Deficitul de cont curent s-a înjumătățit în primele nouă luni, la 653 mil. euro

Economie   
Deficitul de cont curent s-a înjumătățit în primele nouă luni, la 653 mil. euro

În comerțul exterior cu bunuri, deficitul s-a adâncit, importurile crescând mai accentuat decât exporturile

Deficitul contului curent a fost de 653 de milioane de euro în primele nouă luni ale anului, față de 1,1 miliarde de euro în aceeași perioadă din 2014. Deficitul s-a redus pe fondul creșterii exporturilor de servicii și a veniturilor secundare.

Soldul comerțului cu bunuri și servicii a trecut pe deficit față de anul trecut, la 320 de milioane de euro, față de un excedent de 213 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News

Dacă excedentul aferent serviciilor a crescut cu aproape jumătate de miliard de euro, la 4,7 miliarde de euro, pe fondul unor exporturi în creștere puternică, deficitul comerțului de bunuri a crescut cu peste un miliard de euro, la 5 miliarde.

România a încasat mai mulți bani din transporturi decât a cheltuit în afara țării, cu un excedent mai mare cu 300 de milioane de euro față de anul trecut, la aproape 2,4 miliarde de euro.

Deficitul aferent turismului s-a redus cu 100 de milioane de euro, la 242 de milioane de euro.

Excedentul balanței de venituri secundare a crescut cu 713 milioane de euro față de anul trecut, la 1,9 miliarde de euro. În această categorie intră transferurile private de bani în și din străinătate, inclusiv remitențele celor care lucrează afară, precum și transferurile administrației publice, inclusiv fondurile europene. În primele nouă luni din 2015 au intrat 4,1 miliarde de euro în țară, față de 3,3 miliarde de euro în aceeași perioadă din 2014.

La capitolul venituri primare, unde sunt incluse veniturile din muncă, cele din investițiile financiare, impozitele și subvențiile, deficitul s-a redus cu 335 de milioane de euro, la puțin peste două miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
balanta plati
cont curent
deficit cont curent