Banca Mondială și-a îmbunătățit ușor estimarea privind creșterea economiei globale în 2023

Banca Mondială și-a îmbunătățit ușor estimarea privind creșterea economiei globale în 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 apr 2023

Președintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat că instituția financiară și-a îmbunătățit ușor perspectivele privind creșterea economiei globale în 2023, la 2%, de la o prognoză din ianuarie de 1,7%, dar încetinirea de la creșterea mai puternică din 2022 va amplifica o criză a datoriilor pentru țările în curs de dezvoltare, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Malpass a declarat într-o conferință de presă că revizuirea în sens ascendent a previziunilor s-a datorat unei perspective îmbunătățite pentru redresarea Chinei după ridicarea restricțiilor legate de Covid-19, creșterea fiind acum anticipată la 5,1% în acest an, comparativ cu ritmul de 4,3% estimat în raportul Global Economic Prospects al băncii din ianuarie, scrie News.ro.

Scandal la licitația schemei de ajutor de stat pentru investiții în industrie. Au câștigat firme de apartament, care promit investiți de zeci de milioane. AOAR acuză interese mascate pentru alte firme CITEȘTE ȘI Scandal la licitația schemei de ajutor de stat pentru investiții în industrie. Au câștigat firme de apartament, care promit investiți de zeci de milioane. AOAR acuză interese mascate pentru alte firme

Economiile avansate, inclusiv SUA și Europa, se descurcă, de asemenea, puțin mai bine decât a anticipat Banca Mondială în ianuarie, a spus Malpass, când a început săptămâna Reuniunilor de primăvară ale Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional.

Dar șeful Băncii Mondiale a avertizat că turbulențele din sectorul bancar și creșterea prețului petrolului ar putea exercita din nou o presiune de scădere asupra perspectivelor de creștere economică în a doua jumătate a anului 2023.

O nepotrivire a maturității activelor băncilor va dura ceva timp pentru a se rezolva, fiind probabil ca băncile să reducă creditarea afacerilor, încetinind creșterea, a spus el.

Malpass a declarat că întâlnirile tehnice din această săptămână cu oficialii chinezi pot ajuta la ”spargerea gheții” cu privire la o potențială mișcare în ceea ce privește reducerea datoriilor, extrem de necesară pentru țările sărace.

Malpass a spus că China ar putea, de asemenea, să obțină câteva puncte politice la un cost destul de scăzut pentru instituțiile sale de creditare.

”Din punctul de vedere al instituțiilor lor, nu este o sumă atât de mare. Este benefic pentru China să facă această mișcare” atât din punct de vedere economic, cât și politic”, a spus Malpass.

Într-o sesiune separată, atât Malpass, cât și directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, au declarat că perspectivele lente de creștere pe termen mediu, sub 3% în acest an și aproximativ 3% pentru următorii cinci ani, estimate de FMI, reprezintă o problemă pentru țările în curs de dezvoltare.

Malpass a spus că este nevoie de o creștere mai mare pentru crearea de locuri de muncă și, de asemenea, pentru a încetini migrația economică din țările sărace, dar a spus că fluxul net de capital din țările în curs de dezvoltare trebuie să fie inversat pe măsură ce ratele dobânzilor se normalizează.

”Sper că, pe măsură ce avem aceste întâlniri pentru a discuta despre prioritățile urgente imediate ale stabilității prețurilor, stabilității financiare, vom acorda mai multă atenție modului în care lumea poate intra într-o creștere mai mare”, a spus Georgieva.

Previziunile Băncii Mondiale tind să fie ceva mai scăzute deoarece se bazează pe cursurile de schimb ale pieței, în timp ce previziunile FMI se bazează pe cursurile de schimb lae paritatea puterii de cumpărare.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca mondială
economie