Banca Angliei a majorat joi dobânda cheie cu jumătate de punct procentual, cea mai mai creștere din 1995. Dobânda de referință a ajuns astfel la 1,75%.
De ce este important: Majorarea istorică vine în contextul în care inflația din Marea Britanie se află la cel mai ridicat nivel din ultimele circa patru decenii.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
De asemenea important: Cea mai mare majorare de dobândă din ultimii 27 de ani a fost susținută de opt dintre cei nouă factori de decizie ai băncii, care au menținut, de asemenea, promisiunea de a acționa din nou în forță pe viitor, dacă va fi necesar.
Banca Angliei a fost prima dintre băncile centrale majore care a crescut dobânda după pandemie, dar se străduiește să țină pasul cu Rezerva Federală a SUA (Fed), care a operat două majorări succesive de 75 de puncte de bază.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Explozia prețurilor la energie a distrus cererea: reduceri generalizate ale consumului de carburanți, gaze și electricitateÎn contextul în care banca centrală a Marii Britanii estimează un salt al prețurilor de până la 11% în acest an, consumatorii resimt cea mai drastică reducere a nivelului de trai din ultimele două decenii și solicită ajutor din partea guvernului.
Economia Marii Britanii simte presiunea inflației, care este pe cale să atingă două cifre, determinată în mare parte de creșterea vertiginoasă a prețurilor combustibililor.
Inflația britanică a prețurilor de consum a atins în luna mai un maxim din ultimii 40 de ani, de 9,1%, prețurile la alimente și băuturi avansând cu 8,6%, iar Banca Angliei se așteaptă ca rata anuală a IPC să depășească 11% în octombrie, când va intra în vigoare o creștere de 40% a tarifelor reglementate la energie.
În iunie, Banca Angliei a majorat dobânda cheie pentru a cincea oară la rând.