ING România a decis să majoreze salariile brute ale angajaților începând din 2018, pentru ca transferul contribuțiilor de pensii și sănătate integral în sarcina angajatorului să nu afecteze salariile nete. Sucursala băncii olandeze a ales varianta încheierii de acte adiționale la contractele de muncă pentru majorarea imediată a salariilor brute, cu înregistrare a noilor valori convenite la Revisal, neconsiderând necesar să apeleze la soluții “de tranziție”, până la aprobarea prin lege a ordonanței de modificare a Codului fiscal.
Alte companii și instituții financiare au considerat mai puțin riscantă varianta acordării de prime pentru toți angajații în cuantumul necesar (circa 20%) pentru a nu scădea veniturile nete după transferul contribuțiilor, amânând decizia de majorarea prinb contract a salariilor brute până când noile prefevedri fiscale vor fi aprobate prin lege.
Guvernul a modificat Codul fiscal, astfel că de la 1 ianuarie toate contribuțiile de asigurări sociale și de sănătate sunt datorate de angajat, la un nivel de 35%, în timp ce angajatorul va plăti o contribuție nouă, numită asigurătorie muncă, de 2,25%, față de sistemul anterior în care angajatul plătea 16,5% din brut contribuții, iar angajatorul 23%. De asemenea, impozitul pe venit scade de la 16% la 10%. Măsura este una cu impact neutru asupra costului patronal și a salariului net, cu condiția ca angajatorii să asume creșterea salariilor brute.

“Ca răspuns la modificările aduse Codului Fiscal în ceea ce privește impozitul pe venit și contribuțiile sociale, ING România va transfera beneficiul obținut de companie în urma reducerii taxelor angajatorului în creșterea salariului brut al angajatului, menținând astfel nivelul venitului actual”, a anunțat banca, într-un comunicat. Patricia Andrei, Head of HR, susține că soluția a fost aleasă pentru că este cea care protejează cel mai bine interesul angajaților băncii: „În centrul filosofiei noastre de business sunt oamenii: transformăm bankingul pentru optimizarea experienței clienților noștri și transformăm organizația pentru bunăstarea oamenilor noștri. Echipa noastră este cea care construiește ING în România în fiecare zi, prin urmare, am optat in favoarea revizuirii salariului brut, considerand ca este solutia care protejeaza cel mai bine interesul oamenilor din ING”.
În studiul „Cei mai admirați angajatori” realizat de Catalyst în prima jumătate a acestui an, ING a fost clasat pe locul întâi în sectorul financiar-bancar și pe locul 18 la nivel național, amintesc reprezentanții băncii.
ING Bank România este parte a ING Group. Instituția financiară internațională are peste 34 de milioane de clienți individuali, companii sau instituții, din peste 40 de țări. Sucursala ING Bank România a fost înființată în 1994 și este în prezent o bancă universală, cu produse și servicii vândute tuturor categoriilor de clienți – companii mari și mici, instituții financiare, mici antreprenori și persoane fizice.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a