Canicula din ultimele două zile a scumpit electricitatea la peste 300 lei/MWh, record al acestei veri

Canicula din ultimele două zile a scumpit electricitatea la peste 300 lei/MWh, record al acestei veri
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 2 iul 2019

Căldura instalată în ultimele zile în România, dar și în restul Europei, a majorat consumul de electricitate până spre maxime orare de 8.000 MW și a scumpit considerabil energia electrică tranzacționată pe bursa spot, un MWh sărind pentru prima dată în această vară de valoarea medie zilnică de 300 de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Energia electrică cu livrare în ziua de marți s-a scumpit cu 7,7%, ajungând la aproape o medie 65 de euro/MWh sau 303,16 lei/MWh, după ce cu o zi înainte înregistrase un avans de 86,6%.

Maximele orare au ajuns aproape de pragul de 400 de lei/MWh (mai exact, 396,12 lei/MWh), pentru energia furnizată marți în intervalul orar 16-17.

Energia electrică de pe piața spot din România - printre cele mai scumpe din Europa la finalul săptămânii trecute CITEȘTE ȘI Energia electrică de pe piața spot din România - printre cele mai scumpe din Europa la finalul săptămânii trecute

Precedentul record al acestei veri a fost înregistrat pe 27 iunie, când prețul mediu zilnic al electricității tranzacționate pe piața pentru ziua Următoare (PZU) a fost de 265 lei/MWh sau 56,14 euro/MWh.

Greul a fost dus ca și până acum de energia hidro, care producea aproximativ 3400 MW. Interesant este că, deși este perioadă de vară, centralele pe cărbune produc aproximativ 1.700 MWh. Și Nucleaelctrica a funcționat la capacitate maximă (1.400 MW), dar și centralele pe gaz, în special cea a OMV Petrom de Brazi au produs electricitate aproape de maximul disponibil momentan, 1200 MW.

Energia solară a a ajuns și ea la maxime de 750 MW, energia eoliană fiind singura care a rămas restantă, din cauza lipsei vântului.

În pofida nivelului ridicat al consumului, cu mici excepții, în ultima perioadă, România a fost exportator net de electricitate, ceea ce înseamnă că presiunea pe preț a venit din exterior, dinspre Ungaria, țară care a avut prețuri aproape identice cu România. Pe celelalte două piețe cu care România este interconectată, Cehia și Slovacia, prețurile au fost marți cu 20 euro/MWh mai mici, după ce luni ecartul era de doar 12 euro.

GRAFICE Efectele OUG 114: Oferta internă limitată de cantitățile alocate de ANRE populației a majorat de peste 100 de ori importurile de gaze CITEȘTE ȘI GRAFICE Efectele OUG 114: Oferta internă limitată de cantitățile alocate de ANRE populației a majorat de peste 100 de ori importurile de gaze

Piața din Ungaria este interconectată cu cea autohtonă, un algoritm, Euphemia, fiind cel care stabilește care stat este importator net, care este exportator net și prețul de echilibru de pe cele două piețe.

Zilele trecute, prețul pentru energia consumată noaptea era mai mic în Ungaria, ceea ce făcea ca România să importe cantități mici la prețuri reduse din țara vecină. Marți însă, prețurile din Ungaria au fost mai ridicate decât cele din România pe parcursul întregii zile, ceea ce înseamnă că vecinii vestici au importat permanent energie din România.

Căldura instalată în Europa în ultimele zile a scumpit energia electrică pe piețele spot, în special pe cele din sudul Continentului. Astfel, electricitatea din Italia și Spania s-a tranzacționat în ultima săptămână la prețuri medii puțin superioare celor înregistrate în ultimele 2 zile din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
electricitate
pzu