Fitch: Problema aprovizionării cu gaze continuă să pună presiune pe economiile din ECE. Doar România rămâne mai puțin afectată!

Fitch: Problema aprovizionării cu gaze continuă să pună presiune pe economiile din ECE. Doar România rămâne mai puțin afectată!
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 1 sep 2022

Reducerea în continuare a livrărilor de gaze rusești către Europa și eforturile în vederea găsirii de surse alternative continuă să pună presiune pe economiile din Europa Centrală și de Est (ECE), doar România fiind mai puțin afectată, potrivit Fitch Ratings.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

“Prețurile gazelor naturale în Europa au crescut vertiginos (de aproape 15 ori în ultimele 12 luni), o tendință care nu are comparație în ultimele decenii. Acest lucru reprezintă un șoc negativ major pentru regiune în ceea ce privește schimburile comerciale, doar România fiind mai puțin afectată, deoarece este un mare producător intern de gaze. O întrerupere totală a aprovizionării cu gaze ar intensifica riscurile pentru creștere și ar slăbi finanțele publice și externe ale regiunii”, arată agenția de evaluare financiară într-un nou raport privind perspectivele de rating asupra țărilor din ECE.

Potrivit Fitch, problema aprovizionării cu energie s-a acutizat în ultimele luni, cântărind asupra unor ratinguri din regiune. În urmă cu două luni, Fitch avertiza că ECE s-ar confrunta cu un șoc macroeconomic de amploare în cazul opririi complete a livrărilor de gaz rusesc, notând că Republica Cehă, Ungaria și Slovacia ar fi cele mai vulnerabile la un astfel de scenariu.

TOPUL celor mai profitabile bănci din România în S1. Rata neperformantelor a scăzut la 3% CITEȘTE ȘI TOPUL celor mai profitabile bănci din România în S1. Rata neperformantelor a scăzut la 3%

“Principala provocare pentru regiune este asigurarea unor aprovizionări stabile și mai puțin costisitoare pe termen mediu. În ultimele luni, țările ECE au încheiat acorduri de aprovizionare pentru livrări de GNL pe termen scurt din SUA, Norvegia și Qatar și și-au exprimat interesul pentru acorduri pe termen mai lung cu țări precum Azerbaidjan. În cazul Slovaciei, Cehiei și Ungariei, există încă o incertitudine semnificativă în ceea ce privește alternativele pe termen lung, inclusiv costurile potențiale ale infrastructurii suplimentare și sursele de finanțare”, arată acum agenția.

Fitch încadrează România pe ultima treaptă din categoria țărilor recomandate investitorilor, la ‘BBB-’, calificativ confirmat la începutul lunii aprilie. Perspectiva asociată ratingului este negativă.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
intrerupere livrari gaze rusia
ece
europa centrala si de est
romania
fitch ratings