Raportul bănceii centrale a Germaniei arată că, în ultimul an, salariile negociate cu sindicatele au crescut cu doar +0,9%, față de o creștere de +5,8%, în anul anterior.
Încetinirea bruscă este cauzată în primul rând de eliminarea unei scutiri de impozit pentru bonusurile pe care companiile le foloseau pentru a compensa inflația, fără de care, salariile brute au crescut totuși cu +6,7% în primele trei luni ale anului, arată BiziDay.

4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Indicatorii de creștere a salariilor s-au moderat treptat în ultimele luni, pe măsură ce creșterea prețurilor de consum se apropie de 2%, față de un vârf al inflației de 10%, atins după pandemie. Se creează astfel condițiile unor noi reduceri de dobânzi în zona euro, cel mai probabil la reuniunea BCE din iunie.
“Din cauza recesiunii economice, a incertitudinii și a ratelor mai scăzute ale inflației, acordurile salariale vor rămâne probabil semnificativ mai mici decât în ultimii doi ani”, arată Bundesbank în raportul său. Anticipează și o stagnare a producției industrale în semestrul II din acest an, mai ales din cauza tarifelor vamale introduse de SUA.