SUA și China au agreat reducerea semnificativă a taxelor vamale reciproce pentru o perioadă de 90 de zile. Negocierile pentru încheierea unui acord comercial mai amplu continuă.
SUA va reduce tarifele vamale la majoritatea importurilor din China de la 145% la 30%, iar China va coborî tarifele aplicate produselor americane de la 125% la 10%. În urma acestui anunț piața bursieră americană a reacționat pozitiv. Imediat după acordul temporar dintre Washington și Beijing, China a ridicat interdicția privind livrările de avioane Boeing. Autoritățile chineze au informat companiile aeriene și instituțiile de stat că pot relua recepția aeronavelor americane. Decizia oferă un impuls semnificativ Boeing, afectată anterior de tensiunile comerciale. Totuși, reluarea livrărilor ar putea fi de scurtă durată dacă în următoarele 90 de zile nu se ajunge la un acord care să pună capăt definitiv războiului tarifar.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Dow Jones a urcat 1160,72 puncte (2,81%), atingând nivelul de 42.410,1. Prețul de închidere al S&P 500 a fost de 5.844,19, reprezentând o creștere de 184,28 puncte (3,26%), în timp ce Nasdaq 100 a câștigat 779,43 puncte (4,35%), închizând la 18.708,34. Indicele Russell 2000, care reflectă performanța companiilor mici, a crescut cu 69,12 puncte (3.42%), ajungând la 2.092,2
Prețul petrolului a crescut cu peste 3%, WTI ajungând la 63,20 dolari/baril, iar Brent la 65,97 dolari/baril, pe fondul optimismului privind cererea globală după detensionarea relațiilor comerciale dintre Statele Unite și China. Aurul a scăzut cu peste 3%, ceea ce semnalizează că investitorii și-au mutat capitalul din active de refugiu către acțiuni și alte active de risc.

Potrivit Bloomberg, entuziasmul investitorilor pare să se tempereze după ziua de ieri, pe fondul revenirii îngrijorărilor legate de inflație și de perspectivele de creștere economică. Contractele futures indică scăderi ușoare pentru S&P 500 și Nasdaq 100, în timp ce randamentele titlurilor de stat au scăzut, iar aurul s-a apreciat, semn că apetitul pentru active de refugiu revine. Dolarul s-a depreciat ușor, iar yuanul off-shore a urcat la un maxim al ultimelor șase luni, după ce Banca Centrală a Chinei a stabilit un curs de referință mai puternic. În Europa, indicele Stoxx 600 a avansat modest, susținut de un salt de peste 11% al acțiunilor Bayer. În ciuda progreselor recente, Bloomberg atrage atenția că incertitudinea rămâne ridicată. Investitorii vor urmări cu atenție publicarea datelor privind inflația din SUA, considerate un test pentru sustenabilitatea actualului context pozitiv de piață.
Creșterea spectaculoasă a acțiunilor Bayer a venit în contextul publicării unor rezultate financiare peste așteptările analiștilor. Potrivit CNBC, compania germană din sectorul chimico-farmaceutic a raportat venituri de 13,74 miliarde de euro în primul trimestru, față de estimările de 13,52 miliarde de euro și un profit ajustat de 4,09 miliarde de euro, peste prognoza de 3,75 miliarde de euro – deși în scădere cu 7,4% față de anul trecut. Investitorii au reacționat pozitiv nu doar la depășirea așteptărilor, ci și la comentariile companiei privind capacitatea de a atenua impactul tarifelor comerciale prin măsuri de compensare.

Potrivit datelor publicate astăzi de Oficiul Național de Statistică din Marea Britanie, companiile britanice au redus din nou numărul de angajați în aprilie, pentru a treia lună consecutiv, într-un context marcat de majorarea costurilor fiscale și incertitudine globală. Numărul total al salariaților a scăzut cu 33.000, pe fondul unui pachet fiscal de 26 de miliarde de lire introdus recent, care include o creștere de aproape 7% a salariului minim și contribuții sociale mai mari. De la începutul toamnei trecute, peste 150.000 de locuri de muncă au fost pierdute, în ciuda promisiunilor guvernului laburist privind stimularea ocupării forței de muncă.
Rezervele valutare ale Turciei au înregistrat în martie cea mai mare scădere lunară din ultimii aproape doi ani, în contextul tensiunilor politice interne care au afectat încrederea investitorilor. Banca Centrală a Turciei a intervenit agresiv pe piață, cheltuind milioane de dolari pentru a opri deprecierea accelerată a lirei turcești, determinată de arestarea și condamnarea primarului din Istanbul, Ekrem Imamoglu, considerat principalul rival politic al actualului președinte Erdogan.
Astăzi va fi publicat raportul privind inflația CPI din SUA. Investitorii așteaptă cu mare interes datele acestui raport, deoarece ele pot influența decisiv traiectoria piețelor financiare în perioada următoare. Estimările analiștilor indică o scădere a inflației anuale la 2,3% pentru luna aprilie, față de 2,4% în martie, ceea ce ar reprezenta cel mai redus nivel din ultimii patru ani. Inflația de bază, care exclude prețurile volatile ale alimentelor și energiei, este așteptată să rămână la 2,8% pe an, iar creșterea lunară a prețurilor este prognozată la 0,3%. Incertitudinea generată de războiul tarifelor vamale va continua să planeze asupra piețelor, ceea ce ar putea menține presiunea inflaționistă. Efectul deplin al războiului comercial declanșat de dl. Donald Trump la începutul lunii aprilie va deveni oricum vizibile abia în următoarele luni.
În funcție de rezultatele raportului, vom putea asista la o reacție semnificativă a piețelor financiare. O inflație sub așteptări va alimenta optimismul investitorilor, va susține continuarea raliului bursier început după anunțul armistițiului tarifar dintre SUA și China și va pune presiune pe dolar, care s-ar putea deprecia în continuare. În schimb, o inflație peste prognoză ar putea determina o apreciere a dolarului și o corecție pe bursele globale, în special în sectoarele sensibile la dobânzi, cum sunt tehnologia și imobiliarele. Dacă datele vor fi în linia estimărilor, volatilitatea ar putea rămâne moderată, iar atenția investitorilor se va concentra pe mesajele transmise de Fed cu privire la evoluția ratelor dobânzii.
În concluzie, raportul CPI de astăzi poate influența decisiv direcția piețelor financiare, fiind primul test major pentru sustenabilitatea raliului declanșat de armistițiul tarifar. Dacă inflația va fi mai scăzută decât estimările, investitorii vor avea mai multă încredere în continuarea detensionării globale și vor susține activele de risc, în timp ce o surpriză negativă ar putea readuce volatilitatea în prim-plan și ar complica traiectoria viitoare a politicii monetare a Fed.