Creșterea exporturilor de energie eoliană din Dobrogea în Ungaria a majorat pierderile din rețeaua Transelectrica

Creșterea exporturilor de energie eoliană din Dobrogea în Ungaria a majorat pierderile din rețeaua Transelectrica
scris 3 sep 2015
Pierderile tehnologice din rețeaua de transport a sistemului energetic național operată de Transelectrica au urcat cu 8,1% în primul semestru, comparativ cu perioada similară din 2014, de la 492 la 532 GWh, cauza principală fiind creșterea cantității de energie eoliană produsă de centralele din Dobrogea și exportată în Ungaria.  
 
Urmărește-ne și pe Google News
Potrivit raportului Transelectrica pentru primul semestru al anului, structura de producție rezultată din tranzacțiile derulate pe piața de energie a fost dezavantajoasă din punct de vedere al pierderilor tehnice în rețea, comparativ cu perioada similară a anului trecut, crescând transportul de energie la distanțe mari față de surse. 
Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
 
Este vorba în primul rând de majorarea exporturilor de energie eoliană. Producția de electricitate din această sursă are prețuri extrem de competitive la extern, ca urmare a subvențiilor pe bază de certificate verzi primite de producători și suportate pe facturi de toți consumatorii de curent electric din România. O bună parte a centralelor electrice eoliene este concentrată în zona de sud-est, în Dobrogea, iar în prezent principala țintă de export este granița cu Ungaria, din extremitatea vestică a țării.
 
"Fluxurile de import/export au fost mult mai dezavantajoase din punct de vedere al CPT-ului față de anul trecut. Exportul, respectiv importul pe granițele cu Bulgaria și Serbia au înregistrat scăderi, în condițiile în care producția în zona de est a țării a crescut. Excedentul de energie a fost evacuat la export, care a crescut preponderent pe granițele cu Ungaria și Ucraina. Pe granița cu Ungaria, exportul a crescut cu 62%, iar importul a rămas nesemnificativ ", se menționează în documentul citat.
 
Potrivit datelor Transelectrica, în primul semestru, gradul mediu de alocare a capacității la licitațiile organizate de companie pentru exporturi către Ungaria a fost de peste 97%, atingând chiar 100% în aprilie și depășind 99% în martie și mai.
 
Structură de producție dezechilibrată
 
Ca urmare a majorării pierderilor din rețea, operatorul de transport și sistem a fost nevoit să cumpere mai multă energie din piață pentru a-și acoperi consumul propriu tehnologic (CPT). În primele șase luni, cantitatea de energie achiziționată de Transelectrica pentru acoperirea CPT a crescut cu 8,3% față de aceeși perioada a anului precedent.
 
Transelectrica mai arată că, în intervalul ianuarie-iunie 2015, structura producției a fost defavorabilă, scăzând mult în centralele situate în zone deficitare (cele cu centrale pe gaze și cele cu unități hidro cu lacuri de acumulare) și crescând corespunzator în zonele excedentare (în zona de Sud, CHE Porțile de Fier, centralele pe cărbune din Oltenia și zona de Est, precum și centralele care produc energie din surse regenerabile). În plus, temperatura exterioară înregistrată în primul semestru al anului 2015 a fost cu 1,3 grade Celsius mai mare, determinând creșterea pierderilor. 
 
"Raportat la energia intrată în rețea, pierderile au crescut ușor, de la 2,42 % ȋn S1 2014 la 2,59 % ȋn S1 2015. Majorarea procentuală a CPT a rezultat ca urmare a creșterii producției de energie din surse regenerabile", se mai afirmă în raport.
 
Costul total al Transelectrica cu procurarea energiei electrice necesare acoperirii consumului propriu tehnologic a crescut cu 7,1% în primul semestru față de perioada corespunzătoare din 2014. 
 
Din punct de vedere cantitativ, pierderile tehnologice au urcat în principal pe fondul creșterii ponderii energiei vehiculate în rețeaua de transport, ca urmare a fluxurilor de import/export, care au fost mult mai dezavantajoase din punct de vedere al CPT-ului, precum și creșterii cu 37% a producției de energie din surse regenerabile, de la 3,8 TWh la 5,2 TWh. 
 
În schimb, în primul semestru din acest an, costul unitar mediu al energiei cumpărate de Transelectrica pentru consum propriu tehnologic a fost cu 2% mai mic față de perioada similară a anului 2014, respectiv 177,7 lei/MWh față de 181,4 lei/MWh în S1 2014.
 
Crește ponderea regenerabilelor
 
Potrivit datelor Transelectrica, consumul net de energie în România, în primele șase luni ale anului 2015, a fost mai mare cu 3,1 % decât în ianuarie-iunie 2014, iar cel brut cu 2,92%. Producția brută a crescut cu 3,4%, iar soldul pe export mediu orar cu 9,2%.
 
Consumul brut reprezintă diferența dintre producția brută și soldul schimburilor fizice de import – export, iar consumul net este diferența dintre consumul brut și consumul pompelor din amenajările hidroenergetice, conținând totodată pierderile de energie electrică din rețelele de transport și distribuție. Producția brută este suma producției de energie electrică a tuturor grupurilor generatoare, măsurată la bornele acestora.
 
În primele șase luni ale anului 2015, comparativ cu 2014, a crescut ponderea în total a producției centralelor electrice eoliene, de la 9,01% în 2014 la 12,20%, respectiv a centralelor electrice fotovoltaice, de la 2,56% la 3,18%. Ponderea producției hidro a înregistrat o creștere de la 28,67% la 30,70%. 
 
În schimb,au fost înregistrate scăderi ale ponderilor producției pe cărbune, de la 27,65% la 25,60%, pe hidrocarburi - de la 13,56% la 10,39% și pe nuclear, de la 17,81% la 17,11%.
viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
export energie electrica
energie eoliana
pierderi retea