a recomandărilor ICANN, entitatea care coordonează procesul de reglementare al Internetului la nivel mondial și la care ICI Bucuresti este membru și parte interesată (stakeholder) din 1993.

Decizie: Grupul Logo, cel mai mare furnizor independent de software din Turcia, decide să păstreze pe piața românească brandul TotalSoft, deja cunoscut în relațiile comerciale CITEȘTE ȘI Decizie: Grupul Logo, cel mai mare furnizor independent de software din Turcia, decide să păstreze pe piața românească brandul TotalSoft, deja cunoscut în relațiile comerciale

În plus, măsura va asigura fondurile necesare dimensionării infrastructurii IT și creșterea securității și fiabilității.

Totodată, implementarea sistemului de înregistrare și mentenanță anuală are avantajul că va duce la deblocarea numelor de domenii “.ro”, care au fost înregistrate în aproximativ 25 de ani de existență a domeniului “.ro”, și care în prezent nu mai sunt utlizate, fie că firmele ce le-au solicitat au dispărut, fie că persoana care le-a solicitat nu mai are nevoie de acele nume în prezent.

“Un volum mare de domenii înseamnă și un volum mare de resurse necesare. La nivelul serviciului la care s-a ajuns în ultimii 24 de ani, este aproape imposibil ca mentenanța și securitatea sistemelor să se bazeze doar pe veniturile din înregistrările domeniilor noi, acesta având un trend descrescător. Contravaloarea serviciului de înregistrare și mentenanță va duce la posibilitatea asigurării securității și stabilității serviciului RoTLD, având în vedere că mediul virtual este din ce în ce mai agresiv asupra Internetului”, se mai arată în anunț.

RoTLD este parte a Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatica – ICI București, entitate înființată prin HG 936/1998 și aflată sub coordonarea Ministerului Comunicațiilor.

Potrivit datelor RoTLD, numărul de domenii ".ro" a depășit pragul de 920.000 la finele lunii iulie.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
rotld
tarif
mentenanta
internet
domenii