Franța a evitat la limită recesiunea

Economie   
Franța a evitat la limită recesiunea

Economia franceză a evitat la limită recesiunea în primul trimestru din 2025, raportând o creștere marginală, după ce s-a contractat cu 0,1% în ultimele trei luni din 2024, arată datele preliminare publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (Insee), transmit DPA și Reuters.

A doua economie a zonei euro a înregistrat în perioada ianuarie-martie 2025 o creștere de 0,1%, comparativ cu precedentele trei luni, în linie cu estimările. Datele marchează un start slab pentru ceea ce va fi probabil un an turbulent pentru PIB-ul Franței, deși ministrul de Finanțe Eric Lombard a declarat, după publicarea raportului Insee, că încă poate fi atinsă estimarea Guvernului privind un avans de 0,7% în acest an.

Urmărește-ne și pe Google News
ING Bank anunță - România va rivaliza cu Austria și Suedia la economie CITEȘTE ȘI ING Bank anunță - România va rivaliza cu Austria și Suedia la economie
Evenimente

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

''Perspectivele pentru 2025 au devenit clar mai sumbre, și devin din ce în ce mai nesigure ca rezultat al războiului comercial declanșat de președintele Donald Trump. Dorința Guvernului de a limita deficitul public va avea de asemenea un impact'', a apreciat economistul Sylvain Bersinger de la compania de consultanță Asteres. Franța este vizată de procedura de deficit excesiv (EDP) și a promis ca până în 2026 să readucă deficitul sub limita stabilită de UE, de 3% din PIB, scrie Agerpres.

Cererea internă, excluzând stocurile, a stagnat, la fel și consumul gospodăriilor, în timp ce cheltuielile guvernamentale au crescut cu 0,1%, încetinind de la un avans de 0,4%. Exporturile au scăzut cu 0,7%, după un avans de 0,5%, în timp ce importurile au urcat cu 0,4%.

Într-un raport separat, Insee a informat că în martie cheltuielile consumatorilor, motorul tradițional creșterii economiei, au scăzut cu 1% - cel mai semnificativ declin din decembrie 2022.

Tendințele actuale din industria ospitalității: Fast-food-urile, livrările și restaurantele cu personalitate domină preferințele CITEȘTE ȘI Tendințele actuale din industria ospitalității: Fast-food-urile, livrările și restaurantele cu personalitate domină preferințele

Datele oficiale publicate miercuri de Eurostat arată că Produsul Intern Brut al celor 20 de state din zona euro a înregistrat un avans de 0,4% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent, o performanță mai bună decât creșterea de 0,2% prognozată de analiști.

Banca Centrală Europeană a estimat că, pe lângă războiul comercial, turbulențele de pe piețele financiare provocate de politicile americane și deteriorarea generală a sentimentului de încredere, vor afecta creșterea economică. Chiar dacă BCE a redus rapid dobânzile pentru a proteja blocul comunitar, și este posibil să adopte o nouă reducere la reuniunea din luna iunie, este relativ neputincioasă împotriva unei încetiniri generalizate a economiei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
franța
recesiune