Conferința Profit.ro - Impactul crizei prețurilor în piața imobiliară. Numele noi de retaileri internaționali așteptate în mall-urile din România, ce se va întâmpla pe nișa birourilor, dar și cu prețul locuințelor

Conferința Profit.ro - Impactul crizei prețurilor în piața imobiliară. Numele noi de retaileri internaționali așteptate în mall-urile din România, ce se va întâmpla pe nișa birourilor, dar și cu prețul locuințelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mai 2022

Numele noi de retaileri internaționali așteptate în mall-urile din România, ce se va întâmpla pe nișa birourilor, dar și cu prețul locuințelor va fi anunțat la Conferința Profit.ro - Impactul crizei prețurilor în piața imobiliară, programată pentru 20 mai, la Hotelul JW Marriott București.

Evenimentul, organizat cu sprijinul Alesonor, Concelex, Genesis Property, Impact, Meta Estate, Nordis Group și SVN Romania, va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV

DETALII AICI

CONTEXT

Urmărește-ne și pe Google News

Piața imobiliară din România se confruntă cu un nou val de situații fără precedent: criza materialelor de construcții, creșteri uriașe ale costurilor cu energia, război la graniță și efectele pandemiei.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Proprietarii de clădiri de birouri încă sunt în căutarea unor soluții pentru a atrage angajații chiriașilor înapoi în spațiile de lucru.

Majoritatea corporațiilor au adoptat un mod de lucru hibrid. În ultimii doi ani, pe piața imobiliară românească s-au investit peste 2 miliarde de euro, iar ponderea majoritară a capitalului a provenit de la investitori din Europa Centrală și de Est.

Jucătorii occidentali au o sensibilitate crescută pentru apropierea de zona de conflict din Ucraina.

Mallurile caută variante diverse de a reveni la traficul de vizitatori anterior pandemiei, acum fiind în luptă și cu un mediu online mai puternic.

Apar branduri noi pe piață. Proprietarii de malluri au nevoie de soluții pentru reducerea consumului de energie și a facturilor în continuă creștere. Interesul pentru achiziția de apartamente este în declin, iar investitorii în proiecte rezidențiale așteaptă o scădere abruptă a tranzacțiilor, de la nivelurile record atinse în anul precedent.

Războiul din Ucraina, dar și presiunea costurilor cu materialele de construcții, obligă investitorii să amâne sau să renunțe la proiectele rezidențiale neîncepute. Media de creștere a prețurilor la materiale de construcții în 2021 a fost de 40%, însă au fost materiale, precum oțelul-beton sau materialele fabricate din plastic, a căror prețuri s-au dublat.

Unele materiale produse în România au devenit prea scumpe pentru contractele publice din țară. Importăm circa 70% din materialele de construcții folosite pe șantiere, iar cele fabricate în România folosesc materie primă tot de import. Se va construi tot mai scump.

TEME DE DEZBATERE

Gradul de neocupare pe sectorul birourilor a crescut în 2021, pentru că sunt multe companii care au dat spații înapoi, folosindu-se de termenul de expirare al contractelor de închiriere.

Număr record de companii noi în proces de a intra în România cu birouri, care angajează aproape 5.000 de muncitori. Pe lângă București, sunt vizate Timișoara, Iași și Cluj-Napoca. Yield-urile (randamentele investiționale) s-au comprimat în 2021 pe sectorul birourilor, ceea ce s-a tradus într-o creștere a prețurilor.

Crește interesul investitorilor pentru achiziția de centre comerciale de mărime medie cu probleme de poziționare.

Nume noi de retaileri internaționali sunt așteptate în mallurile din România.

Prețul locuințelor a început să crească spre finalul anului trecut și începutul acestui an, în contextul scumpirii materialelor de construcție.

Evoluția ritmului vânzărilor de locuințe și prețurilor la apartamente, după un nou an cu vânzări și livrări record. Investitorii devin interesați de achiziția de apartamente cu scop investițional, pentru a le închiria.

Atractivitatea randamentelor oferite de acest segment imobiliar. Stocurile de materiale de construcții existente în România sunt extrem de mici, după o pandemie care a lăsat sectorul cu o inflație de 20%.

Scumpierea energiei afectează foarte mult și prețul materialelor de construcții, care anul trecut a avut vârfuri de creștere de peste 40%.

Se constată cel mai mare număr de insolvențe și falimente în rândul constructorilor din ultimele decenii, mai mare chiar și decât vârful precedent atins în 2010.

DETALII AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
conferinta
profit
imobiliare
case
birouri