Încrederea în economia zonei euro a urcat în ianuarie aproape de maximul ultimilor 6 ani

Încrederea în economia zonei euro a urcat în ianuarie aproape de maximul ultimilor 6 ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 ian 2017

Încrederea în economia zonei euro a urcat în ianuarie aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii 6 ani, în pofida analiștilor care anticipau o ușoară scădere, datorită percepțiilor mai optimiste din industrie, servicii, sectorul financiar și ale consumatorilor, potrivit datelor publicate luni de Comisia Europeană, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Sondajul publicat lunar de Comisie arată că încrederea în economia zonei euro a crescut în ianuarie la 108,2 puncte, de la 107,8 puncte în decembrie, fiind peste media pe termen lung de 100 de puncte și la cel mai ridicat nivel atins din martie 2011, scrie News.ro.

Analiștii prognozau scăderea încrederii la 107,7 puncte.

Indicatorul referitor la climatul de afaceri publicat separat de Comisie, care arată faza ciclului de afaceri, a rămas neschimbat la 0,77 puncte, cel mai ridicat nivel din iunie 2011.

Între cele mai mari țări din regiune, încrederea în economie a scăzut în Franța și foarte ușor în Germania. Creșteri puternice au avut loc în Spania, Italia și Olanda.

Încrederea în industrie a urcat la 0,8 puncte, de la zero în decembrie, fiind peste așteptările pieței și cu mult peste media pe termen lung de -6,5 puncte.

ANALIZĂ Comerțul, construcțiile și serviciile ar putea fi domeniile cele mai profitabile în 2017 CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Comerțul, construcțiile și serviciile ar putea fi domeniile cele mai profitabile în 2017

În sectorul serviciilor, care asigură două treimi din PIB-ul zonei euro, încrederea a atins 13,5 puncte, față de 13,1 puncte în decembrie, depășind estimările analiștilor.

Inflația prețurilor de consum și aștrptările privind prețurile la producători au urcat la rândul lor în ianuarie.

Informațiile sunt o veste bună pentru Banca Centrală Europeană, care cumpără obligațiuni de 80 de miliarde de euro pe lună pentru a suplimenta lichiditățile din sistemul financiar și a stimula în acest fel creditarea.

viewscnt
Afla mai multe despre
economia zonei euro